Home » Momlife » Tips voor meer intimiteit na de bevalling

Tips voor meer intimiteit na de bevalling

Seks en seksualiteit is niet makkelijk na een bevalling en het is iets waar veel jonge ouders mee worstelen. We zouden Onder mama’s niet zijn, mochten we je geen tips geven om jullie intimiteit en seksleven terug op te krikken na de geboorte van jullie kindje.

Medisch advies

Na een bevalling (en dan hangt het af of je een natuurlijke bevalling had of een keizersnede), is het aangeraden om enkele weken te wachten met seks om complicaties te voorkomen. Ook kan je iets meer pijn ervaren doordat je vagina vaak droger is door hormonale veranderingen. Als deze droogte blijft, kan je bijvoorbeeld een warm bad proberen, glijmiddel of een seksspeeltje zoals een vibrator. Een alternatief voor vaginale seks kan ook een massage, masturbatie of orale seks zijn of je kan een vibrator zoals een Satisfyer Pro 2 gebruiken die gefocust is op de clitoris. Verder zijn ook je bekkenbodemspieren wat uitgerokken of soms beschadigd tijdens je bevalling, wat ook een invloed heeft op hoe je seks ervaart. Schakel hier de hulp in van een erkende kinesist om oefeningen te doen om deze spieren opnieuw te verstevigen. Raadpleeg ook zeker je dokter of gynaecoloog bij medische vragen na je bevalling.

Hoe zorg je voor intimiteit?

Zorgt seks en intimiteit voor verwarring, frustratie en veel emoties in jouw relatie? Dan ben je zeker niet alleen. Bijna alle koppels voelen zich gefrustreerd na een geboorte. En dat is heel normaal: er is heel wat veranderd in jullie leven, zowel op emotioneel als fysiek vlak. Hoe zorg je toch voor intimiteit? Probeer zo veel mogelijk je communicatie eerlijk, constructief en kalm te houden. Praat over je gevoelens, waar je je alleen in voelt, je frustraties en zoek naar ‘common ground’. Tijd voor elkaar is belangrijk bij elke gezonde relatie, dus ook bij jullie. Dat je hier als nieuwe ouders je weg in moet zoeken, is volkomen normaal. Vraag raad bij je dokter, vrienden, collega’s of zoek wat tips op het internet. Hierbij alvast onze tips:

  • Ga voor kleine connectie momentjes: drink een glaasje wijn of ga kort even om een koffie wanneer een babysitter of familielid op je kindje let en praat over vroeger, jullie interesses en vergeet even dat jullie ‘ouders’ zijn.
  • Seks hoeft niet enkel in bed te gebeuren. Als je kindje in de kamer bij jullie slaapt, gebruik je gewoon het hele huis voor intimiteit: denk aan de douche, een extra slaapkamer of de zetel.
  • Als intimiteit niet vanzelf komt, spreek dan je verwachtingen en frustraties duidelijk uit. Niets lastiger dan onuitgesproken verwachtingen waar je beide gefrustreerd van wordt.
  • Dutjes zijn je reddende engel. Op een rustige zondagnamiddag samen intiem zijn terwijl je baby aan het slapen is: perfect toch?

Lees je graag nog meer tips om je relatie met je partner te onderhouden? Kijk dan naar het advies van Jasmijn Malfliet in deze blogpost.Deel deze post