Home » Zwanger! » Wat gebeurt er met je borsten tijdens de zwangerschap

Wat gebeurt er met je borsten tijdens de zwangerschap

Wat vertellen jouw borsten je over jouw zwangerschap en wanneer de baby er is?

Vrouwen met een regelmatige cyclus weten vrijwel onmiddellijk dat ze zwanger zijn door het uitblijven van de menstruatie. De eerste symptomen zijn ochtendmisselijkheid, overgeven, moe zijn, je borsten die anders aanvoelen en er anders gaan uitzien. Je stelt je zeer zeker de vraag: hoe gaan mijn borsten veranderen?

Zodra je zwanger bent, begint je lichaam zich voor te bereiden op de komst van je baby. Maar niet alleen je baarmoeder is hiermee druk in de weer, de anatomie van je borsten verandert ook ingrijpend.

  • Wat kan je verwachten in de verschillende trimesters van je zwangerschap?
  • Wat kan je verwachten in de fase waarin je borstvoeding geeft?
  • Wat kan je verwachten wanneer je uiteindelijk stopt met de borstvoeding?

Maar voel je vooral goed in je vel, want dat verdien je!

Mama’s shoplijstje

  • Borstkompressen
  • Meegroeiende lingerie (beha en slip)en doe elk trimester de borstmaat oefening opnieuw zodat je steeds de juiste behamaat draagt.
  • Olie of crème om je borsten en buik mee in te wrijven (jouw mama-babyritueel 😊)

De melk-productie-reis

Wanneer je zwanger bent, verandert je lichaam. Je borsten worden gevoeliger en groter. Een borst wordt makkelijk 500 gram zwaarder. Dat komt uiteraard omdat de melkklieren geactiveerd worden om borstvoeding te kunnen geven. Jouw borsten beginnen tijdens de zwangerschap melk aan te maken. Vanaf ongeveer halverwege je zwangerschap zijn je borsten in staat om melk te produceren.

En je hebt nood aan een goede ondersteuning. Een juiste beha zorgt ervoor dat de kans op rugpijn en striemen vermindert. De zachte en elastische materialen van een zwangerschapsbeha zijn aangenaam om dragen en bieden het nodige comfort.

Borstveranderingen in het eerste trimester

Heel vroeg in de zwangerschap zal je merken dat je borsten veranderen, vaak het eerste teken dat je zwanger bent. De hormonen en een verandering in je borststructuur kunnen ervoor zorgen dat je tepels en borsten al vanaf drie tot vier weken gevoelig en pijnlijk zijn. Sommige mama’s hebben tijdens de hele zwangerschap pijnlijke borsten, maar bij de meesten verdwijnt dit na het eerste trimester.

Zodra jouw gewone beha strak begint te zitten – doorgaans rond 12 weken – is het tijd om een zwangerschapsbeha te kopen. De meeste vrouwen vinden een naadloos model van een zachte, ademende stof met brede schouderbandjes heel comfortabel. Je kunt beugels beter vermijden, om de groeiende melkkanalen niet te hinderen. Mama’s met zwaardere borsten zweren dan weer bij een bh met beugel. Laat je borstmaat goed opnemen om ervoor te zorgen dat je beha goed past. En doe dit nog een paar keer opnieuw, want je zult enkele maten doorlopen naarmate je baby en je borsten groeien.

Borstveranderingen in het tweede trimester

Vanaf ongeveer 15 weken zwangerschap worden melk producerende cellen in je borsten actief en rond 22 weken beginnen ze melk aan te maken. Als je borsten tijdens de zwangerschap een plotse toename in grootte vertonen, kunnen ze jeukerig aanvoelen en kunnen er striae (striemen) ontstaan. Een milde verzachtende crème kan de jeuk verhelpen. Je genen en huidtype bepalen of je er een aangeboren aanleg voor hebt. Voorkomen kan jammer genoeg niet, wel vervagen ze in de loop van de tijd en worden minder zichtbaar.

Borstveranderingen in het derde trimester

Tijdens het laatste trimester kunnen je borsten weer zwaar of pijnlijk beginnen aan te voelen. Je kunt in bed een slaapbeha dragen voor meer comfort en een ondersteunende sportbeha is een goed idee om pijn in de borsten en schade aan het bindweefsel te voorkomen wanneer je veel beweegt of aan sport doet.

Je melk is al klaar in je borsten voordat je baby wordt geboren. Uit je tepels kan er al een beetje colostrum – de eerste moedermelk – lekken. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap.

Iedere vrouw is anders, maar je borsten zijn waarschijnlijk een tot twee cupmaten groter dan vóór de zwangerschap. Advies is aangewezen voor de juiste maat of raadpleeg een online maatwijzer. De verkoopster moet ook een maat aanbevelen die ruimte laat voor het doorkomen van je melk zodra je baby wordt geboren. Een model met clips dat je met één hand kunt losmaken, kan het makkelijker maken om je baby in een goede houding vast te houden.

Wat gebeurt er met je borsten na de geboorte?

Rond dag twee tot vier nadat je baby is geboren (soms langer bij een keizersnede), voel je dat je borsten veel voller en steviger worden, door de melkproductie die op gang komt.

Je borsten kunnen in deze periode onprettig of zelfs pijnlijk aanvoelen, een aandoening die stuwing wordt genoemd. Deze aandoening komt heel vaak voor en verdwijnt gewoonlijk na enkele dagen.

Lees tips over wat je kunt doen aan het ongemak en de zwelling en raadpleeg een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist, als het probleem aanhoudt.

Wat gebeurt er met je borsten tijdens de lactatie?

Tijdens de eerste drie maanden waarin je borstvoeding geeft, zullen je borsten vóór een voeding waarschijnlijk nog steeds nogal vol aanvoelen. Naarmate je baby groeit, kun je merken dat ze niet meer zo vol aanvoelen, maar dat betekent niet dat je minder melk aanmaakt. Als je uitsluitend borstvoeding geeft en op aanvraag en je baby groeit goed, zou je nog steeds meer dan voldoende moeten aanmaken.

Hoe veranderen je borsten nadat je bent gestopt met borstvoeding geven?

Wanneer je uiteindelijk stopt met borstvoeding geven – of dat nu na drie weken, drie maanden of drie jaar is – keren je borsten binnen de volgende drie maanden terug naar de grootte van vóór je zwanger werd. Als je opnieuw zwanger wordt, begint het hele proces van voren af aan.




Deel deze post