Home » Expertblog » Ik ben net mama geworden, wat staat er mij allemaal te wachten?

Ik ben net mama geworden, wat staat er mij allemaal te wachten?

Geschreven door mamadeskundige en auteur Sonia Pypaert

Mijlpaal in je leven

Hoera, je bent zonet mama geworden! Of je nu voor de eerste keer mama wordt of voor de tweede, derde, vierde keer: mama worden is een mijlpaal in je leven. De zwangerschapsrollercoaster is nu voorbij, maar er begint een nieuwe avontuurlijke tocht, namelijk die van het groeien in je nieuwe rol als mama. Joehoe, welkom op de dolle trein van ups en downs, trial en error, van extreem veel liefhebben en ook extreem vermoeid zijn…

Ik ben mama

Bijstellen van het ideaalbeeld

Elke nieuwe mama is anders en zal dan ook op een ander ritme evolueren. Veel nieuwe mama’s geven aan dat ze in die eerste weken vooral hun ideaalbeeld rond mama zijn moeten bijstellen. Het is confronterend om niet te weten wat je moet doen, zeker omdat je ook niet vaak echte verhalen hoort over minder makkelijke situaties.

Die eerste keer dat je hardop moet zeggen: ‘Ik weet het niet’ of ‘Ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken’ is lastig. Maar daarna doe je toch wat je buik en/of hoofd (all good!) zeggen dat je moet doen.

Die eerste weken ervaar je gegarandeerd ook emotionele hoogtepunten en dieptepunten. Hormonale veranderingen, fysieke ongemakken, slaapgebrek en het wennen aan je pasgeborene die enkel maar kan communiceren door te huilen, liggen aan de basis.

mama worden - advies

De fysieke realiteit

En los van het groeien in je rol als mama, is er ook nog de fysieke realiteit: je lichaam moet herstellen van de zwangerschap en de bevalling. De week na de bevalling heb je mogelijk last van naweeën. Je ervaart hinder daar onderaan waar het allemaal gebeurde. Je hebt schrik om naar het toilet te gaan en plassen doet pijn.

To do and to think about

1. Manage your expectations

Besef dat de roze wolk nog steeds de roze wolk is. De eerste weken als mama zijn zonder uitzondering fysiek en mentaal uitdagend. Dat beseffen is al de helft van de weg erdoorheen. Weten dat die uitdagingen, die huilmomenten van baby (of mama), die uitputting of chaos perfect normaal zijn, doet je relativeren.

Rond de derde of vierde dag na de bevalling kun je je wat neerslachtig en huilerig voelen. Maak je geen zorgen. Deze huildagen of babyblues zijn heel normaal en doorgaans van voorbijgaande aard.

Maar het hoeft niet zo te gaan: vele mama’s leven echt op een roze wolk, en ook dat is natuurlijk oké. Elke mama heeft haar eigen draagkracht, een eigen omgeving en/of partner waarop ze al dan niet kan terugvallen, en dat heeft veel invloed op hoe ze de periode na de bevalling kan beleven.

2. Zorg voor jezelf

In de eerste dagen waarin je volop herstelt, zijn veelvuldige spoel- en wasbeurten noodzakelijk voor de genezing van je vagina. Ze maken het plassen ook minder pijnlijk. Drink ook veel water en eet vezelrijk voedsel. Later kun je voorzichtig beginnen te denken aan kine om je lichaam weer in vorm te krijgen en je bekkenbodem te trainen.

3. Let op met mamataboes en fabels

Als kersverse mama moet je ook nog eens het hoofd bieden aan hardnekkige fabels en ontdek je dat heel wat onderwerpen nog taboe zijn. Borstvoeding is er een van, net als een baby die meer dan gemiddeld huilt. Lees meer over mamataboes en fabels op de blog.

4. Verbondenheid is levensnoodzakelijk

Verbondenheid is levensnoodzakelijk voor baby’s en kleine kinderen. Ze hebben nood aan contact en geborgenheid om hun sociale zijn te ontwikkelen. Verbondenheid en contact leggen met je baby begint al in de buik. Terwijl je kindje nog in de buik zit, hoort het de stemmen van mensen die dicht bij jou staan, de muziek in jouw wereld, en voelt het ritme van jouw danspasjes. Het eerste contact tussen mama en baby is vooral zintuiglijk: ruiken, voelen, kijken, luisteren…

Het moederschap stretcht je lichaam en geest

Je mag niet vergeten dat je als mama en papa ook ondersteuning en zorg nodig hebt. Het kan niet allemaal om de kinderen draaien; er moet evenwicht zijn, omdat je als ouder tegelijk emotioneel, fysiek en mentaal gezond aanwezig moet zijn thuis. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om voor je kinderen te zorgen, zelfs in de meest stressvolle omstandigheden. Je mag je als mama dus niet alleen voelen en je moet vertrouwen kunnen hebben in jezelf.

