Home » Momlife » Gezondheid » Hormonen » Wat doen hormonen met mijn lichaam voor, tijdens en na de zwangerschap

Wat doen hormonen met mijn lichaam voor, tijdens en na de zwangerschap

De belangrijkste hormonen van vrouwen in de vruchtbare fase zijn het oestrogeen en het progesteron.

Het oestrogeen wordt ook het feelgood-hormoon genoemd. Het is het hormoon dat zorgt voor de opbouw in jouw lichaam. Dit hormoon kan er ook voor zorgen dat je een mooiere huid hebt, je haar straalt en je libido hoger is. Met betrekking tot de zwangerschap zorgt dit hormoon ervoor dat het huisje voor je toekomstige baby’tje in de baarmoeder wordt opgebouwd en bereidt jouw lichaam zich voor op de komst van je baby’tje.

Het progesteron wordt ook wel het kalmeringshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor de finishing touch van het huisje dat het oestrogeen heeft opgebouwd, zodat je baby’tje negen maanden kan groeien in je baarmoeder.

Hormonen voor je zwangerschap

Je hormonen voor de zwangerschap hangen heel sterk af van het soort anticonceptiemiddel dat je gebruikt. Je hebt bijvoorbeeld de hormonale anticonceptie. Hierbij heb je enerzijds de combinatiepil met oestrogeen en progestageen, en anderzijds heb je bijvoorbeeld het hormoonspiraal dat enkel progestageen bevat. Beide anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat je eisprong onderdrukt wordt en dat je baarmoederhalsslijm wordt aangemaakt zodat zaadcellen niet binnen kunnen dringen in ‘het huis’ dat je opgebouwd hebt met jouw natuurlijke hormonen.

In een natuurlijke cyclus, zonder hormonale anticonceptie, stijgt het oestrogeen tot op het moment dat je jouw eisprong hebt. Nadat je jouw eisprong hebt gekregen, zal het oestrogeen terug dalen en op dat zelfde moment zal het progesteron in je lichaam beginnen te stijgen.

Deze twee grafieken worden afgevlakt op het moment dat jij een hormonaal anticonceptiemiddel inneemt. Vele vrouwen voelen zich afgevlakt door hormonale anticonceptie en hebben last van bepaalde bijwerkingen zoals stemmingswisselingen en een lager libido.

Hormonen tijdens je zwangerschap

Op het moment dat je een kinderwens hebt, gebruik je geen anticonceptiemiddel meer en gaat je lichaam zich terug aanpassen aan je natuurlijke cyclus. Op het moment dat je zwanger bent, zal je vruchtje zich nestelen in jouw luxe huisje dat door jouw lichaam is aangemaakt met behulp van de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit gebeurt ongeveer acht tot tien dagen na je eisprong. Op het moment dat je baby’tje zich hierin nestelt, zal dit een signaal sturen naar jouw lichaam. Dit signaal wordt het zwangerschapshormoon, hCG, genoemd. Jouw lichaam weet op dat moment dat je zwanger bent en dat het verder progesteron moet aanmaken.

Het verder aangemaakte progesteron zal ervoor zorgen dat jouw baby’tje veilig zit in je buik en zal er ook voor zorgen dat de baarmoedermond mooi sluit om vroeggeboorte te voorkomen. Dit is ook de reden waarom je lichaamstemperatuur gaat stijgen. Ook je borsten kunnen gespannen aanvoelen omdat je lichaam zich voorbereidt om binnen negen maanden borstvoeding te kunnen geven.

Na drie maanden zwangerschap zal jouw placenta starten met het aanmaken van progesteron en oestrogeen. Voor de derde maand zwangerschap maakt het restje van jouw eicel deze hormonen aan. Dit zal ervoor zorgen dat je baarmoeder begint te groeien en dat er een betere doorbloeding is van je bloedvaten naar je baby’tje.

Je kan tijdens je zwangerschap ook in een emotionele rollercoaster terecht komen en dit komt uiteraard ook door je hormonen en de verandering van je hormonen. De eerste drie maanden van je zwangerschap worden gekenmerkt door misselijkheid en vermoeidheid. Dit is eigenlijk de schuld van jouw progestageen en je zwangerschapshormoon. Het is belangrijk je lichaam rust te gunnen indien jouw lichaam dit verlangt.

Naarmate je zwangerschap vordert, zal je merken dat je progesteron begint te dalen en dat het oestrogeen in je lichaam begint te stijgen. Het oestrogeen zal ervoor zorgen dat je je veel gelukkiger voelt. Ook het hormoon oxytocine komt vrij in jouw lichaam, dit dient om de bevalling op het gepaste moment op gang te helpen. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en is verantwoordelijk voor het op gang brengen van jouw weeën.

Hormonen na je zwangerschap

Na je zwangerschap zal je lichaam ook prolactine aanmaken. Dit hormoon is verantwoordelijk voor jouw melkproductie. Ook na de bevalling maakt je lichaam nog steeds oxytocine aan. Het knuffelhormoon zorgt dan voor de connectie tussen jou en je kindje, sweeeet ❤️

Wanneer je gaat bevallen zal je lichaam ook het stresshormoon cortisol aanmaken. Op dat moment stroomt er veel adrenaline door je bloed en voelt het alsof je de wereld aan kan. Maar eigenlijk is jouw lichaam inwendig de hoeveelheid vrouwelijke hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen, aan het doen dalen. Je hormonen vallen zo diep dat je van een hoogtepunt naar een laagtepunt gaat. En op dat moment kan je als nieuwe mamaatje misschien de ‘baby blues’ ervaren. Gelukkig is ook nog oxytocine, dit hormoon vangt dit deels op.

Het is belangrijk dat je jouw lichaam de tijd geeft om alles terug af te bouwen. Zowel het opbouwen als het afbouwen kosten tijd en daar moet je als vrouw rekening mee houden. Want jouw afbouw is niet makkelijker dan jouw opbouw, het vraagt heel veel van je lichaam.

Hoelang het duurt voor je weer in je normale cyclus zit hangt af van jouw genetica en of je borstvoeding geeft of niet. Want borstvoeding zorgt er natuurlijk voor dat jouw natuurlijke cyclus een hele tijd onderdrukt wordt.

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #16 Hélp, de hormonale rollercoaster




Deel deze post