Geschreven door huisexpert vroedvrouw Jana Meiresonne
Zou ik zwanger zijn?
Niet lang iedereen vertoont zwangerschapssymptomen of als ze toch de kop opsteken dan verschilt het van vrouw tot vrouw. Het meest herkende symptoom is het uitblijven van de menstruatie! Van zodra je denkt zwanger te zijn kan je best een zwangerschapstest doen. Testen kan je zowel met een Clearblue als met een test vanuit de Kruidvat. Beiden testen op de hoeveelheid zwangerschapshormoon, hCG, in de urine. Je kan best testen vanaf de dag dat je jouw volgende menstruatie verwacht, dit heet jouw Niet OngesteldheidsDag (NOD). Test je vroeger? Dan kan het zijn dat het resultaat vals negatief wordt beschouwd.
Na jouw test, neem je best contact op met je huisarts of zelfstandige vroedvrouw. Zij nemen dan een bloedstaal en controleren op het zwangerschapshormoon in jouw bloed en bevestigen al dan niet de zwangerschap.
Hoera effectief zwanger
Wanneer naar de gynaecoloog?
Sommige mama’s maken bij een positieve zwangerschapstest onmiddellijk een afspraak bij de gynaecoloog. Maar echter wordt er aangeraden pas om 8 weken een eerste afspraak te maken omwille van de hartactiviteit van de baby.
Eigenlijk is de eerste belangrijke echo die zeker moet plaatsvinden rond 11 à 12 weken zwangerschap. Hierbij wordt er gekeken hoeveel foetussen er aanwezig zijn, er voldoende hartactiviteit is en of de nekplooimeting binnen de normale waarde ligt.
Verdere opvolging van jou en je baby
Je kan ervoor kiezen om enkel naar de gynaecoloog te gaan voor de drie noodzakelijke echo’s. In tussentijd kan je steeds op controle gaan bij jouw huisarts en/of zelfstandig vroedvrouw. De aangewezen consultaties tijdens de zwangerschap giet ik in een kort overzichtje:
4 tot 10 weken | Huisarts/vroedvrouw: bloedafname |
8 weken | Echo 0 |
12 weken | Echo 1 (aantal foetussen, hartactiviteit, nekplooimeting) |
15 – 17 weken | Huisarts/vroedvrouw: urinetest + medische controle |
20 weken | Echo 2 (structureel) |
24 weken | Huisarts/vroedvrouw: medische controle |
26 – 28 weken | Huisarts/vroedvrouw: suikertest + medische controle |
32 weken | Echo 3 (ligging, groei) |
35- 37 weken | Huisarts/vroedvrouw: GBS wisser + medische controle |
39 weken | Huisarts/vroedvrouw: medische controle |
40 weken | Echo 4 |
41 weken | Echo 5 |
Zwangerschapskwaaltjes
Eenmaal zwanger kunnen er toch wel wat zwangerschapskwaaltjes optreden. Velen weten niet dat er vaak een logische verklaring is voor die kwaaltjes en dat het zeker goed is ze bespreekbaar te maken.
1. Misselijkheid
De grote oorzaak van de misselijkheid is het hormoon hCG dat in grote hoeveelheden aanwezig is tijdens de zwangerschap. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam de zwangerschap in stand houdt. Ongeveer vanaf de 16de zwangerschapsweek neemt het hCG hormoon af en begint de moederkoek de functie over te nemen om jouw kindje goed te laten groeien. Je zal daarom rond 16 weken ook meestal beterschap ervaren in het misselijk zijn.
♡ Tip: voor het opstaan een cracotte eten, gemberthee drinken, kleine maaltijden doorheen de dag eten.
2. Bandenpijn
Jouw baarmoeder is verbonden met een aantal ligamenten/banden aan jouw bekken. Door de plotse groei van de baarmoeder beginnen deze ligamenten te rekken en te trekken. Het is een heel normaal fenomeen tijdens de zwangerschap, maar kan behoorlijk lastig aanvoelen. Je herkent deze pijnen vooral door een stekend gevoel, richting de liezen.
♡ Tip: Probeer te rusten en een warmwaterkruikje kan wonderen doen!
3. Maagzuur
Maagzuur is een zwangerschapskwaal die zowel in het begin van de zwangerschap plaatsvindt onder invloed van het zwangerschapshormoon en naar het eind van de zwangerschap toe omdat de baarmoeder groeit waardoor de druk op de maag sterk toeneemt.
♡ Tip: Hoger liggen om te slapen, melk neutraliseert de maag, vermijd koolzuurhoudende dranken en koffie en eet neutraal.
4. Bekkenlast en rugpijn
Ter voorbereiding van de bevalling gaat het hormoon Relaxine ervoor zorgen dat alle ligamenten en kraakbeen in het bekken weker worden. Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte in het bekken voorzien wordt voor de bevalling zelf. Wanneer er een te zware belasting is, kunnen er klachten ontstaan. Vaak gaat dit bij zwangere vrouwen gepaard met een zeurende pijn in de onderrug en of ter hoogte van het schaambeen.
♡ Tip: Probeer bewegen en rust overdag goed af te wisselen. Steeds in dezelfde houding zitten kan ervoor zorgen dat de klachten toenemen. Via de kinesist kunnen er altijd oefeningen opgestart worden, helpen die niet? Vraag dan raad aan een osteopaat.
