Home » Baby » Heeft mijn baby het bij het slapen niet te koud of te warm?

Heeft mijn baby het bij het slapen niet te koud of te warm?

Zelfs wanneer je schattige baby vredig ligt te slapen, ben je als ouder nooit helemaal vrij van zorgen. Is het niet te warm voor hem? Ligt ze nog lekker onder haar dekentje? En is de kamer niet te fris?

Natuurlijk ben je daar bezorgd over, want zo’n kleine baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Maar hoe kun je als ouder toch wat gemoedsrust vinden? Vooral als je weleens hoort over ‘oververhitting’?

Een ideale slaapomgeving voor je kleintje

Het belang van een slaapkamer die zowel goed verduisterd als verlicht kan worden, is voor velen van ons duidelijk. Maar wist je dat ook de temperatuur en luchtvochtigheid in de kamer een cruciale rol spelen in de slaapkwaliteit van je baby? Streef naar een gemiddelde temperatuur tussen de 18 en 20 graden en een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% voor een optimale nachtrust.

Maar wat als het weer extreem warm is of ijzig koud? Geen paniek! Een babyslaapzakje is hiervoor perfect, zolang je begrijpt wat die mysterieuze TOG-waarde betekent!

TOG-waarden, hoe zit dat?

De TOG-waarde van kleding of beddengoed geeft aan hoe goed dat kledingstuk of slaapzakje de warmte van je baby vasthoudt. Op het label van het slaapzakje van je kleintje staat de TOG-waarde duidelijk vermeld. Een product met een hogere TOG-waarde is geschikt voor koudere temperaturen, terwijl je tijdens warmere dagen beter kiest voor kleding of beddengoed met een lagere TOG-waarde.

Tel simpelweg alle individuele TOG-waarden van elk kledingstuk en het beddengoed dat je tegelijk gebruikt bij elkaar op en vergelijk dat getal met onderstaand schema:

TemperatuurTOG
Hoger dan 24°C0.5 TOG
Tot 24°C1.0 TOG
Tot 21°C2.0 TOG
Tot 18°C2.5 TOG
Tot 16°C3.5 TOG

Is het bijvoorbeeld 21 graden in de slaapkamer, dan kun je een slaapzakje met een TOG-waarde van 1.0 combineren met een pyjamaatje met een TOG-waarde van 1.0. Zo kom je in totaal aan 2.0 en kun je gerust zijn: je kleintje zal het niet te koud of te warm krijgen ‘s nachts.

Luister vooral naar je gevoel en gebruik TOG als een richtlijn. Controleer regelmatig de temperatuur aan het nekje van je baby met je vingertoppen. Voelt het daar aangenaam aan? Dan is alles prima. Als het eerder klam aanvoelt, heeft je baby het te warm en kun je gerust een kledingstuk uittrekken. Is het nekje koud? Wikkel je baby dan wat warmer in.

Tip: de magie van een vierseizoenenslaapzak

De Puckababy Bag 4 Seasons is het perfecte slaapgezelschap dat met de seizoenen meegaat. Het is ontworpen om jouw kleintje het hele jaar door optimaal slaapcomfort te bieden.

Voordelen van de Puckababy Bag 4 Seasons

  1. All-season slaapcomfort: Dankzij de uitritsbare teddyvoering kun je de slaapzak eenvoudig aanpassen aan de kamertemperatuur. Voel je de winterse kou? Rits de teddyvoering vast voor een knusse warmte. Is de zomerhitte daar? Rits hem eruit voor een lichtere slaapervaring. Je kan de mouwen van de katoenen slaapzak eveneens afritsen wanneer het écht warm is.
  2. Variabele TOG-waarde: Doordat je de verschillende elementen van de slaapzak kan in-/uitritsen, heb je controle over de TOG-waarde. Zo kan je altijd de perfecte balans vinden tussen warmte en koelte, ongeacht het seizoen.
  3. Veilige slaapomgeving: Deze slaapzak is ontworpen met het oog op veiligheid. De slaapzak zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid, en met de buikband wordt hij op de juiste plaats gehouden.
  4. Jarenlang genot: van 6 maanden tot 2,5 jaar kan je kindje genieten van een veilige, knusse en warme slaapzak, waardoor het een duurzame en praktische keuze is voor ouders. Dankzij de drukknopjes kan je de lengte aanpassen en op maat van je kindje gebruiken.

De Puckababy Bag 4 Seasons is niet zomaar een slaapzak; het is een betrouwbare metgezel die ouders helpt om met vertrouwen en gemak hun kleintje te laten slapen.

Hoe gebruik je de Puckababy Bag 4 Seasons?

  1. Kies de juiste TOG-waarde: Controleer de kamertemperatuur en combineer de TOG-waarde van de slaapzak en kleding volgens het handige schema dat we eerder hebben besproken.
  2. Pas de teddyvoering aan: Bevestig de teddyvoering voor extra warmte tijdens koude nachten, en rits hem los voor verkoeling tijdens warmere nachten.
  3. Veilig gebruiken: Zorg ervoor dat de slaapzak goed is vast geritst en de buikband mooi rond de borstkas zit. De slaapzak wordt pas aangeraden voor kindjes vanaf 70 cm en een gewicht vanaf 7.5kg.

Ervaar zorgeloze nachten met deze slimme en veelzijdige slaapoplossing!

In samenwerking met PuckababyDeel deze post