Home » Expertblog » Tips om een super leuke cakesmash fotoshoot te plannen voor je kleine deugniet

Tips om een super leuke cakesmash fotoshoot te plannen voor je kleine deugniet

Geschreven door huisexpert baby- en kinderfotografe Julie Van Brabant

Je ziet ze tegenwoordig best veel voorbijkomen: de cakesmash fotoshoots van jonge kindjes. De meeste mensen denken dan meteen aan de typische fotoshoots met drukke achtergronden en een specifiek thema. Denk maar aan een voetbalthema voor jongentjes en een roze prinsessenthema voor meisjes.

Natuurlijk kan het ook anders. Tegenwoordig winnen stijlvolle, sobere en neutrale shoots het van deze schreeuwerige kleuren en gaan mama’s en papa’s liever voor tijdloos. Zo bied ik als fotografe bij NOIR zelf ook minimalistisch gestylde shoots aan die enkel gebruik maken van botanische elementen en natuurlijke- en pasteltinten. Eenvoud is key bij deze sessies dus blijf ik zo ver mogelijk weg van thema’s, flashy decoratie en felle outfits. Enkel jouw baby’tje met een mooie witte naked cake en wat houten speelgoed zorgen ervoor dat de focus helemaal op jouw feestvarkentje ligt, yay!

Zo’n shoot is niet alleen een prachtige herinnering om later op terug te kijken maar is gewoon ook een super leuke ervaring voor mama, papa én je kleintje. Veel kindjes leven zich helemaal uit op de heerlijke taart en smikkelen erop los. De meeste baby’s hebben nog nooit zoveel zoetigheid binnen handbereik gehad, en het ploeteren met eten maakt het voor hen extra fun fun fun!

Wanneer plan je nu best een cakesmash fotoshoot?

Een cakesmash reportage van je kindje is niet per se leeftijdsgebonden maar is het allerleukste bij kindjes die 1 jaar worden en binnenkort hun verjaardag vieren. Mama’s en papa’s hebben dan alvast een mooi aandenken aan de eerste 12 maanden met hun kindje. De baby heeft ook nog geen vol besef dat hij of zij zich te midden van een fotostudio bevindt waardoor ik als fotograaf de spontaanste foto’s kan nemen.

Ik kan alvast drie tips meegeven: ten eerste is het aan te raden een cakesmash sessie ongeveer 1 maand voor de verjaardag van je kindje te plannen. Op deze manier kunnen de foto’s eventueel gebruikt worden voor uitnodigingen of bedankjes van het verjaardagsfeestje. Ten tweede is het handig als je kindje al stabiel kan zitten. En de ultieme tip om een blij en actief kindje op de foto te hebben is om de shoot te plannen na dutjestijd.

Hoe verloopt zo’n cakesmash reportage?

Eerst maken we enkele foto’s van jullie kapoen in zijn of haar nette outfit, zonder de taart zodat er nog geen vlekken te bespeuren zijn 😉 Daarna is het tijd voor het leukste deel en komt de overheerlijke taart erbij. Nu mag je kindje lekker met de handjes ontdekken, eten en spelen. Forceer je kindje niet tijdens de shoot en laat hem of haar gerust op het gemak de taart ontdekken, dit levert erg spontane en mooie beelden op!

Wanneer de interesse voor de taart begint af te nemen steken we je kleintje nog in een bloemen- of schuimbadje om al dat zoets en deugnieterij weg te wassen. Vindt je kindje de taart toch niet zo leuk? Dan is het badje vast en zeker wél een succes, spelen maar!

Tip: hou er rekening mee dat sommige kindjes enorm onder de indruk zijn tijdens een cakesmash sessie, en dat kan wel eens eindigen in traantjes. Merk je thuis al dat je kindje niet graag vuile handjes heeft? Dan is een cakesmash niet altijd een goed idee en kies je misschien beter voor een stijlvolle fotoshoot zonder taart!


Julie Van Brabant fotografe expert onder mama's

Julie Van Brabant is baby- en kinderfotografe en staat met haar bedrijf NOIR voor tijdloze fotografie met de nadruk op rust, ruimte en “less is more”. Daarom vind je in haar fotografie en grafisch werk vaak botanische elementen, poedertinten en vrouwelijke accenten terug.

Meer weten over JulieDeel deze post