Home » Expertblog » Tips om vanaf de zwangerschap een intense band op te bouwen met je baby

Tips om vanaf de zwangerschap een intense band op te bouwen met je baby

Geschreven door huisexpert kindercoach Natasja Mussche

Waw, ik word voor de eerste keer mama

Voor het eerst mama worden zorgt voor een identiteitsverschuiving bij een vrouw. Naast vrouw en partner word je nu ook iemands mama. Je krijgt vanaf de geboorte een grote verantwoordelijkheid om voor je kleintje te zorgen. Tijdens je zwangerschap is het vooral belangrijk om zorg te dragen voor jezelf want als vrouw ervaar je veel fysieke en psychologische veranderingen tijdens dit proces.

Je zwangerschap brengt ongetwijfeld heel wat emoties met zich mee: blij, gelukkig, overweldigend, maar misschien ook bang, onzeker, verdrietig of radeloos. Misschien is de roze wolk waarover velen spreken voor jou veeleer een donkere, grijze wolk… Wees lief voor jezelf, je bent niet alleen. Laat het toe, het is begrijpelijk en komt veel vaker voor dan je denkt. Wees niet boos op je zelf, je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen. Praat erover en hou het niet voor jezelf. Zoek op tijd hulp. Dit maakt van jou geen slechte mama!

Al die veranderingen

De eerste 12 weken zijn enorm belangrijk voor je baby maar ook voor jou. Wellicht had je reeds een eerste echo en hoorde je de langverwachte harttonen van je kleine boontje. De belangrijkste organen en het zenuwstelsel van je baby ontwikkelen zich maar ook de armpjes, beentjes, ruggenmerg en hersenen worden gevormd. Het is dus volkomen normaal dat jij je wel eens moe voelt. Geef hier gerust aan toe en slaap zoveel je kan. Laat weten aan je omgeving dat je nood hebt aan rust en laat hen helpen. Enkele tips:

  • Eet gezond en drink veel water want jouw voeding is ook jouw baby’s voeding!
  • Een gevarieerde mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen helpen jouw kleine boontje groeien en bloeien.
  • Indien nodig kan je extra ijzertabletten innemen.
  • Geniet van de buitenlucht en zorg voor voldoende beweging. Je zal hierdoor ook sneller herstellen na je bevalling.

Het zijn de hormonen!

Om nog maar te zwijgen van alle hormonen tijdens je zwangerschap, ze razen door je lijf! Het hormoon dat gemeten wordt in de zwangerschapstest, hCG, zet tevens vet om in energie, zo helpt het jouw baby groeien. Oestrogeen is het vrouwelijke hormoon dat mee zorgt voor de bevruchting en de innesteling. Tijdens de zwangerschap maakt het je lichaam soepeler zodat je baby alle plaats krijgt die hij nodig heeft. Progesteron draagt zorg voor je baarmoederwand en helpt bij het ontwikkelen van de slijmprop. Door het hormoon relaxine zal je bekken heel wat beweeglijker worden. Prolactine en oxytocine zorgen ervoor dat je straks, indien gewenst, borstvoeding kan geven.

Je bent misselijk, duizelig, hebt pijnlijke borsten, hoofdpijn. Tja, voor de lichamelijke klachten gaan we wel eens langs bij de huisdokter. Maar wat als de emoties je leven lijken te beheersen, wat als het lijkt alsof je alle controle verliest? Alles lijkt te veranderen, je proeft en ruikt zelfs anders. Lieve mama, je bent niet alleen… De eerste weken van je zwangerschap zijn de zwaarste. Nog nooit onderging je lichaam zoveel veranderingen op zo’n korte tijd! Dat kleine boontje dat je in je draagt, en laat ons eerlijk zijn dat dit toch een voorrecht is dat er zoiets kleins in jou groeit, zorgt ook voor die prachtige zwangerschapsgloed. Die razende hormonen hebben ook positieve effecten, want ze zorgen voor een vollere haardos en mooiere nagels, neen, het is echt geen fabeltje.

