Home » Zwanger! » 6 tips voor het derde trimester van je zwangerschap

6 tips voor het derde trimester van je zwangerschap

Vanaf 28 weken zwangerschap spreken we van het derde trimester. Dit is het laatste trimester van je zwangerschap en kan het spannendste en vermoeiendste zijn, maar ook het leukste! Ik geef je graag enkele tips om maximaal van deze laatste maanden te genieten.

Eer en vereeuwig je zwangere lichaam

Je baby en je buik worden steeds groter. De laatste weken van je zwangerschap lijkt je buik soms nog sneller te groeien dan voorheen. Daarom is het nu extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Ook de huid van je buik kan wel wat extra liefde (en hydratatie!) gebruiken. Een heerlijke spa day of een zwangerschapsmassage doen nu nog meer deugd.
Jouw buik wordt niet alleen groter, maar als je het mij vraagt ook steeds mooier. Ongeveer halfweg het derde trimester is een ideaal moment om je zwangere lichaam te laten vereeuwigen. Zo kan je een gipsafdruk van je buik laten maken, of thuis zelf maken met je partner of oudere kinderen. Plezier gegarandeerd! Ook een fotoshoot bij de ondergaande zon is een aandenken dat je nog lang zal koesteren. Wist je dat je ook een 3D-scan van je lichaam kan laten maken en printen in 3D?

Maak contact met je baby

Nu je de bewegingen van je baby goed kan voelen, kan je ook proberen raden in welke positie hij of zij ligt. Waar kan je iets rond en hard voelen? Zou dat het hoofdje zijn? En die schopjes komen natuurlijk van de voetjes. Leg je hand op je blote buik en kijk of je baby er op reageert. Dit is ook een fijn moment om liedjes en versjes te spelen of lezen voor je baby. Je zal merken dat hij ze na de geboorte nog herkent. Betrek je partner en oudere kinderen er ook maar bij.

Ontspan en rust!

Dat stress nefast is voor je baby en jezelf weten we gelukkig allemaal al. Maar hoe kan je nu ontspannen? Maak eens een lijstje met dingen die jou hielpen om te ontspannen voor je zwangerschap. Welke plekken, mensen of activiteiten werken voor jou? Kruip je graag in de zetel met een goed boek? Of luister je liever naar een rustige meditatie? Als je het graag wat actiever hebt zijn zwangerschapsyoga en zwemmen heel fijn. Zoek een goed evenwicht tussen in beweging blijven en rusten.

Slapen kan in deze periode wat uitdagend zijn. Een comfortabele houding vinden of je omdraaien in bed vragen wat meer inspanning. Ook kan de druk van de baby op je blaas ervoor zorgen dat je veel vaker moet plassen, ook ’s nachts. Daarom mag je gerust een dutje doen overdag.

Let op je houding

Daarmee bedoel ik niet “rug recht en borst vooruit” zoals onze grootmoeders misschien te horen kregen, maar wees je wel regelmatig bewust van hoe je staat, zit of ligt. Zo lig je best op je zij met een kussen tussen je onderbenen en eentje onder je buik. Plat op je rug liggen is nu niet zo’n goed idee en kan er zelfs voor zorgen dat je je niet lekker voelt. Zitten en staan doe je best met je bekken in een neutrale houding, dus niet met je benen gekruist zitten of je bekken kantelen als je rechtstaat. Door hier aandacht voor te hebben zal je hele lichaam beter in balans zijn, wat helpt voor een vlottere bevalling.

Wist je trouwens dat je beter geen hoge hakken draagt tijdens je zwangerschap?

Bereid je voor op de bevalling

De geboorte van je baby komt steeds dichterbij. Je kan je hier op voorbereiden tijdens gesprekken met je doula, je vroedvrouw en je gynaecoloog. De meeste ziekenhuizen en vroedvrouwenpraktijken bieden prenatale lessen aan over de geboorte en de kraamtijd.
Rond 30 weken zwangerschap zal je uitgenodigd worden voor een gesprek bij de vroedvrouw om je geboortewensen te bespreken. Denk dus vooraf na over wat je belangrijk vindt tijdens je bevalling en de eerste momenten en dagen met je baby. Wil je in bad bevallen? Met of zonder pijnstilling? Wil je borstvoeding geven? In welke houding wil je bevallen? Heel wat om over na te denken. Gelukkig zijn er boeken en cursussen die je hierbij kunnen helpen.

Heb geduld

De laatste loodjes wegen soms het zwaarst. De laatste weken van je zwangerschap kunnen fysiek en mentaal belastend zijn. Focus daarom extra op een goede balans vinden tussen rusten en in beweging zijn en goed luisteren naar je lichaam. Beiden zijn belangrijk voor een vlotte bevalling. Weet ook dat je uitgerekende datum overeenkomt met 40 weken zwangerschap, maar dat alles tussen 37 en 42 weken beschouwd wordt als een normale zwangerschapsduur.

Wist je dat slechts 4% van de mama’s bevalt op haar uitgerekende datum?

Wil je toch graag de natuur een zetje geven door je lichaam en je baby uit te nodigen om de bevalling te starten? Dan kan je bij een doula langsgaan voor een consult waarin ze je leert hoe je met acupressuur, moxatherapie en ontspanningsoefeningen de kans dat je spontaan in arbeid gaat kan vergroten.

Geschreven door Sofie Lobbens, doula en draagconsulent


Sofie lobbens doula, perinataal counselor


In 2017 volgde Sofie een scholing tot draagconsulent. Sindsdien volgde ze allerlei bijkomende opleidingen tot doula en perinataal counselor, zowel in België als in Nederland. Zo verruimde en verdiepte ze haar kennis over zwangerschap, geboorte, mentale en fysieke gezondheid van moeder en kind en ergonomisch dragen.

Meer weten over Sofie



Deel deze post