Home » Expertblog » Steeds meer werkende mama’s willen studeren

Steeds meer werkende mama’s willen studeren

Werken en studeren, het is een combinatie die ik regelmatig zie in mijn praktijk als loopbaancoach.

En dat past perfect bij de toegenomen flexibiliteit en individualisering van de huidige arbeidsmarkt. Daar waar mensen vroeger vooral een gerichte studie deden die in de meeste gevallen leidde tot een specifieke job, is een diploma vandaag vooral een algemeen toegangsticket tot de arbeidsmarkt. Waarbij je afhankelijk van je interesses en noden (bijvoorbeeld persoonlijke talenten die je verder wil ontwikkelen, maar ook je huidige gezinssituatie) nog steeds heel wat verschillende pistes kan bewandelen.

Mensen veranderen sneller van werk dan vroeger

Meer en meer mensen werken ook deeltijds, gaan tegelijk iets bijstuderen of combineren een hoofdberoep in loondienst met een bijberoep als zelfstandige. Ook de Corona-crisis liet mensen bewuster stilstaan bij de inhoud van hun werk en de manier waarop. Medewerkers kiezen vandaag dan ook bewuster voor betekenisvol werk dat aansluit bij hun persoonlijke drijfveren en ze tegelijk gemakkelijk kunnen combineren met hun gezin. Ook vinden ze het belangrijk dat er voldoende tijd over blijft voor zelfontplooiing.

Een diploma halen

Bijkomend heeft de stormvloed aan online trainingen, webinars en afstandsonderwijs leren gemakkelijker en op maat gemaakt dan ooit te voren: iedereen kan vanuit zijn persoonlijke interesses leren op een manier en een moment dat het best bij hem of haar past. Dit alles maakt dat een (nieuw) diploma behalen, je verdiepen in een (nieuw) vakgebied, nieuwe vaardigheden aanleren of je heroriënteren op de arbeidsmarkt een pak gemakkelijker is dan vroeger. Ook de verschillende verlofstelsels die administratief mogelijk zijn, kunnen faciliteren: er bestaan diverse mogelijkheden om extra opleidingsverlof aan te vragen of om je loopbaan (deels) tijdelijk on hold te zetten terwijl je studeert. Als je je heroriënteert in een knelpuntberoep, dan kan je tijdens je studies bijkomend vaak via VDAB een financiële tegemoetkoming krijgen.

Jouw ambitie als mama

Ik zie deze algemene tendensen regelmatig terugkomen in loopbaantrajecten, maar vind het ook heel positief dat ook specifiek mama’s hier de weg naar toe beginnen te vinden, vervolgt Tine. Want mama zijn betekent toch niet dat je je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling moet verwaarlozen?  

Bijkomend is levenslang leren ook een vereiste geworden in deze snel evoluerende maatschappij. Dus neem zeker zelf je eigen ontwikkeling ook voldoende in de hand!

Wil je meer weten over deze thema’s, dan kunnen volgende websites je op weg helpen: VDAB en Onderwijs Vlaanderen

Geschreven door Tine Callebaut, experte loopbaancoach en stress- & burn-out coach


Tine Callebaut, psychologe, expert


Tine is hoogstwaarschijnlijk één van de weinige bedrijfspsychologen die een passie voor HR & mensen combineert met een grote liefde voor woord & vormgeving. Individuen en bedrijven kunnen bij haar en in haar ont-haast-praktijk Unicorn your Life terecht in hun zoektocht naar de meest authentieke, energieke en betekenisvolle versie van zichzelf. Centraal in haar aanbod staat het werken rond de thema’s talent- en vitaliteitsmanagement.

Meer weten over Tine



Deel deze post