Een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd, mama-in-spe! Tussen het dromen, plannen en (helaas) ook die eerste zwangerschapskwaaltjes door, staan er ook een aantal medische onderzoeken op de agenda. Geen paniek! Met dit handig overzichtje van Parentia weet je precies wat je kan verwachten.
Het eerste trimester (3 tot 15 weken)
De eerste echo (rond 12 weken)
Dit is hét magische moment: je ziet je kleine hummeltje voor het eerst bewegen op scherm. Je krijgt meteen ook een schatting van je uitgerekende datum. Spannend!
NIPT-test (tussen 10 en 13 weken)
Deze bloedtest checkt op chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down en verklapt ook meteen het geslacht van je baby (niet vergeten zeggen als je dat liever nog geheim houdt!). Extra goed nieuws: je ziekenfonds betaalt het grotendeels terug.
Nekplooimeting (tussen 11 en 13 weken)
Tijdens de echo wordt gekeken naar de dikte van het nekje van je kleintje om eventuele erfelijke aandoeningen op te sporen.
Vlokkentest (13 tot 14 weken, enkel indien nodig)
Toont de NIPT-test verhoogd risico? Dan is er nog deze aanvullende test. Maar onthoud: verhoogd risico betekent niet meteen slecht nieuws, dus adem in, adem uit!
Zwanger? Vergeet je startbedrag niet op tijd aan te vragen!
Tweede trimester (16 tot 28 weken)
Vruchtwaterpunctie (15 tot 28 weken, enkel indien nodig)
Vooral aanbevolen bij mama’s vanaf 35 jaar of bij bijzondere risico’s.
Morfologische echo (22 weken)
Dit is een uitgebreide echo waarbij elk vingertje en teentje van je baby geteld wordt. Ook wordt gecheckt of de organen zich goed ontwikkelen. Wéér zo’n kippenvelmomentje (en ja, ook nu kan het geslacht verklapt worden).
Glucose-challenge test (tussen 24 en 28 weken)
Even suikerwater drinken en bloed prikken: dit onderzoek spoort zwangerschapsdiabetes op. Niet het leukste onderzoek, maar wél belangrijk voor jou en je baby.
Derde trimester (29 tot 41 weken)
Derde echo (rond 32 weken)
Deze checkt of je baby goed groeit, gezond is en hoe hij of zij ligt. De eindmeet is in zicht!
Extra echo (tussen 34 en 36 weken, indien nodig)
Als je kleintje wat eigenwijs blijkt en niet goed ligt, kan je gynaecoloog een extra controle voorstellen.
Mag je onderzoeken tijdens je werkuren plannen?
Zeker wel! Je hebt het recht om tijdens werktijd naar deze controles te gaan en behoudt gewoon je loon. Geef wel even op voorhand een seintje aan je werkgever. Check ook meteen of je een medisch attest nodig hebt.
Check, check, dubbelcheck: download je checklist!
Ben je het overzicht nu al kwijt? Snappen we helemaal! Daarom maakte Parentia, jouw partner in gezinsadministratie en uitbetaler van het Groeipakket, een handige checklist voor je zwangerschapsonderzoeken. Download, print en vink rustig af. Zo vergeet je niets en geniet je zorgeloos van je zwangerschap.
Download hier de handige checklist van Parentia
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Parentia, jouw partner voor alle praktische gezinsadministratie.