5. Harde buiken
De baarmoeder is een spier. Spieren kunnen samen trekken en ontspannen, dan spreken we van een harde buik. Vanaf het 2de trimester komen deze harde buiken voor als voorbereiding op de bevalling. Ze kunnen ook gepaard gaan met grote inspanningen. Wat hier belangrijk is dat er bij de harde buiken geen regelmaat komt en dat ze niet pijnlijk worden.
♡ Tip: probeer af en toe wat te rusten. Een warm bad of warmwaterkruikje kan wonderen doen.
6. Aambeien en spataders
In de zwangerschap kan je last krijgen van aambeien. Dit zijn een soort spataders die vanuit de anus uit het lichaam treden. Dit kan optreden door een verhoogde anale druk en een verminderende spanning van de bloedvaten. Het is zeker niet abnormaal dat er spataders kunnen optreden op je lichaam gezien de spanning van de bloedvaten vermindert in de zwangerschap en dit met een verhoogde druk in het bekken gebied gepaard gaat.
♡ Tip: Gebruik voor de aambeien Proctosan (homeopatisch), belangrijk hierbij is dat je steeds de aambeien zowel inwendig als uitwendig behandeld! Neem een goede houding in acht om een vlotte stoelgang te maken. En tegen de spataders kan je steunkousen gebruiken en niet te lang recht blijven staan of je voeten hoger leggen ’s avonds.
7. Vocht ophouden
Naar het eind van de zwangerschap kan het zijn dat je meer vocht vasthoudt. Dit kan je voornamelijk zien in het aangezicht, enkels, benen, polsen en vingers. Meestal is dit een onschuldig fenomeen. Treedt het samen op met hoofdpijn, wazig zicht, algemeen onwelzijn of braken, neem dan contact op met jouw vroedvrouw/huisarts of gynaecoloog.
♡ Tip: Voldoende drinken en de benen ’s avonds goed in de hoogte leggen.
8. Vaginale afscheiding
Door heel wat hormonen tijdens de zwangerschap kan je merken dat jouw vaginale afscheiding toeneemt. Dit is een heel normaal fenomeen. Naar het eind van de zwangerschap kan dit zelf veel dunner worden, net zoals water. Twijfel je of jouw vliezen gebroken zijn? Contacteer dan jouw vroedvrouw of het verloskwartier!
♡ Tip: Heb je ruikende afscheiding of heeft die een geel, groene kleur? Neem contact op met jouw vroedvrouw/ huisarts of gynaecoloog. Het kan eventueel gaan om een schimmelinfectie. Heb je rood, bruin verlies? Het kan zijn dat dit van geslachtgemeenschap komt.
Verandering van jouw lichaam
1ste trimester van je zwangerschap
Je kan merken dat je in het begin van de zwangerschap heel erg moe bent. Dat je overal en elk moment van de dag zou kunnen slapen. De aanleg van jouw baby vraagt ook heel wat energie van jou. Soms vraag je je af waarom je niet meer in jouw gewone broeken past? Je kan een opgeblazen gevoel hebben door de darmen die wat opgezet zijn en een beginnende groeiende baarmoeder. Naast de ochtendmisselijkheid is het best mogelijk dat je ook nog even bloedverlies kan hebben. Bij het inplanten van een bevruchte eicel is het soms mogelijk dat er een klein bloedvaatje springt die dan op de beurt rood of bruin vaginaal verlies geeft.
Heb je bloedverlies zonder pijnlijke krampen en minimaal in hoeveelheid? Vraag raad aan jouw vroedvrouw/huisarts of gynaecoloog.
2e trimester van je zwangerschap
Vanaf 16 weken begint de vermoeidheid en ochtendmisselijkheid meestal wat af te nemen. Veelal kunnen zwangere vrouwen nu volop beginnen genieten. Ze voelen zich bruisen van energie. Je kan merken dat jouw tepels stilaan donkerder beginnen worden, je borsten kunnen al melk lekken, hier begint de natuurlijke voorbereiding op borstvoeding. Verder zal je buik ook beginnen toenemen in groei. Rond de 20 weken zwangerschap zal je jouw kleine kapoentje ook stilaan beginnen voelen.
3de trimester van je zwangerschap
Je lichaam begint zich vanaf nu meer voor te bereiden op de bevalling. Je buik groeit super snel, waarbij je zal merken dat de buik toch wat meer in de weg begint te zitten bij het stappen, liggen en zitten. De druk neemt ook toe, waardoor je wellicht de vele toiletbezoekjes niet zal kunnen missen.
♡ Algemente tip: neem voldoende rust, maar blijf toch wel goed bewegen voor jouw algemene welzijn. De bekkenlast kan hier gaan toenemen, zorg voor je eigen comfort en praat erover met jouw vroedvrouw/ huisarts of gynaecoloog.
Jana Meiresonne studeerde Bachelor in de vroedkunde aan de Artevelde Hogeschool Gent. Na deze studies volgde ze enkele bijkomende opleidingen als draagconsulent en in babymassage. Na haar studies ging ze aan de slag als projectverpleegkundige in de thuiszorg en bouwde ze haar ervaring op als vroedvrouw op de materniteit en het operatiekwartier.