Home » Expertblog » Tips voor jouw eerste stappen naar duurzaam ouderschap

Tips voor jouw eerste stappen naar duurzaam ouderschap

Geschreven door mamadeskundige en auteur Sonia Pypaert

Welke soort ouder wil ik zijn?

Als toekomstige mama sta je vaak stil bij wat voor soort ouder je zou willen zijn voor je kind. Het heeft niet alleen een invloed op jouw manier van opvoeden, maar ook op jouw zoektocht naar de meest geschikte producten voor jouw baby. Aan welke eigenschappen moeten deze voor jou voldoen? Ben je een echte mommy fashionista en vind je het vooral belangrijk dat je baby er stylish uitziet? Of ben je een groot avonturier die samen met je kindje in de draagzak willen trekken door de heuvels? Misschien zijn veiligheid en duurzaamheid wel heel belangrijk voor jou? Is het laatste van toepassing dan ben je waarschijnlijk een duurzame ouder, in dat geval help ik je graag op weg naar duurzaam ouderschap met enkele handige tips die ik de afgelopen 25 jaar geleerd heb.

Duurzaam ouderen

Duurzaamheid en veiligheid staan beide hoog op de prioriteitenlijst van de duurzame ouder. Een wondermooi gedachtengoed om je kleintje mee op te voeden. Dit soort ouderschap gaat namelijk over twee aspecten: enerzijds gaat het over rekening houden met het milieu, anderzijds gaat het over producten die lang meegaan en een lange tijd gebruikt kunnen worden voor en door je kindje.

Geef jouw eigen duurzame waarden en normen door aan jouw kleine mini-me, zodat deze een rooskleurige toekomst tegemoet gaat. Leer hen rekening houden met de wondermooie wereld en er zorg voor dragen. Dit kan je doorgeven aan je kindje door samen na te denken over wat je consumeert, wat je koopt, hoeveel en van waar het komt.

duurzaam ouderschap tips expert advies

Ga lekker winkelen in de lokale shops, geniet samen met je kindje van de natuur en ga eens een namiddagje snuisteren. Let wel op voor tweedehands spullen want veiligheid gaat boven alles. Er zijn tal van leuke mogelijkheden om je eigen steentje en dat van je kindje bij te dragen aan het milieu.

Veilige alternatieven

Duurzaamheid, veiligheid en verbondenheid met je kindje zijn hele belangrijke aspecten van het ouderschap. Deze vind je terug in de manier waarop je jouw kindje opvoedt maar ook in jouw keuze bij aankoop van verschillende babyproducten doorheen de jaren. Denk maar aan babykleding, speelgoed of verzorging. Hoewel er verschillende natuurlijke stoffen op de markt zijn, is het gebruik van gerecycleerde materialen, een uitstekende milieuvriendelijke optie bij het vullen van jouw winkelmandje. Tegenwoordig worden veel stoffen en materialen gemaakt van gerecycleerde artikelen en worden ze gebruikt om allerlei consumptiegoederen te produceren. Zo vind je al tassen op de markt die vervaardigd zijn uit gerecycleerde fietsbanden, billboards en plastic flessen (PET).

Doe geen toegevingen op vlak van veiligheid en gezondheid van jouw baby. Een winkel met een missie zorgt voor een consistent en consequent assortiment voor jouw baby. Deze producten kennen na de babytijd een tweede leven in de sharing economy en tweedehandsmarkt en hebben een hoge waarde.

Investeer dus vooral in merken die gezond en veilig zijn voor jouw baby. Duurzame bedrijven investeren in veiligheid, hun producten moeten door alle Europese veiligheidstesten en krijgen een keurmerk. Veiligheid in de baby- en kinderwereld is uitermate belangrijk voor kinderwagens, autozitjes, babyfoons, bedjes, parken, deurhekjes, verzorgingsmeubels, speelgoed, eetgerei en babytextiel.

Maar hoe dan?

Er zijn al heel wat merken zoals Noppies, Petit Bateau en Tales of Glory die tegelijk trendy én eco-friendly zijn. Een duidelijke win-win als je het mij vraagt 😉. Met het GOTS-label garandeert een merk dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. En dat kan ik alleen maar aanmoedigen! Ook tal van houten speelgoed met een FSC-label zijn opkomend en reuze populair. Het label garandeert dat een product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en/of gerecycleerd materiaal. En ja, als mama heb je toch liever dat er een blokje uit natuurlijk materiaal zoals hout in het mondje van je kleine schat verdwijnt dan een plastic variant? Want jullie mama’s en papa’s willen toch gewoon het allerbeste voor je kindje.

Begin er vroeg aan

Al van tijdens de zwangerschap en voordat je kindje geboren wordt, kan je aandacht schenken aan duurzaamheid. Tegenwoordig kan je al in verschillende winkels een volledig duurzame geboortelijst samenstellen. The baby’s corner is daar één van. Al voordat je baby’tje er is, kan je verschillende duurzame alternatieven en ecologische merkjes leren kennen, aankopen of op je geboortelijst plaatsen. Een houten bedje, keukentje of fiets van gerecycleerd materiaal? Yes please!

Genieten van al dat moois

Buiten spelen in de natuur is een van de milieuvriendelijkste opties voor je kleine spruitje. Verse lucht en het zonnetje is gratis, gezond en bovendien gewoon super zalig. Er bestaan ondertussen al tal van opties voor duurzaam speelgoed. Denk aan al die mooie houten spelletjes, fietsjes, steps en zoveel meer. Maar je kan evengoed iets zelf in elkaar knutselen van gerecycleerd materiaal of een tweede leven geven aan spulletjes die je niet meer gebruikt.

Tip: verzamel herinneringen

De wereld is een prachtige plek, deel dat met je kindje. Met een Tales of Glory milestone box geef je jouw kind een eco-friendly herinneringsdoos in handen waarbij ze leren genieten van de fijne momenten in het leven. Want hoe zalig is het om samen te zijn en leuke dingen te  doen waarop je later met het gezin kan terugkijken? Bovendien zijn de milestone boxen ecologisch vervaardigd uit duurzaam papier en karton. Herinneringen verzamelen van je kleine spruitje op een duurzame én ecologische manier, geweldig toch? En als jouw kindje later groot is dan neemt die deze herinneringsdoos gewoon mee, een duurzaam cadeau dat een leven lang meegaat.

In het boek Onder mama’s krijg je nog meer advies over duurzaam ouderschap. Wil je graag verder lezen? Bestel dan hier jouw exemplaar van Onder mama’s.


Sonia Pypaert experte onder mama's

Sonia Pypaert is een mama van drie waaronder een zorgenkind. Ze is de oprichtster van the baby’s corner, Tales of Glory en Onder mama’s. Ze is succesvol auteur van een zwangerschapsgids en geeft ouders graag praktisch en psychologisch advies over de wonderen van het prille ouderschap en de schoonheid van een baby in je leven.

Meer weten over SoniaDeel deze post