Geschreven door mamadeskundige en auteur Sonia Pypaert
Ah, die lijstjes! De vermoeidheid met dat romig sausje zwangerschapsdementie (o ja, dat hoort erbij), en die luttele 24 uur op een dag… je moet opnieuw je prioriteiten stellen en efficiënt te werk gaan.
Een geboortelijst is een handig hulpmiddel om te checken wat je allemaal in huis moet halen voor de baby. Start online met je droomlijstje en bereid het bezoek aan de babywinkel al een beetje voor, want er zullen veel vragen op je afkomen! Kan je wat spullen lenen of krijgen van vrienden die uit de pampers zijn? En vergeet hier vooral niet: cadeautjes krijgen is superleuk maar geven is nog veel leuker! En jij en je baby worden er helemaal happy van.
Honderd-en-één spulletjes
En dan zijn er de honderd-en-één spulletjes voor jezelf en vooral voor de baby die je nodig hebt. Als je een geboortelijst hebt aangelegd, kan je die openstellen voor de geboorte voor vrienden en familie zodat zij de eerste spulletjes kunnen kopen. Wat je ook kan doen is een babyshower organiseren zodat je al een paar spulletjes krijgt. Het is ook een handige en leuke manier om al een aantal essentiële cadeautjes van op de geboortelijst te krijgen (vergeet dan wel niet je geboortelijst meteen toegankelijk te maken als je ze aanlegt). Je vriendinnen kunnen dan bijvoorbeeld samenleggen voor een groot item zoals de kinderwagen of autostoel of kiezen elk wat ze willen en je vermijdt nutteloze cadeaus, op zich al duurzaam dus.
Met de digitale geboortelijst kun je je al voorbereiden vanaf dag één van de zwangerschap. Daarna kun je ze definitief maken, online of in de winkel, waar je jouw keuze kunt aftoetsen aan het advies van de consulente. Een geboortelijst wordt vaak rond twintig weken zwangerschap aangelegd, maar soms ook eerder. Het tijdstip is heel persoonlijk en het is heel geruststellend om de checklijst al vroeg klaar te hebben. Persoonlijk advies kan je wel gebruiken om ervoor te zorgen dat je de meest geschikte babyspullen bundelt.
Een duurzame babyuitzet kiezen wordt steeds belangrijker, maar hoe begin je eraan?
To think about
- Zijn de grondstoffen van natuurlijke oorsprong of werden ze duurzaam ontgonnen?
- Werd het product lokaal geproduceerd en op duurzame wijze, met oog voor de natuur?
- Is het product op ecologische wijze verpakt of kan de verpakking hergebruikt worden?
- Welke merken dragen een eco-label?
- Welke eco-friendly alternatieven bestaan er?
- Welke duurzame labels bestaan er of hoe herken ik duurzame producten?
We care!
Duurzaam en veilig onder de baby essentials is een mooi gedachtengoed. Want ook mama’s en papa’s moeten op hun beide oren kunnen slapen. Duurzame babyproducten, net als transparantie over productiewijzen en verpakkingen staan letterlijk nog in de kinderschoenen. Maar er beweegt wel wat, denk maar aan het eco-friendly label.
Door producten te screenen op hun ecologische voetafdruk en te proberen zo veel mogelijk producten te kiezen die lokaal en duurzaam geproduceerd worden, het productieproces en de materialen willen we een voorbeeld zijn. Met één doel: onze kinderen blakend van gezondheid zien spelen in de zuivere natuur, zwemmen in de zee en vijvers, duikelen in groene bossen. Want … we care!
Tips & tricks
- Investeer in duurzame merken en producten: de kost van duurzame producten kan over meerdere jaren verspreid worden of een tweede leven krijgen en zo kom je aan een lagere ecologische voetafdruk.
- Grote ketens en niet-specialisten kiezen hun babyassortiment meestal op basis van goedkoopste prijsstrategie. Duurzaamheid en kwaliteit speelt vaak een ondergeschikte rol. De gouden regel: zoek naar een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Er bestaan geen wonderen. Laat je goed adviseren.
- Wat heb ik wanneer nodig? Je hebt niet alles ineens nodig.
- Maak een geboortelijst: om je babyuitzet te bundelen en zo nutteloze cadeaus te vermijden.