Leuke manieren om aandacht te schenken aan je ongeboren baby

Naarmate de weken verstrijken zal je natuurlijk toenemen in gewicht. Je buik wordt steeds ronder en sommige bewegingen gaan trager en/of moeilijker. Je voelt je baby’tje friemelen in je buik, dat kleine boontje wordt groter en groter en groeit elke dag. Je baby leert je stem kennen, wordt gewiegd door jouw bewegingen, komt tot rust door het horen van je hartslag en je ruisende bloedsomloop. Je baby hoort hoe je stem klinkt als je blij bent, maar ook hoe die klinkt als je verdrietig of boos bent. Hij voelt hoe je hart sneller klopt als je zenuwachtig bent. Probeer je zo vaak mogelijk te ontspannen en dingen te doen die je gelukkig maken.

intense band opbouwen mama en baby tijdens zwangerschap tips

Zoek bewust contact met je baby om de band te versterken. Dit kan door er tegen te praten, over je buik te wrijven of vaak dezelfde muziek te laten spelen. Zing en dans! Laat je buik masseren. Als je baby schopt antwoord je met een zacht klopje op je buik. Laat dit zeker ook eens over aan je partner en doe het samen, ‘t is een uniek moment van verbinding. Door samen contact te leggen met jullie baby draag je tevens zorg voor de intimiteit tussen jou en je partner. Je baby zal ook die liefde voelen. Je geeft je baby een eerste gevoel van veiligheid en vertrouwen, een basis voor een goede hechting. Als mama voel je nu misschien al een intense band met dit kleine wonder. Of misschien helemaal nog niet? Je kan of durft het nog niet helemaal bevatten. 

Tips

Ga op zoek naar informatie en middelen die aansluiten bij wie jullie zijn en die helpen bij het ontwikkelen van een intense band met je baby voordat die geboren is, zoals:

  • Zwangerschapshaptonomie,
  • HypnoBirthing,
  • Zwangerschapsmassage,
  • Prenatale coaching,
  • Zwangerschapsrelaxatie,
  • Zwangerschapsyoga, …

Zin in een mini-workout voor jou en je baby?

Wil je graag van thuis uit een oefening doen om jezelf even te relaxeren? Probeer dan zeker eens deze oefening:

  • Ga rustig op een matje zitten
  • Zet je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar buiten vallen
  • Het is belangrijk dat je een rechte rug hebt
  • Ontspan je schouders en schuif je handen met de handpalmen naar boven onder je enkels en pak ze vast. Je onderarmen steunen tegen je dijen.
  • Schommel nu van links naar rechts en stel je voor hoe je baby in de buik mee schommelt.

Deze oefening zorgt ervoor dat je ruimte maakt in je bekken wat je baby als fijn ervaart. Bovendien neemt het de spanning in je onderrug weg.

Laat je begeleiden

Misschien komt er wel een moment waarop je het allemaal niet meer weet. Je kreeg al zoveel tips! Iedereen staat klaar met zijn of haar goede raad… Maar wat heb je nu echt allemaal nodig? Ervaar je je zwangerschap niet als die veelbesproken roze wolk?

Hoe kan je je het best voorbereiden op je bevalling? De keuze tussen fles- of borstvoeding? Ben je bang voor de bevalling? Hoe kan ik mijn partner betrekken bij de bevalling? Voel je je onzeker over het nakende moederschap? Of heb je gewoon heel wat praktische vragen?

Tijdens prenatale coaching ga je samen met een coach op zoek naar verbondenheid met jezelf, je partner en je baby. Jullie kijken samen naar de praktische zaken en vragen waarmee je worstelt en gaan samen op weg. Dit kan van zodra jij het nodig acht. We maken van je zwangerschap een fijne periode. Samen met je partner, oudere broertjes of zusjes wil ik jou en je baby begeleiden naar een mooie start.


Natasja Mussche kindercoach onder mama's

Natasja Mussche heeft een diploma orthopedagogie en heeft ervaring als begeleidster van kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen. De opleidingen over communicatie met baby’s, kinderen en jongeren die ze volgde hebben haar aan het denken gezet & geïnspireerd om aan de slag te gaan als zelfstandig kindercoach

Meer weten over Natasja



Deel deze post