It takes a village to raise a child. Opvoeden is het proces waarin iemand wordt gevormd naar de normen van diens opvoeders en de samenleving waarin hij leeft. Opvoeden doe je gelukkig niet alleen. Maar al die externe invloeden kunnen soms ook spanningen en twijfels veroorzaken. Een van de meest onbewuste manieren van verbinding tussen jou en je kind is co-regulatie.
Co-regulatie: Verbinding tussen ouder en kind
Als jij rustig en geaard bent, straal je dit gevoel uit naar je kind. Co-regulatie begint dus bij zelfregulatie. Het is een samenwerkingsproces waarbij opvoeders kinderen helpen hun emoties te begrijpen en te beheersen. Zelfregulatie komt voort uit zelfverbinding en zelfzorg: het vermogen om grip te krijgen op je gedachten, emoties en gedrag.
Zelfregulatie: De basis van co-regulatie
Zelfzorg is de basis van zelfregulatie. Het betekent bewust aandacht besteden aan je welzijn en in verbinding staan met jezelf.
Zelfzorg is essentieel bij het opvoeden. Je kunt alleen verbinding maken met een ander als je ook in verbinding bent met jezelf. Dit houdt in dat je je emoties herkent (wat voel ik?), je eigen behoeften begrijpt (wat heb ik nodig?), en luistert naar wat je lichaam je vertelt. Als je eigen potje overloopt, kun je niet meer goed voor anderen zorgen. Alleen als we goed voor onszelf zorgen en onze eigen grenzen kennen, kunnen we op een liefdevolle manier onze grenzen aangeven en mentaal beschikbaar zijn voor anderen.
Verantwoordelijkheid nemen voor je welzijn
Neem verantwoordelijkheid voor je welzijn, wees bewust en doe aan zelfreflectie. Gun jezelf ook af en toe wat zelfcompassie; wees mild voor jezelf. Zoals Natasja het mooi verwoordt: “Je kunt alleen verbinding maken met een ander als je ook in verbinding bent met jezelf.” Door goed voor jezelf te zorgen, leg je een sterke basis voor de opvoeding van je kind. Zo kun je, samen met de hulp van de gemeenschap, je kind een veilige en liefdevolle omgeving bieden waarin het kan opgroeien en bloeien.
Geschreven door huisexpert kindercoach Natasja Mussche
Natasja Mussche heeft een diploma orthopedagogie en heeft ervaring als begeleidster van kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen. De opleidingen over communicatie met baby’s, kinderen en jongeren die ze volgde hebben haar aan het denken gezet & geïnspireerd om aan de slag te gaan als zelfstandig kindercoach