Home » Baby » Babyuitzet » 3 kinderkamervloeren gewikt en gewogen

3 kinderkamervloeren gewikt en gewogen

Een vloer voor in de kinderkamer dient aan een aantal eisen te voldoen. In de eerste plaats dient het onderhoudsvriendelijk te zijn en tegen een stootje te kunnen. Ten tweede moet het ook nog eens lang meegaan. En ten derde geef je natuurlijk graag het goede voorbeeld en kies je voor een duurzame vloer. Want duurzaam ouderschap begint al in de kinderkamer. Er zijn verschillende vloeren die je kan overwegen.

Laminaatvloer in de kinderkamer: net als hout, maar dan extra slijtvast

Veel mensen kiezen in de kinderkamer voor een laminaatvloer en dat is zeker geen slecht idee. Een goede laminaatvloer is niet van een houten vloer te onderscheiden, terwijl het een aantal gunstigere eigenschappen kan voorleggen. Zo is kwaliteitsvolle laminaat over het algemeen enorm slijt- en krasvast. Het is ook gemakkelijk te reinigen, dus een ongelukje is zeker geen ramp. Gewoon een doekje eroverheen en meestal is het al opgelost. Het is wel belangrijk dat je bij een ongelukje met vloeistof direct opruimt en het er niet in laat trekken, want anders kunnen er bobbels ontstaan.

Verder heeft laminaat een heel goede prijs-kwaliteitverhouding, zeker als je kiest voor de laminaatvloeren met de grootste slijtvastheid. Een nadeel is dat je al eens last kan hebben van geluidshinder, zeker als je kindje groter wordt en de kamer praktisch een speelkamer wordt. Dit kan wel worden opgelost door te kiezen voor een goede ondervloer in plaats van de laminaatvloer zwevend te leggen. Ook over duurzaamheid hoef je je geen zorgen te maken. Kies wel voor laminaatvloeren met het FSC- of het PEFC-label.

Slijtvaste vinylvloer voor in de kinderkamer

Naast laminaat wordt er vaak gekozen voor vinyl en pvc. Deze vloeren zijn net als laminaat in veel dessins te verkrijgen. Vinyl is de zachtste vloer en wordt door kinderen vaak sterk op prijs gesteld. En als je kiest voor een kwaliteitsvolle vinylvloer gaat het met gemak tien tot twintig jaar mee. Dat is niet onbelangrijk, want er zijn spijtig genoeg ook nog veel vinylvloeren van een bedenkelijke kwaliteit te verkrijgen. Deze vloeren gaan dan veel minder lang mee en zijn minder stabiel.

Daarenboven zijn vinylvloeren gemakkelijk om zelf te leggen, zijn ze betaalbaar, zijn ze onderhoudsvriendelijk en werken ze geluiddempend. Weet wel dat vinylvloeren redelijk moeilijk te verwijderen zijn, tenzij ze los zijn gelegd. Een nadeel van vinyl is dat het petrobased is. Binnen de vinylvloeren zijn er de afgelopen tijd op ecologisch vlak wel stappen gezet, waarbij de fossiele brandstoffen die voor de productie worden gebruikt, zijn vervangen door hernieuwbare grondstoffen. Echter, het aanbod van écht milieuvriendelijke vinylvloeren is vooralsnog beperkt.

Tapijt in de kinderkamer

Ten slotte wordt er ook vaak gekeken in de richting van tapijt. Het is lekker zacht aan de kindervoeten en dat vinden de kleinsten natuurlijk heel leuk. Het biedt ook een veilige ondergrond. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo trekt tapijt stof aan en zijn vlekken niet altijd eenvoudig uit het tapijt te verwijderen. Uiteraard kan je ook kiezen voor een tussenoplossing, bijvoorbeeld een laminaatvloer in combinatie met tapijttegels om een speelhoek te creëren. Tapijttegels zijn ook heel gemakkelijk te leggen en hebben een extra geluidsisolerende werking. Ideaal dus voor in de kinderkamer!Deel deze post