Wanneer een keizersnede?
De gynaecoloog raadt een keizersnede aan als een natuurlijke bevalling via de vagina niet mogelijk is of te gevaarlijk is voor, de baby of beiden. Uiteraard staat jullie gezondheid voorop dus wordt er altijd beslist in het belang van de mama en baby. Een keizersnede gebeurt enkel op indicatie, niet op vraag omdat het risico op een complicatie voor de mama, zoals een bloeding of infectie, net iets groter is dan bij een natuurlijke bevalling. Ook de start van je baby’tje in de nieuwe wereld verloopt iets abrupter dan bij een vaginale bevalling. Er zal steeds een kinderarts aanwezig zijn tijdens de keizersnede om de baby, indien nodig, te ondersteunen bij zijn overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld.
Er zijn twee soorten keizersneden:
Electief geplande of primaire keizersnede
Op het moment van de ingreep ben je niet in arbeid. De mogelijke oorzaken voor een geplande keizersnede zijn: een abnormale ligging van de baby of een moederkoek die voor de baarmoedermond ligt. De gynaecoloog kan dit op voorhand met jou bespreken.
Secundaire of spoedkeizersnede
Wanneer de gynaecoloog tijdens de arbeid of bevalling beslist om een keizersnede uit te voeren, spreken we van een secundaire of spoedkeizersnede. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een niet vorderende arbeid of dreigend zuurstofgebrek voor de baby.
Wat kan je verwachten bij een keizersnede?
Een keizersnede verloopt bij voorkeur onder locoregionale verdoving of een ruggenprik. Een algemene verdoving gebeurt nog hoogst uitzonderlijk, in zeer dringende gevallen. Goed nieuws, want je partner mag aanwezig zijn tijdens de ingreep om je te steunen. De gynaecoloog maakt een horizontale incisie in de huid, net boven de haargrens: de bikinisnede. In het UZ Gent hanteren we het principe van Gentle Sectio. Zo kan je tijdens de keizersnede, indien je dat wenst, de ingreep meevolgen door een venster in het operatieveld. Je baby’tje wordt langzaam uit de buik gehaald zodat hij kan wennen aan de grote veranderingen. Pas na enkele minuten wordt de navelstreng doorgeknipt. Terwijl de gynaecoloog de buik weer sluit, blijft de baby op de borst van de mama liggen. Dit is rustgevend voor de baby en zorgt ervoor dat de borstvoeding makkelijker op gang komt.
Gevolgen van een keizersnede op je lichaam
Een keizersnede is een operatie die meer tijd voor herstel vraagt dan na een gewone bevalling. Je zal dus nog eventjes voorzichtig moeten zijn tot dat de wonde genezen is. Uiteraard wordt de nodige ondersteuning door de vroedvrouw en pijnstilling voorzien om de mama hierbij te begeleiden.
Geschreven door gynaecoloog Dr. Patricia Scheidt die behoort tot het team gynaecologie van Mom+