Home » Expertblog » Waarom een massage tijdens je zwangerschap of kraamtijd wonderen doet

Waarom een massage tijdens je zwangerschap of kraamtijd wonderen doet

Geschreven door huisexpert relaxatietherapeute en perinataal counselor Inge Van Gorp

Een massage voor of na je bevalling ervaar je zo: het licht is gedempt, een muziekje vult de ruimte en samen met wat kaarslicht wordt de juiste setting gecreëerd. Om te beginnen krijg je een zuiverend antibacterieel voetenbadje gevuld met verse citroenschijfjes. Daarna word je onder een zalig zacht deken geïnstalleerd op je zij, met een ondersteunend kussen voor je benen en je zwangere buik. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van ontspannende, licht geurende olie. De lichaamsmassage richt zich tot je gezicht, nek, schouders en armen. Je bekken en je buik, maar ook je handen, voeten en benen worden meegenomen. Voel je het al?

Je zal als toekomstige mama of nieuwe mama meteen meer ontspanning en minder stijfheid ervaren.

“Het effect van een massage gaat echter veel verder en dieper dan louter aanraking van je huid.”

Relaxatietherapeute Inge Van Gorp

De voordelen van een massage

1. Met een massage bevorder je je spierherstel

Er ontstaat een goede bloedcirculatie, afvalstoffen worden afgevoerd en de recuperatie van je lichaam wordt versneld.

2. Je immuunsysteem wordt ondersteund

Zo blijkt uit onderzoek dat de klassieke massage vooral effect heeft op je immuunsysteem. Men zag een duidelijke toename van het aantal lymfocyten in het bloed. Dit is een witte bloedcel die je beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Uit dit onderzoek bleek eveneens dat de frequentie van de massage een gunstige impact had op je gezondheid. Je mag hieruit concluderen dat je geregeld laten masseren een gunstige invloed op je immuunsysteem heeft.

3. Verlaging van je bloeddruk

Een massage van je lichaam zal je rustiger en kalmer maken, met als gevolg dat je hart eveneens rustiger wordt. (Over de impact van massage tijdens zwangerschapsgerelateerde bloeddrukstijging wordt hier niet gesproken. Hier is verder onderzoek nodig.)

4. Vermindert stress

Massage heeft gunstige effecten op stress, angst en depressie: onderzoek toont dat na massage het cortisolgehalte afneemt, dat is het hormoon dat vrijkomt als reactie op stress. Ook nam het CRH-niveau af, een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Een massage zal dus jouw stressniveau verminderen.

5. Je voelt je gelukkiger

Bij lichte massage neemt het oxytocine-gehalte toe. Oxytocine wordt ook wel eens het knuffelhormoon genoemd en speelt een belangrijke rol in de zwangerschap en postnatale periode. Oxytocine geeft je een gevoel van veiligheid en verbinding. Het zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress en dat je lichaam sneller tot rust komt. De maternale mentale gezondheid kan hier winst boeken waardoor we kunnen stellen dat massage preventief werkt naar het ontwikkelen van depressieve klachten.

Emotioneel herstel

Los van het lichamelijke, heeft een massage ook haar waarde bij het emotionele herstel. Een zwangerschap kan al eens met de nodige bezorgheden gepaard gaan, de combinatie met je dagdagelijkse werk steekt al eens tegen. En het moment van de bevalling: van een topprestatie gesproken. Je creëert een moment voor jezelf.

”Even wordt er voor jou gezorgd, jij hoeft nu niet te zorgen.”

Relaxatietherapeute Inge Van Gorp

Daarover vertelt een mama het volgende: “Het moment dat ze mijn buik masseerde kwamen de tranen. Ik had mijn lege buik die eerste weken nog niet echt geaccepteerd. Niet zozeer hoe mijn buik eruit zag, maar meer het gemis van mijn kindje. Op het moment dat ik daar de aanraking voelde, begon ik pas aan het idee te wennen dat mijn buik weer alleen van mij was. Dat ik mijn lichaam terug kreeg en niet meer verantwoordelijk was voor de baby die ik bij me droeg en in mij groeide. Het was een belangrijk moment dat door die aanraking tot stand kwam. Ze gaf me vooral het gevoel en vertrouwen dat ik deze periode helemaal niks hoefde. Gewoon de tijd nemen om mijn lichaam weer opnieuw te omarmen en het te laten helen van het intense proces dat het de afgelopen 9 maanden had doorgemaakt. De massage zelf was heerlijk, maar het belangrijkste was de aandacht voor mijn eigen lichaam.”

In samenwerking met Blauwemaan schenken wij voor Moederdag een massage van 90 minuten ter waarde van 75,00 euro: relaxerend voetenbadje met volledige lichaamsmassage aangevuld met (zwangere) buikmassage en gezichtsmassage: de full option! Doe mee met onze give away mommy massage via Instagram.


Inge van Gorp expert relaxatietherapeut en preinataal counselor onder mama's en

Inge Van Gorp is opgeleid als kinesitherapeut met specialisatie in de perinatale en pediatrische periode. Door zelf zwanger te zijn en moeder te worden, ondervond Inge dat deze periode niet zo gemakkelijk is als ze vaak wordt voorgesteld. Deze intens emotionele tijd liet een diepe indruk op haar na waardoor Inge besloot om vroedkunde te studeren. En zo startte ze haar eigen praktijk Blauwemaan op.

Meer weten over Inge

Bron: The Journal of Alternative en Complementary Medicine, Dr. Mark H. Rapaport en ‘The effect of complementary medicines and therapies on maternal anxiety and depression in pregnancy: A systematic review and meta-analysis’, Caroline A. SmithDeel deze post