- Spreek met jouw grote sponsors over de ‘iconische producten’. Ga samen naar de babywinkel met een groot assortiment en bespreek met hen wat ze je het best eerst schenken voor de baby geboren is. Dit zijn producten die voor jou van grote waarde zijn en wil je het best op tijd in huis. Win daarvoor zeker voldoende advies in.
What’s in a label?
Producten die milieuvriendelijk zijn beschikken over onafhankelijke certificeringen of ‘milieukeurmerken’ van externe certificatie-instellingen. De voornaamste labels zijn de Global Organic Textile Standard (GOTS), Oeko-Tex 100 (tapijten en textiel), BCI of Better Cotton Initiative, RWS of Responsible Wool Standard (wol) en FSC (hout).
Er zijn ook specifieke materialen die milieuvriendelijker zijn dan andere:
- Bamboe: staat bekend als één van de meest milieuvriendelijke materialen op de markt. Wel een pijnpunt blijft het productieproces: sommige methoden gebruiken chemicaliën om de bladeren en scheuten te koken en soms wordt lijm op basis van formaldehyde gebruikt om de stroken bamboe aan elkaar te binden. Maar tegenwoordig zijn er ook nieuwere methodes die organische bamboestoffen produceren zonder chemicaliën.
- Katoen: en meer bepaald biologisch katoen geproduceerd op een eerlijke manier. Gezien het natuurlijke materiaal enorm arbeidsintensief is, moet het geselecteerde biologische katoen als fairtrade worden geëtiketteerd om ervoor te zorgen dat werknemers niet worden uitgebuit.
- Gerecycleerde of upcycled materialen: Door hergebruik van bestaande stoffen en vezels wordt dit tot een minimum beperkt, waardoor het materiaal langer meegaat en het niet naar stortplaatsen kan gaan. Daardoor zijn er ook minder grondstoffen nodig, waardoor het energieverbruik en de vervuiling daalt.
- Tencel: Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. De stof is gemaakt van hout, in de meeste gevallen van Eucalyptusbomen. De stof is stug als het nat is, maar wordt zacht, comfortabel, sterk en soepel als het opdroogt. Bijna 70 miljoen bomen worden jaarlijks gekapt om vezels op basis van hout te maken. Daarvan komt bijna 1/3 van bedreigde boomsoorten. Tencel wordt gemaakt van de houtpulp van Eucalyptusbomen, welke een veel duurzamer leven hebben. Deze bomen hebben, bijvoorbeeld vergeleken met katoen, veel minder meststoffen en pesticide nodig om te groeien. Daarnaast gebruiken Eucalyptusbomen 80% minder water dan katoen. Je vindt kleding van deze stof die heel wat voordelen biedt.
- Silicone: Babyproducten in silicone zijn al erg gangbaar geworden, kijk maar naar de felle kleurtjes en leuke ontwerpen die je vindt in de babywinkels voor babyflessen, eetgerei, matten en speelgoed. Dankzij de vele voordelen van siliconen is het een perfect materiaal voor een baby- en kinderservies. Ook wanneer het valt is er niets aan de hand, je kindje krijgt geen giftige stoffen binnen. En niet te vergeten we love the colors, worden we helemaal blij van!
Waar vind je ze?
In eetgerei, bestekjes, fopspeentjes, zuigspenen, bijtringen, …
Siliconen producten zijn bovendien eenvoudig schoon te maken: afwassen, uitkoken of gewoon in de vaatwasser, … lukt allemaal. Mocht er een geurtje blijven hangen, voeg dan een druppeltje citroensap toe bij het schoonmaken. Voor je het weet zijn ook de nare geurtjes helemaal verdwenen. Siliconen is een super duurzaam materiaal en er zijn weinig grondstoffen voor nodig. Je kan er ook ontzettend lang mee doen en het houdt altijd zijn originele vorm. Het is onverwoestbaar. Zo maak je niet alleen je kindje maar ook je portemonnee en het milieu blij.
Sonia Pypaert is een mama van drie waaronder een zorgenkind. Ze is de oprichtster van the baby’s corner, Tales of Glory en Onder mama’s. Ze is succesvol auteur van een zwangerschapsgids en geeft ouders graag praktisch en psychologisch advies over de wonderen van het prille ouderschap en de schoonheid van een baby in je leven.