Home » Zwanger worden » Op een natuurlijke manier zwanger worden

Op een natuurlijke manier zwanger worden

Hoe word ik op een natuurlijke manier zwanger?

Om op een natuurlijke manier zwanger te worden, is het belangrijk dat je een bewuste kennis hebt van jouw eigen cyclus. Je kan je eigen cyclus in kaart brengen door onder meer dagelijks je lichaamstemperatuur te meten en je baarmoederhalsslijm te observeren. De dagen dat je in je hoog vruchtbare fase zit, zijn de dagen met je beste slijmkwaliteit. Meestal is dit dan een helder, rekbaar en doorzichtig slijm. Op jouw vruchtbare dagen is jouw temperatuur ook iets hoger dan normaal.

Hoe verloopt mijn menstruele cyclus?

Een menstruele cyclus duurt gemiddeld zo’n 23 tot 35 dagen en start eigenlijk op het moment dat je jouw menstruatie krijgt.

Dag één van je bloeding mag je meetellen als dag één van je menstruatie. Op dat moment wordt eigenlijk je hele “nestje” van de vorige cyclus afgestoten, waarbij er geen bevruchte eicel zich kon innestelen. Jouw nestje wordt afgestoten omdat jouw lichaam zich opnieuw wil klaarmaken om een nieuwe eicel te ontvangen.

De eerste fase van je cyclus heet de folliculaire fase en deze duurt veertien dagen. In deze fase gaat jouw lichaam zich klaarmaken om de eicel te ontvangen, wat zoveel betekent als het feit dat de zaadcellen jouw lichaam zouden moeten kunnen binnenkomen om jouw eicel te bevruchten. In deze fase is oestrogeen een heel belangrijk hormoon, het zeorgt ervoor dat er veel baarmoederhalsslijm wordt aangemaakt en dat jouw baarmoedermond open komt te staan. Perfect dus om de zaadcellen te verwelkomen!

Ongeveer op dag 14 ( indien je een gemiddelde cyclus van 28 dagen hebt) heb je jouw eisprong. Op dat moment is de oestrogeenconcentratie in jouw bloed zodanig hoog dat er vanuit jouw hersenen een signaal komt dat de eicel rijp is en dat ze mag springen = de eisprong. Op het moment dat jouw eicel springt, leeft ze gemiddeld 12 tot 18 uur. Het is dankzij de zaadcellen die tot vijf dagen overleven in jouw baarmoederhalsslijm, dat je zo’n 6 dagen hoog vruchtbaar bent.

Na je eisprong op dag 14 kom je in de luteale fase terecht, ook wel de progesteronfase genoemd. Deze duurt altijd 12 tot 16 dagen. Ook als je een langere cyclus hebt, dan 28 dagen zal jouw luteale fase 12 tot 16 dagen duren. Het progesteron in jouw lichaam gaat ervoor zorgen dat alles wat is opgebouwd door jouw oestrogeen, nu omgebouwd wordt. Progesteron gaat het huisje voor je eicel volledig afwerken en zal er voor zorgen dat je baarmoederslijm terug dikker wordt.

Tips voor een regelmatige cyclus

Je hebt als vrouw pas een onregelmatige cyclus wanneer je cyclus korter is dan 23 dagen of langer duurt dan 35 dagen.

Een mogelijke oorzaak van een onregelmatige cyclus is stress. Stress heeft een enorme invloed op jouw hormoonhuishouding en ze kan jouw eisprong uitstellen of onderdrukken en kan ook andere kwaaltjes veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je lief genoeg bent voor jezelf en indien nodig de oorzaken van hetgeen jou stress bezorgt, aanpakt.

Wat als mijn menstruatie uitblijft?

Als je menstruatie twee tot drie maanden uitblijft, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. De eerste is dat als je borstvoeding geeft, je geen menstruatie kan krijgen. Een andere reden waardoor het ook mogelijk is dat je geen menstruatie hebt, is omdat je bent gestopt met hormonale anticonceptie. Als je als vrouw stopt met de pil, moet je je lichaam tijd geven om terug in de normale cyclus te komen en een eisprong te krijgen. Je eierstokken en je hersenen moeten weer een connectie zoeken en terug communiceren met elkaar. Bovendien kan het niet enkel je pilstop zijn die ervoor zorgt dat je menstruatie uitblijft, maar kan ook stress zijn of een medische aandoening (zoals een schildklieraandoening) kan deze klachten geven.

Als jouw menstruatie langer dan zes maanden uitblijft, is er sprake van een problematische uitblijvende menstruatie en kan je beter eens op controle gaan bij je gynaecoloog.

Hoe kan ik mijn zwangerschapskansen verhogen?

Alles gaat en staat met een goede voorbereiding op je zwangerschap. Als je een kinderwens hebt, is het zeer belangrijk dat je op voorhand begint met het innemen van foliumzuur. Bovendien kan je beter zo snel mogelijk stoppen met alcohol drinken, stoppen met roken en beweeg je best voldoende.

Het belang van een gezond eetpatroon is ook belangrijk. Probeer je suiker te reduceren en dan vooral de suiker die je vindt in frisdranken en koekjes.

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #13 Kinderwens, op een natuurlijke manier zwanger worden.




Deel deze post