Home » Zwanger! » 6 tips voor een zalige nachtrust tijdens én na je zwangerschap

6 tips voor een zalige nachtrust tijdens én na je zwangerschap

In samenwerking met De Nachtwacht.

Slapen tijdens en na je zwangerschap: de ene slaapt als een roos, terwijl de ander juist geen oog dicht doet. Welke jouw situatie ook is, deze tips zorgen ervoor dat de – soms weinige – uurtjes slaap die jij krijgt zo comfortabel mogelijk zijn.  

  • Je (positionerings)kussen is je beste vriend

Een goed positioneringskussen is je beste vriend. Tijdens de zwangerschap kan het soms moeilijk zijn om een comfortabele slaaphouding aan te nemen. Vaak zit je buik in de weg of heb je last van je onderrug. Een rolkussen kan je helpen om een natuurlijke houding aan te nemen terwijl je slaapt.

Tijdens je zwangerschap probeer je trouwens best zoveel mogelijk op je linkerzijde te slapen, dat is de beste slaaphouding voor je baby. In die positie creëer je namelijk een betere doorstroming van bloed naar de placenta. Wanneer je slaapt op je linkerzijde zet je ook minder druk op de lever, waardoor je minder last zal hebben van gezwollen enkels en voeten.

Extra tip: Heb je de neiging om ’s nachts bijvoorbeeld toch naar je rug te draaien? Leg dan een extra kussen achter je, zo zal je minder snel in ruglig gaan liggen.

Mis je ook de nodige ondersteuning aan je rug bij het zitten? Daar kan een ‘boemerang-kussen’ je bij helpen. Door de gebogen vorm is dit kussen ideaal ter ondersteuning van de rug bij het zitten: zalig wanneer je wil lezen, televisie kijken of borstvoeding geven.

  • Een schoonheidsbehandeling terwijl je slaapt

Een goede nachtrust is het grootste geheim voor een jeugdige uitstraling. De weinige uurtjes slaap die je als kersverse mama of mommy to be krijgt, zijn dus heilig. Die wil je natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken. Kwalitatief bedlinnen speelt daarin een grote rol: hoogwaardig katoen, katoensatijn of linnen? Ieder materiaal heeft zijn eigen voordelen.

Maar wil je echt een luxegevoel creëren en jezelf een verwenmoment gunnen? Ga dan voor een zijden kussensloop: goed voor huid en haar! Zijde is het geheim voor haar dat minder rap vettig wordt en er glad en glanzend uitziet. Daarnaast ga je met een zijden kussensloop ook rimpels tegen. Je geniet dus van een schoonheidsbehandeling terwijl je slaapt. En dat is waar iedere mama van droomt, toch?

  • Een aanpasbare matras

Wanneer je zwanger bent heb je tijdens het slapen meer steun nodig aan je taille en heupen. Het kan dus heel goed zijn dat jouw huidige matras je niet meer genoeg ondersteuning kan bieden. Heb je een aanpasbare matras? Dan is dit zo opgelost.

Een aanpasbare matras of ‘matras op maat’ wordt samengesteld aan de hand van jouw persoonlijke meting. Deze meting van rug- en slaaphouding vertelt ons welke ondersteuning jij nodig hebt ter hoogte van schouders, taille en heup en neemt slechts enkele seconden in beslag.

Achteraf is het steeds mogelijk om de samenstelling van jouw matras te wijzigen, dit komt natuurlijk goed van pas tijdens en na je zwangerschap. Een matras op maat is dus perfect aanpasbaar aan je veranderende lichaam.

  • Comfortabele pyjama

Tijdens je zwangerschap verdien je het om je goed in je vel te voelen, ook wanneer je gaat slapen. Kies dus voor een mooie pyjama of slaapkleed waarin jij je comfortabel voelt. Belangrijk is dat je slaapkleed niet te strak zit, zodat je altijd vrijuit kan bewegen. 

  • Rusteloze benen en reflux tegengaan

Heb je last van kwaaltjes tijdens je zwangerschap? Klachten zoals rusteloze benen of reflux zijn veelvoorkomend bij zwangere vrouwen. De kans is ook groot dat de klachten ’s nachts starten of verergeren.

Eventuele reflux klachten kan je verminderen door ervoor te zorgen dat je hoofd wat hoger ligt. Heb je een (elektrisch) verstelbaar bed? Dan doe je dat heel eenvoudig door het hoofdeinde wat omhoog te plaatsen, ook heel handig wanneer je borstvoeding wil geven in bed.

Tintelingen of een onaangenaam gevoel aan de benen? Rusteloze benen kan je vermijden door voldoende te stretchen en lichamelijke oefeningen te doen. Toch nog last? Sta dan even op en wandel rond, dit zal de klachten tijdelijk verlichten. Druk uitoefenen op de voeten zou ook helpen, maak je partner dus even wakker en vraag wat hulp, jij hebt je nachtrust nu echt nodig! 😉

  • Goede waterdichte matrasbeschermer

Deze laatste tip klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar een goede waterdichte matrasbeschermer wordt al eens snel over het hoofd gezien. Die komt nochtans wel vaak van pas: of het nu je vliezen zijn die breken, of een onhandige partner die jou wilde verwennen met een welverdiend ontbijt in bed… een ongelukje is snel gebeurd. 😊


In samenwerking met De Nachtwacht.Deel deze post