Hoe start ik met borstvoeding?
Eerst en vooral is het belangrijk dat je je laat informeren tijdens je zwangerschap. Dit kan door een vroedvrouw, een lactatiekundige of door eigen research en het lezen van boeken. Laat je goed omringen, stel vragen wanneer je over iets twijfelt en volg vooral je mamagevoel want als mamaatje kan je weinig fout doen.
Verloopt borstvoeding als iets intuïtiefs? Dat kan, maar het is belangrijk dat zowel jij als je baby’tje de juiste techniek gebruiken. Tijdens het voeden breng je je baby altijd naar je borst en niet je borst naar je baby omdat je anders rugpijn kan krijgen. Op deze manier ontwikkelt je baby’tje ook een goede zuigreflex want als je baby op een juiste manier drinkt, heb je daar als mama ook alle voordeel bij. Weet dat je borsten en je tepels tijdens de voedingsmomenten in het begin gevoelig en zelfs wat pijnlijk kunnen zijn, maar dit verdwijnt meestal vanzelf na een bepaalde tijd. Mocht je te veel last hebben, maak dan even een afspraak met een vroedvrouw of lactactiedeskundige.
Om de hoeveel tijd moet je je baby aanleggen aan de borst? De eerste dagen na je bevalling leg je je baby’tje best zoveel mogelijk aan je borst. Hoe meer je jouw kindje aanlegt, hoe meer je cellen worden geactiveerd met als gevolg dat je melkproductie op gang komt. Het kan natuurlijk ook dat jouw lichaam het moeilijk heeft met het aanmaken van moedermelk, dan zoek je best hulp bij een vroedvrouw of een lactatiedeskundige.
In principe is het zo dat vanaf je baby’tje er is, hij precies weet wat hij moet doen. Wanneer je je baby voor het eerst op je buik of borst legt, dan vindt hij de weg naar je tepels zonder dat je je kindje hoeft te helpen. Dit heet ook wel ‘breast crawl’.
Hoe verandert mijn lichaam tijdens de borstvoeding?
Sommige vrouwen verliezen bij de start van de borstvoeding vrij snel wat zwangerschapskilo’s en bij anderen duurt dat iets langer. Het is belangrijk dat je jouw lichaam de tijd geeft om te ontzwangeren.
Puur medisch gezien heeft borstvoeding geven het voordeel dat je vaginaal minder bloed verliest en dat je baarmoeder zich opnieuw sneller in de juiste positie vormt.
Veranderen je borsten tijdens de zwangerschap?
Elke vrouw is anders, maar gemiddeld gezien, groeien je borsten 2 cupmaten bij het geven van borstvoeding (in vergelijking met de periode voor je zwangerschap). Op dag twee tot vier na de geboorte van je baby, voelen je borsten vol en stevig. Dit wil zeggen dat je melkproductie op gang komt. Een gevolg hiervan is stuwing: pijnlijke, zeer gevoelige borsten. Weet dat dit 24 tot 48uur kan aanhouden en nadien vanzelf weer ophoudt.
Na verloop van tijd kan je ook last krijgen van tepelkloven. Dit kan ontstaan doordat je baby niet goed aan je tepel ligt, jouw tepel niet ver genoeg in de mond zit of dat je tepel blijft schuren over het harde gehemelte van je baby’tje. Tip: smeer een druppeltje moedermelk over je eigen tepel na het voeden. Dit is een natuurlijk beschermingsmiddel tegen gevoelige tepels en kloven. Ook tepelzalf doet wonderen!
Wat mag je eten als je borstvoeding geeft?
Om je productie van je moedermelk op gang te brengen is het belangrijk dat je veel water drinkt. Ook wordt er aangeraden dat je multivitaminen met o.a. vitamine D, calcium etc. inneemt, zodat je voldoende voedingsstoffen voor jezelf én voor je baby’tje opneemt.
Tijdens de borstvoeding hoef je minder rekening te houden met je voeding dan tijdens je zwangerschap. Het belangrijkste is dat je gezond en evenwichtig eet. Vermijd kolen, want dit kan ervoor zorgen dat je baby’tje krampjes krijgt.
