Je bent zwanger, wat een fantastisch nieuws. Misschien ben je wel super excited of misschien word je overweldigd door verschillende emoties: blijdschap, euforie, twijfels over het ouderschap, angst, schrik of alles wel goed zal gaan,… Weet dat al deze emoties er mogen zijn. Daarnaast wil jouw lichaam misschien niet helemaal mee: je voelt je moe, bent misselijk, kan amper iets eten.
Waarom ben ik zo misselijk?
Het is het zwangerschapshormoon HCG die hier hoofdverantwoordelijk voor is. Dit hormoon zorgt ervoor dat de prille zwangerschap in stand blijft. Indien jouw lichaam heftig op dit hormoon reageert dan krijg je als belangrijkste verschijnsel een gevoel van misselijkheid en braken. De placenta maakt na de zestiende week zwangerschap nog maar weinig HCG aan, maar meestal neemt de misselijkheid al eerder af.
Moeheid, ziekte, pijn, uitputting en ook misselijkheid zijn allemaal signalen van ons lichaam die aandacht vragen. Ze vragen om stil te staan, te vertragen en te luisteren bij wat je werkelijk nodig hebt, om terug goed bij het centrum van je lichaam te komen en je te verbinden met jezelf. Je kent misschien reeds volgende tips tegen zwangerschapsmisselijkheid: meteen na het wakker worden iets lichts eten zoals een cracker of een beschuit, je maag zo weinig mogelijk prikkelen met zwaar en vet voedsel, gemberthee drinken, een lege maag vermijden.
Hieronder geef ik je graag enkele inzichten en tips over zwangerschapsmisselijkheid die je misschien nog niet kende en zeker het proberen waard zijn.
Misselijkheid vanuit een shiatsu standpunt
Zwanger zijn en nieuw leven creëren vraagt heel wat van jouw lichaam. Tijdens de zwangerschap is er een grote verandering in de energetisch huishouding en deze moeten de mogelijkheid hebben om vrij tot de baarmoeder te kunnen stromen. Shiatsu helpt deze energieën te ondersteunen en biedt dus ondersteuning om de balans te herstellen. Misselijkheid is opstijgende energie. Het is de maagenergie die niet voldoende geankerd kan blijven en die naar boven stijgt. Zachte strijkbewegingen aan de buitenkant van het been naar beneden toe helpen de energie naar beneden te brengen. Ook contact met de natuur maken door te gaan wandelen of door met je blote voeten door het gras te lopen kunnen grondend werken.
Vertragen
De misselijkheid neemt vaak af als je voldoende rust, genoeg en regelmatig slaapt, niet te hard werkt en weinig stress ervaart. Ga even na of je aanpassingen kan maken in je dagelijkse leven door bijvoorbeeld wat vaker de natuur in te trekken voor een deugddoende wandeling (waarbij je de gsm eventueel uitzet of thuislaat).
Een armbandje tegen de misselijkheid
Deze armbandjes kan je bij de apotheek verkrijgen of online bestellen. Maar evengoed kan je gewoon zelf druk uitoefenen op het punt hartbeschermer zes of je kan er een rijstkorreltje opplakken en er dan regelmatig druk op uitoefenen. Dit punt bevindt zich drie vingers aan de binnenkant van de pols. Zet je ringvinger onder de aanzet van je hand. Onder de top van de wijsvinger ligt het punt tussen de middelste pezen. De lichte druk die zo ontstaat op dit punt zorgt voor evenwicht in je lichaam en zal de misselijkheid laten verdwijnen of verminderen.
Emoties doorvoelen
Zoals ik reeds vermeldde kunnen er heel wat emoties bij een zwangerschap komen kijken. Het is een goed idee om tijd te nemen om deze emoties, te ontdekken en deze goed te doorvoelen.
Weet dat al deze emoties er mogen zijn. Een korte introductie hoe je deze kan doorvoelen.
Oefening » neem plaats op een comfortabel plekje. Voel goed het contact met je zitbotjes. Ga dan met je aandacht naar je ademhaling. Laat deze rustig ontstaan op haar eigen tempo. Ga na of het lukt om diep vanuit je buik te ademen. Als je dan zo rustig aan het ademhalen bent, voel dan of er emoties naar boven komen. Je mag deze emoties welkom heten bij het inademen en met de uitademhaling laat je alles los wat je niet meer nodig hebt… En door zo een tijdje goed te ademen en alles te doorvoelen, kan het zijn dat je misschien tot oplossingen komt voor kleine problemen die je bezighouden of kan je zaken beter plaatsen. Op die manier komt er meer rust in jouw systeem.
Hart-uterus verbinding
Binnen de shiatsu is dit een heel krachtige connectie met heel veel voordelen. Deze verbinding kan je gaan toepassen om contact te maken met jouw baby, om tot rust te komen en zo de energie naar beneden te laten zakken. Ga opnieuw comfortabel zitten, en leg een hand op je hart en een hand net boven je schaambeen. Maak met jouw gedachten even contact met jouw hart. Laat dan een zachte liefdevolle warme straal ontstaan vanuit jouw hart en zendt het naar jouw baby. Na enige tijd kan je telkens je uitademt het hand die op jouw hart ligt een hand lager plaatsen… Doe dit tot jouw beide handen op elkaar liggen.
De kracht van shiatsu
“Na de 1e echo van mijn 2e kindje (ik was toen 7 weken zwanger) kreeg ik een folder mee naar huis van vroedvrouw Jana. Shiatsu trok mij meteen aan omdat dit voor ontspanning kon zorgen en verlichting bij zwangerschapsmisselijkheid, en oh boy wat hulp kon ik toen zeker gebruiken! Ik belde Jana op, legde haar de situatie uit en kort erna kon ik al bij haar terecht. Ze stelde mij meteen op mijn gemak, niets moest alles mocht en dit op mijn eigen tempo waardoor ik kon ontspannen en genieten, maar bovenal eens kon stilstaan bij de afgelopen weken en connectie kon maken met mijn kindje in mijn buik. Achteraf legde ze mij ook uit hoe ik thuis met een aantal zaken aan de slag kon en een korte tijd later kon ik echt een groot verschil merken: ik was niet meer misselijkheid van ‘s morgens tot ‘s avonds en moest niet meer elke avond overgeven. Ondertussen zijn we 6 weken verder en ik ben Jana heel erg dankbaar! Binnenkort boek ik zeker nog eens een sessie in.”
Geschreven door Jana Matthys, experte Shiatsu – HypnoBirthing – zwangerschapsyoga – doula
Gepassioneerd vroedvrouw sinds 2014 en sinds enkele jaren gefascineerd door de Oosterse geneeskunde. Binnen haar praktijk staat rust, ontspanning, zelfzorg, verbinding met jezelf en vrouwelijkheid centraal. Ze biedt begeleiding voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en bevalling en op elk moment in het leven van een vrouw.