Er zijn geen betere manieren om de tijd even stil te doen staan, dan met een jaarboek van jouw kleine spruit. Leg die waardevolle momenten vast in een fotoboek waar zowel jijzelf als zijzelf later naar kunnen terugkijken 🥰 Zeker en vast een prachtig cadeau voor hen, want later herinneren ze zich vaak weinig van deze periode. We leggen uit hoe je dit best aanpakt, waar je op kan letten en hoe je er een extra persoonlijke toets kan aan toevoegen.
Stap 1: sorteer jouw foto’s
Begin bij het begin: verzamel al jouw mooiste foto’s op één plek. Misschien heb je sommige foto’s op jouw smartphone staan, andere dan weer op een computer of wacht je nog steeds tot een familielid eens de foto’s van die ene dag stuurt. Verzamel alles via een cloud service zoals iCloud of Google Photos, dan heb je onmiddellijk alles op één plaats.
Hierna kan je jouw foto’s ook per maand in een map sorteren, en binnen die mappen submappen voor elke gebeurtenis maken. Zo heb je later minder werk met het vullen van jouw prachtige fotoboek 🙌
Stap 2: ga je foto’s indelen
Als je foto’s geordend zijn, kan je beslissen hoe jouw ideale indeling eruit ziet. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Een alfabetische volgorde op basis van de specifieke gebeurtenissen of eerder een chronologische volgorde over de tijd heen. Of laat je je jaarboek leiden door de belangrijkste gebeurtenissen, de grappigste, de gekste…? Een jaarboek ziet er natuurlijk een stuk mooier en professioneler uit wanneer je voor een thema (met formaat en lay-out) kiest.
♥ Tip: Kies voor een kant-en-klaar fotoboek design, zo hebben ze bij smartphoto de keuze uit heel wat prachtige thema’s in verschillende stijlen. Zo geef je jouw jaarboek een extra persoonlijke insteek, en bespaart het jou heel wat tijd.
Hoe het perfecte jaarboek eruit ziet is natuurlijk een persoonlijke keuze. Heel kleurrijk of eerder klassiek, dat is helemaal aan jou, mama! Als je graag wat creatiever bezig bent, kun je ook helemaal vanaf nul beginnen en alles op basis van jouw voorkeuren maken. Een jaarboek is iets waar je jarenlang op kan terugkijken; zorg er dan ook voor dat deze volledig bij jou past.
Stap 3: jouw jaarboek invullen
Wanneer je al die leuke herinneringen gebundeld hebt, dan is het tijd voor de moeilijkste stap van allemaal. Kiezen welke foto’s je nu gaat gebruiken. Het lijkt misschien veel werk, maar eens je de smaak te pakken hebt, zal het sneller gaan dan je denkt. Zeker omdat jouw foto’s reeds gesorteerd zijn en je dankzij de indeling al weet wat je nodig hebt. Nu is het kinderspel om jouw jaarboek te vullen! Met bepaalde foto services zoals smartphoto kan je jouw boek ook automatisch laten vullen, dat is ook weer tijd gespaard 😉
♥ Tip: Het kan extra leuk zijn om jouw jaarboek te beginnen (of te eindigen) met een top 5 van speciale of belangrijke momenten van het jaar (tenzij dit voor extra keuzestress zorgt natuurlijk). Voorzie hiervoor zeker plaats in het ontwerp, zodat je deze later gewoon kan toevoegen.
Stap 4: Tekstjes toevoegen
Alhoewel foto’s veelzeggend zijn, is het altijd leuk om wat extra toelichting te geven. Ga voor een kort overzicht per maand, waarna de bladzijden met foto’s volgen. Of pak het creatiever aan met tekstballonnen, kaartjes van leuke uitstapjes, … Vergeet niet, less is more, en soms is (veel) tekst helemaal niet nodig. Schrijf je zelf een tekst? Laat iemand deze even nalezen of gebruik een spellingchecker. Zo voorkom je dat er storende spelfouten in jouw jaarboek sluipen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je tekst met de hand te schrijven, zo heb je na het ontvangen van je boek nog lekker veel tijd om na te denken over hoe je die mooie herinneringen wil omschrijven 🙏.
Stap 5: Extra’s en afwerking
Zoals hierboven vermeld, is het niet nodig om jezelf te beperken tot foto’s voor een jaarboek. Natuurlijk horen er veel foto’s in te zitten, maar wat dacht je van een leuke tekening, geboortekaart, uitnodiging of een ander aandenken? Met wat toffe extra’s, waar je ook gewoon een foto van kunt maken, zorg je ervoor dat jouw jaarboek nog persoonlijker is, en al die mooie herinneringen niet verloren gaan.
Wist je trouwens dat je ook aan de buitenkant voor verschillende soorten afwerking kan kiezen? Zo kan je elk jaar uniform voor een linnen afwerking gaan, dat ziet er heel classy uit op jouw boekenrek. Of je kiest een topfoto van dat jaar en laat die drukken op de voorkant, dan weet je meteen welk fotoboek je in handen hebt!
Een jaaroverzicht
Zo zie je maar dat een jaarboek maken makkelijker is dan je denkt. Misschien keek je er tegenop door het vele werk of omdat je niet zeker was hoe je eraan moet beginnen. Hopelijk helpen deze tips om de klus toch geklaard te krijgen en kan je binnenkort samen met je gezinnetje al eens door jouw jaarboek bladeren 🤩.
In samenwerking met Smartphoto