Je hoort wel eens dat je moet oppassen met het eten of drinken van producten waarin koemelk, ei-, maïs- of soja-eiwit in zit. Het kan natuurlijk zijn dat je kindje een koemelkeiwitallergie heeft maar deze kans is uiterst klein (ongeveer 1%) en het is ontzettend moeilijk te detecteren. De allergie kan zich uiten in huiduitslag bij je kindje, refluxklachten of krampjes.
Hoe herken ik de hongersignalen van mijn baby?
In het begin slaapt je baby’tje heel vaak, eigenlijk bijna constant. Van zodra je kindje wakker wordt is dat eigenlijk omdat ze honger hebben. Je kan het hongergevoel herkennen aan het feit dat ze beginnen bewegen, beginnen rondkijken, met het hoofdje opzij ‘zoeken’ naar iets, op hun handjes beginnen zuigen of beginnen te smakken. Als je baby’tje feller begint te bewegen of het begint te huilen is dat een teken dat ze boos worden omdat ze echt honger hebben. Indien je baby’tje huilt is het belangrijk dat je eerst troost, warmte en liefde biedt zodat hij gekalmeerd is. Hierna kan je je kindje aan de borst leggen. Wanneer je twijfelt of je kindje honger heeft, leg je hem best eens aan de borst en dan merk je het vanzelf. Je kan je baby’tje niet overvoeden met moedermelk.
Hoe vaak moet ik mijn kindje voeden?
De eerste 48 tot 72 uur dat je baby’tje is geboren, voed je het beste 10 tot 12 keer per dag voor telkens een 5 à 10 minuten. Het kan zijn dat de tijdsduur van het voeden wat verschilt, want die is sterk afhankelijk van hoeveel melk je produceert en hoeveel melk jouw borsten opslaan. In de eerste uren worden vaak de beide borsten gestimuleerd.
Vanaf dag drie schakelen de meeste mama’s op één borst per keer. Een baby’tje heeft vanaf dan ongeveer 20 minuten nodig om je borst leeg te drinken. Wanneer het na een drietal uur tijd is voor de volgende voeding, dan wissel je af met je andere borst. Tip: je mag zeker ook beide borsten gebruiken indien 1 borst niet voldoende is.
Hoe groot is het maagje van mijn baby?
In het begin is het maagje van je baby zo groot als een kers en heeft het een inhoud van 3 tot 5 milliliter. Geen wonder dus dat je baby zoveel voedingsmomenten nodig heeft per dag! ☺️ De productie van jouw melk gaat zich aanpassen aan de noden van je baby. Het maagje zal langzaamaan wat groeien waardoor je kindje langer door kan met het voedingsmoment.
Hoe zie ik dat mijn baby’tje goed gedronken heeft?
Als de onderlip van je kindje goed naar buiten is gekruld en de bovenlip ook een beetje, dan is dit een teken dat het goed heeft gedronken. Als je tepel na de borstvoeding een mooie ronde vorm heeft en wat plat gezogen is, dan is het een teken dat je tepel niet ver genoeg in de mond van je kindje heeft gezeten. Dit los je op door bij je baby’tje een grote hap te prikkelen, waardoor ze hun mondje goed opendoen bij het aanhappen.
Hoe warm ik een flesje moedermelk op?
Je warmt nooit je moedermelk op in de magnetron want op deze manier gaan de essentiële stoffen voor je kindje verloren. Je kan wel een flessenwarmer gebruiken of je moedermelk au bain-marie opwarmen.
Hoelang kan ik mijn borstvoeding bewaren?
Op kamertemperatuur kan je jouw borstvoeding 3 tot 4 uurtjes bewaren. In de koelkast kan het tot 3 dagen bewaard worden. En indien je jouw borstvoeding gaat invriezen, dan blijft die goed tot 3 à 6 maanden. Je kan het bewaren in flesjes of in zakjes. Tip: schrijf de datum erop. Zo weet je perfect welk flesje je eerst moet gebruiken.
Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #11 Borstvoeding, mamamelk is goed voor elk