Home » Podcast » Afl #6 Papa scoort, dat kan! Tips & tricks

Afl #6 Papa scoort, dat kan! Tips & tricks

De volledige aflevering vind je op Apple podcastSpotifyGoogle podcast. Luister en reageer.

In de zesde Onder mama’s podcast gaat Sonia Pypaert in gesprek met papa Tyas Kastelijn, die werkt voor AA Gent en dagelijks omgeven is door een echte mannenwereld. Samen met zijn echtgenote Kim en dochtertje Lucette heeft hij thuis zijn eigen team. In deze aflevering krijg je een antwoord op vragen van de luisteraar en hun tips & advies over betrokken ouderschap, van zowel mama áls papa!

Kinderwens

Heb je beide een kinderwens? Denk dan vooraf na of je ‘klaar’ bent voor kinderen. Praat met elkaar, over jullie professionele werksituatie en hoe die tijdens en na de zwangerschap mogelijks zal veranderen. Kiezen jullie voor kinderopvang of hebben jullie een groot vangnet? Zijn er zekerheden en onzekerheden? Praat ook over opvoeding, welke waarden je zelf meekreeg uit je eigen nest, wat je beide belangrijk vindt en waar je al dan niet op 1 lijn met je partner zit. Praten is key.

Hoe kan je je als man voorbereiden op de bevalling?

Wil je een betrokken papa zijn, ook tijdens de zwangerschap? Volg dan samen met je partner prenatale lessen. Tijdens die sessies kan je je een beeld vormen hoe de zwangerschap vordert, hoe de weeën en bevalling verlopen, hoe je als partner de kersverse mama kan bijstaan, … Met een gerustgesteld hart kan je als papa in spe uitkijken naar het meest intense moment van jullie leven.

Seks tijdens de zwangerschap en erna

Sommige vrouwen voelen zich in het eerste trimester wat beroerd, zodat ze amper aan seks denken. In het tweede trimester voelt mama zich vaak wat beter en wordt de zin in seks zelfs groter, een cadeautje van de hormonen. Anderen zullen dan weer geen veranderingen in libido ervaren. Dit is heel persoonlijk en individueel. In het derde trimester zit die bolle buik in de weg. In elk geval, zwangerschapsseks heeft veel voordelen. Het zorgt ervoor dat je een intiem contact met je partner blijft hebben. Het verlicht ook zwangerschapssymptomen, verbetert de slaap, verbetert de algemene stemming en vormt een goeie training voor je bekkenbodemspieren. Het allerbelangrijkste? Praat met elkaar en geef elkaar de tijd en de ruimte om daar rekening mee te houden.

Het geboorteplan

Stel tijdens de zwangerschap een geboorteplan op, dit geeft rust tijdens de bevalling en zorgt ervoor dat je bewust keuzes maakt over hoe jullie als ouders de bevalling en geboorte van jullie kindje willen beleven. Wat staat er in een geboorteplan?

  • Waar wil je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis?
  • Wie mag er aanwezig zijn bij de bevalling? En wie wens je graag op kraambezoek in de materniteit?
  • Wil je pijnbestrijding? Epidurale verdoving of kies je voor een natuurlijke opvanging van de weeën met vb. een warm bad, bal, … Een combinatie is zeker ook mogelijk!
  • In welke houding wil je bevallen? In bed of in bad?
  • Wens je bepaalde muziek horen? Stel je graag zelf een playlist samen?
  • Eens de baby er is, wil je deze graag zelf aanpakken bij de geboorte?
  • Wie knipt de navelstreng door?
  • Wil je graag geboortefoto’s? En wie maakt deze?

De thuiskomst met je baby

Spannend, het eerste ritje naar huis. Al die gedachten door je hoofd. Nu sta je er als kersverse ouders ‘alleen’ voor. Niet enkel voor jullie als ouders is alles nieuw, ook voor je baby is het nieuw. Leer elkaar kennen, maak tijd voor elkaar. Luister naar de baby en ontdek wat hij of zij leuk en rustgevend vind. Jullie vinden sneller jullie draai dan gedacht. En onthou, er zijn heel wat mensen die jullie graag ondersteunen, van kraamzorg tot vroedvrouwen, familie en vrienden. Hulp vragen mag.

En o papa … doe jij ook jouw papadeel? Mama ondersteunen tijdens de voeding van de baby, een luier verversen, eens koken of het huis poetsen, … Want niet alleen moet mama wennen aan een leven met baby, ook moet ze herstellen van de bevalling. En hiervoor moet ze tijd en voldoende rust nemen.

De opvoeding van je kindje

Ook hier staat communicatie centraal. Leer elkaar kennen als ‘ouder’. Waarom vindt de ene dit wel of niet belangrijk? Waarom juich je dit gedrag toe? Waarom verbied je dit? Als je de achterliggende reden weet, dan kan je elkaar daarin steunen of erover praten zodat jullie als ouder op één lijn komen inzake de opvoeding van je baby. Jullie bouwen immers een eigen nest, met de waarden uit jullie eigen nest in het achterhoofd, uiteraard. Maar dat eigen nest, dat is o zo belangrijk!

Sociaal contact met vrienden en familie

Ga je er graag op uit? Het leven stopt niet als je een baby hebt, het begint pas! 😊 Natuurlijk zal je meer moeten organiseren en plannen. Test uit wat het beste voor jullie past. Neem je kleine spruit met jullie mee en respecteer de voeding- & slaaptijden.

Betrokken ouderschap en verbondenheid

Creëer leuke gezinsmomenten. Hoe meer je samen doet en samen op ontdekking gaat, hoe leuker het wordt en hoe beter je elkaar leert kennen. De verbondenheid met je baby en met elkaar komt op die manier een beetje vanzelf.

De ultieme tip voor elke kersverse ouder

Het ouderschap is een avontuur, je weet niet waaraan je begint en ieder kind is anders. Laat het hele proces op je afkomen en let op met torenhoge verwachtingen. Het ideaalbeeld is er om doorprikt te worden en heel voorzichtig mee om te springen. Creëer jullie eigen nest en sta rustig en positief in het leven, ook al gaat het niet altijd zoals je graag zou willen. Ouder word je niet op één dag, maar met vallen en opstaan. En is het eens moeilijk om opnieuw op te staan? Aanvaard dan hulp. Want Onder mama’s leren uit ervaringen.

Onder Mama’s met Tyas Kastelyn, Kim De Wilde en Sonia Pypaert

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties?

Mail naar info@ondermamas.be of reageer op dit bericht. Meer informatie of meer lezen over de komst van je baby? Dat kan in het boek Onder Mama’s.

Host: Sonia Pypaert
Gast: Tyas Kastelijn en Kim De Wilde
Eindredactie: Annelies Vanderoost
Podcastproductie: Wajoo



Deel deze post