Home » Baby » Borstvoeding in tijden van corona

Borstvoeding in tijden van corona

Geschreven door mama-expert Sonia Pypaert

Mag ik borstvoeding geven als ik besmet ben met het coronavirus COVID-19?

Eén van de grote voordelen van borstvoeding is dat het op verschillende manieren beschermt tegen luchtweginfecties. Moeders die zijn blootgesteld aan het virus maken antistoffen aan en geven die via de moedermelk aan de baby door. Hierdoor is er minder kans dat de baby ziek wordt. Het coronavirus wordt niet overgedragen via de moedermelk. Je kan dus gerust verder gaan met borstvoeding. Wel is handhygiëne en hygiënisch reinigen van borstkolf en flesjes van groot belang.

Jouw to do’s:

 • Moeders die een vermoedelijke of bevestigde COVID-19 infectie hebben, worden aangeraden om borstvoeding te blijven geven. Er zijn talrijke voordelen van borstvoeding en een verwaarloosbare rol van moedermelk bij de overdracht van andere virussen.
 • Je neemt best wel alle mogelijke voorzorgen om eventuele besmetting van je baby te voorkomen. World Health Organization (WHO) raadt aan om, naast een strikte handhygiëne, tijdens de borstvoeding een mondmasker te dragen.
 • Dagelijks reinigen/desinfecteren van verontreinigde oppervlakken en voorwerpen (kolfmateriaal, flessen, gsm, aanrecht, deurklink…) is strikt aanbevolen.
 • Ben je te ziek om borstvoeding te geven, dan kan je best afkolven en iemand anders je baby het flesje met moedermelk laten geven.

Comfortabel borstvoeding geven

Wat heb ik zoal nodig als ik borstvoeding wil geven? Indien je borstvoeding geeft, denk dan aan je comfort, veiligheid en hygiëne voor jou en je baby. Hygiëne is in deze tijden van Corona belangrijk. Zo denk je best vooraf na of je je eigen spullen aanschaft dan wel in bruikleen gaat nemen. Ga je een eigen kolftoestel gebruiken of een huren?

Jouw comfortlijstje:

 • gemakkelijke (borstvoedings)kledij en goede ondersteunende borstvoedingsbeha’s
 • Borstkompressen
 • Topjes om borstvoeding te geven, gemaakt uit een lichte stof voor ’s nachts
 • T-shirts/bloesjes om borstvoeding te geven
 • Borstvoedingskleedjes
 • Een T-shirt voor de bevalling
 • Een borstvoedingsdoek voor als je graag discreet borstvoeding geeft
 • Borstvoedingskussen

Nog tips voor het geven van borstvoeding vind je in dit blogje.

Hoe kan ik in alle veiligheid borstvoeding (blijven) geven?

Over de voordelen van borstvoeding is al veel geschreven en er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat je kind er alleen maar baat bij heeft. Zeker de allereerste dagen en weken zijn goud waard, want de eerste melk of colostrum bevat erg veel vitamines, mineralen en immunoglobulinen, goed voor de weerstand van je kind.

Je draagt best een masker in de buurt van je kind (ook tijdens het voeden), je wast je handen voor en na , je reinigt oppervlakken en voorwerpen. Dit is wat iedereen moet doen die vermoedelijk besmet is of de bevestiging heeft besmet te zijn met COVID-19 en in contact komt met andere mensen, in het bijzonder met kinderen.

Bronnen:

Onder mama’’s boekopgroeien.beunicef.beBorstvoedingorganisatie


Hartelijk dank aan expert Sonia Pypaert voor jouw advies! Ook jouw expertise delen op onze blog? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@ondermamas.be en wie weet featuren we jouw ervaring op www.ondermamas.beDeel deze post