Home » Baby » Zo creëer je meer tijd voor jezelf als (nieuwe) mama

Zo creëer je meer tijd voor jezelf als (nieuwe) mama

Het moederschap is de zwaarste en tegelijkertijd de meest waardevolle taak die je ooit in je leven zult krijgen. Dat neemt niet weg dat je het soms best lastig mag vinden om constant ‘aan’ te staan. Om nooit eens rust te hebben. Een drukke baan kan je naast je neer leggen, de deur sluiten, maar thuis zal je altijd voor de kinderen er moeten zijn. Dag en nacht. Dat is voor alle mama’s met vlagen lastig. Of je kind nu vijftien is of slechts twee maanden oud. Daarom is het zo belangrijk om af en toe een momentje voor jezelf te creëren.

En nee, dat betekent niet dat je even rustig het huishouden kunt doen of een laatste hand aan het weg gaat leggen. Een momentje dat je écht even niets hoeft. Dat zijn de momenten die ervoor zorgen dat jij lekker in je vel zit. En een gelukkige mama is goud waard. Voel je dan ook zeker niet schuldig wanneer je naar zo’n momentje verlangt. Jouw kinderen verdienen een blije mama.

Hier vind je nodige inspiratie wat je op zulke momentjes kunt doen én hoe je deze plant.

Sporten

Sporten is voor iedere ouder aan te bevelen. Tijdens het sporten maak je gelukshormonen aan, waardoor het gemakkelijker is om met stress om te gaan en je je fijner voelt na iedere sessie. Bovendien is het ook nog eens heel gemakkelijk te realiseren. Een uurtje sporten bij een sportschool (o.a. in Hasselt) en je voelt je de hele dag heerlijk energiek. Daar is niet veel voor nodig. En meestal is er wel een momentje dat je er voor een uurtje tussenuit kunt piepen. Bijvoorbeeld wanneer je partner thuiskomt of als je eerder uit je werk komt en de kinderen nog op de opvang zijn. Bovendien helpt het ook nog eens je conditie te verbeteren. En dat is hard nodig met rondrennende kinderen!

Extra dag opvang

Werk je parttime en gaan de kinderen slechts 1 á 2 dagen naar opa en oma of de opvang? Kijk dan of je eventueel nog een extra (half) dagje opvang kunt plannen. Het voelt misschien bijna schandalig als je verder nergens naar toe hoeft, maar het kan heerlijk zijn om op zo’n moment tot rust te komen. Even helemaal niets. Doen waar jij zin in hebt. Of dat nou de hele bank voor de televisie hangen is of er lekker op uit gaan, jij beslist! Dit soort daagjes maken dat je het moederschap veel beter vol kunt houden en dat je gelukkiger bent. En dat merken je kinderen ook op de dagen dat je thuis bent.

Maak nieuwe sociale contacten

Wanneer je voor het eerst mama wordt, zal je merken dat je kennissenkring er heel anders uit gaat zien. Vriendinnen die nog geen kinderen hebben zullen je misschien niet altijd begrijpen en daarvoor in de plaats ontmoet je mensen bij de kinderdagopvang, op scholen of in de speeltuin. Mensen die precies weten hoe zwaar én mooi het allemaal kan zijn. Het maken van nieuwe sociale contacten is zeker iets wat aangemoedigd kan worden. Of het nou om het delen van tips en ervaringen gaat of om leuke uitstapjes. Altijd fijn om mensen te hebben waar je op terug kunt vallen.

“Dat zijn de momenten die ervoor zorgen dat jij lekker in je vel zit. En een gelukkige mama is goud waard. Voel je dan ook zeker niet schuldig wanneer je naar zo’n momentje verlangt. Jouw kinderen verdienen een blije mama”
Deel deze post