Home » Podcast » Podcast #40 Alternatieven voor straffen en belonen

Podcast #40 Alternatieven voor straffen en belonen

In deze podcast hebben we het samen met spiegelcoach Hade Cools over straffen en belonen binnen de opvoeding van kinderen. Een luikje waar host Sonia eerder al advies voor gaf in haar derde boek Peutermama’s. Straffen is een manier die onder ouders vaak gebruikt wordt om het gedrag van kinderen te corrigeren én gewenst gedrag te belonen. Woorden zoals stout en flink zitten ingebakken in onze maatschappij maar wat we uit deze podcast zullen leren, is dat dit vaak een averechts effect heeft op je kind.

Wat mag je verwachten?

♡ Types motivatie

  • Het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie

“Als je eens prijst of beloont, dan is dat zeker niet verkeerd, maar we motiveren onze kinderen daar niet mee. Stel dat je kind thuis komt met een 8 op een toets en hij wordt er enorm voor geprezen. De volgende keer dat die ‘maar’ een 6 heeft, kan die zich slecht voelen en dat kan het zelfbeeld aantasten.” – Hade Cools

♡ Wat met straffen en belonen?

  • Fysiek, verbaal, symbolisch
  • Het gebruik van woorden zoals stout, flink, mooi…

“Flink gedrag, dat is gedrag dat het voor jou als ouder gemakkelijk maakt. Als je kind bijvoorbeeld zijn bord leeg eet en het krijgt de reactie “je bent flink”, draai dat dan eens om wanneer het zijn bord niet leeg eet, is hij dan stout?” – Hade Cools

  • Wat leert straffen je kind nu echt?
  • Mag je dan geen positieve waardeoordelen gebruiken?
  • De 5 liefdestalen: positieve woorden en complimenten gebruiken

♡ Het goede voorbeeld geven

  • Voorleven
  • Moeten we kinderen als volwassenen behandelen?
  • Hoe wil je dat je kind later in het leven staat?

♡ Alternatieven voor straffen & belonen

  • Welke alternatieven zijn er?

“Ik zie regelmatig dat ouders vlakaf zeggen ‘nee dat mag niet’. Maar als je informatie geeft voor die nee dan raak je weer die innerlijke motivatie van je kind aan. Probeer dan bijvoorbeeld ‘ik zie dat je jas op de grond ligt, wil je die oprapen want anders wordt die vuil.”

  • Verder kijken dan het gedrag

“Een kleuter die een ander pijn doet zoals slaan en bijten, doet dit niet bewust, die is te jong om de gevolgen in te schatten. Dat ontwikkelt zich pas rond 6 à 7 jaar. Op zo’n moment hebben ze ons als ouder juist heel erg nodig en kijk je beter verder naar de behoefte van je kind. Want van waar komt het nu dat je kind dit doet?”

Beluister de aflevering

Luister verder in de podcast en kom meer te weten over alternatieven voor straffen en belonen binnen de opvoeding via Apple podcastSpotify of Google podcast.

Apple podcast beluisteren Onder mama's Spotify Onder mama's Google podcast beluisteren Onder mama's


Heb je vragen, opmerkingen of suggesties?

Mail naar info@ondermamas.be

Host: Sonia Pypaert
Gast: Hade Cools



Deel deze post