Laat het beeld van de perfecte mama los

Je ideaalbeeld van hoe jij het zou moeten doen, wordt meestal snel doorgeprikt. Je beseft dat opvoeden moeilijk is en je merkt dat iedereen er wel een mening op na houdt terwijl je nog heel hard zoekt naar die van jou. Maar maak het jezelf niet te moeilijk. Go with the flow. Leer je eigen pad te volgen en vergelijk jezelf niet op een negatieve manier met anderen. Om een goede mama te zijn, moet je in eerste instantie een gezonde mama zijn. Je kindje heeft jou nodig, geen perfecte jou. Zo zijn er tien manieren om een fantastisch imperfecte mama te zijn.

Koester de cocon, maar durf jezelf na een tijdje weer te ontwikkelen

Je moederrol is natuurlijk niet de enige, daarnaast blijf je ook partner, dochter, vriendin. Het is honderd procent normaal dat je je in je cocon terugtrekt en heel erg aan je kind(eren) hangt. Zo heeft de natuur het ook voorzien. Je smelt als het ware samen met je baby.

Maar na een tijdje, op je eigen ritme, is het echt oké om uit je cocon te komen en weer jezelf te worden. Je weet wel, die persoon die je was voor je mama werd. Durf jezelf te ontdekken en te ontwikkelen, ook professioneel.

Laat hem papa zijn

Ook het leven zal veranderen van een vader of meemama zodra het baby’tje er is. Je partner heeft jou een kind op de wereld zien zetten, maar wil ook zelf verantwoordelijkheid dragen en zijn of haar stempel drukken. Zeker in het begin is het normaal dat je als een mama een soort oergevoel voelt.

Toch is het erg belangrijk om je partner gewoon papa of meemama te laten zijn en hem of haar de kans te geven daarin te groeien, met vallen en opstaan. Ook je partner moet een band ontwikkelen met jullie kind en dat kan alleen als hij of zij er soms alleen mee is of betrokken wordt. Meer tips voor papa’s? Lees dan zeker verder in ons grote papaplan.

Het belang van je sociale leven

‘De meeste van mijn vriendinnen wonen op een eindje rijden, waardoor het niet vanzelfsprekend is om even snel af te spreken. Als mama moet je plannen. Als we een weekendje bij mijn ouders op bezoek gaan, dan spreekt Dries vaak met zijn vrienden af, ik met mijn vriendinnen, en Myla blijft dan bij mijn ouders. Twee keer in de maand houden we een date night waarbij Myla bij familie blijft slapen. Dat is even een momentje voor onszelf, met de focus op onze relatie en rust in ons hoofd.’

– Mama An-Katrien

Kun je een sociaal leven onderhouden met een baby? Hoe kregen mama’s die je voorafgingen dit allemaal voor elkaar? Heel simpel: (tijdelijk) niet. Met de komst van kinderen gaat er heel veel tijd naar de verzorging en opvoeding, met minder aandacht voor de vrienden als gevolg. Toch is het heel belangrijk om regelmatig eens te kunnen ventileren.

Hier heb je alvast vijf handige tips om je sociale leven te behouden:

Spreek af met vriendengroepen op een vaste datum, zo bouw je een soort van reünie op iedere keer waar je echt kan naar verlangen.

Nodig goede vrienden of vriendinnen uit bij je thuis, dat is meestal makkelijker en meer ontspannen met baby’s en kleine kinderen.

Start ook nieuwe vriendschappen!

Gooi nooit oude vrienden of vriendinnen weg, zeker niet omdat je ‘nu weinig tijd heb’. Vriendschappen kunnen net een nieuwe impuls krijgen als de kinderen wat ouder zijn.

Je hoeft niet altijd je kinderen mee te nemen wanneer je afspreekt met een goede vriend(in).

Dit is een passage uit het boek Onder mama’s. Wil je graag verder lezen? Bestel dan hier jouw exemplaar van Onder mama’s.


Sonia Pypaert experte onder mama's

Sonia Pypaert is een mama van drie waaronder een zorgenkind. Ze is de oprichtster van the baby’s corner, Tales of Glory en Onder mama’s. Ze is succesvol auteur van een zwangerschapsgids en geeft ouders graag praktisch en psychologisch advies over de wonderen van het prille ouderschap en de schoonheid van een baby in je leven.

Meer weten over Sonia



Deel deze post