Home » Expertblog » Ben ik wel een goede mama voor mijn baby?

Ben ik wel een goede mama voor mijn baby?

Tijdens het ouderschap lijkt het soms wel alsof je niet alleen een baby kreeg, maar dat je er helemaal gratis een flink pak onzekerheid, twijfels en schuldgevoel bij kreeg. Je partners, je ouders, je vriendinnen, je collega’s…iedereen heeft het beste met je voor en wil je graag hun beste tips geven, maar die vele adviezen kunnen wel tegenstrijdig zijn en je onzeker maken over de opvoeding van jouw baby.

Je wil het allerbeste voor je baby

Van zodra je zwanger bent wil je als mama natuurlijk het allerbeste voor jouw baby. Je doet je best voor een gezonde geest in een gezond lichaam, let op je voeding en volgt misschien wel een zwangerschapscursus, luistert podcasts of leest boeken. Na de bevalling kan je gelukkig vertrouwen op je vroedvrouw om je wegwijs te maken in de verzorging van je baby... Al die kennis verzamelen is een supergoed idee en bereidt je voor op het leven met je baby, maar het kan je tegelijk wel laten twijfelen aan jezelf en jouw opvoedkeuzes.

“Ga ik dat wel kunnen? Wat moet ik doen als mijn baby huilt? Kan ik hem wel troosten als hij huilt? Heeft hij het wel warm genoeg? Zit de luier wel goed? Drinkt mijn baby wel genoeg? Allemaal vragen die je jezelf kan stellen, en dat is perfect normaal. Je bent zeker niet de enige mama die af en toe twijfelt of ze het wel goed doet.”

Expert Sofie

We willen allemaal dat onze baby gezond en gelukkig is, maar elke baby huilt wel eens. Helaas kunnen ze ons nog niet vertellen wat ze dan nodig hebben. Je baby kan huilen omdat hij honger heeft of zuigbehoefte. Omdat hij moe of overprikkeld is. Omdat hij een boertje moet laten, een vuile luier of buikkrampjes heeft. Of gewoon omdat hij graag dicht bij jou wil zijn of emoties wilt ontladen.

Een connectie opbouwen met elkaar

Aan de lichaamstaal en de geluidjes die je baby maakt kan je vaak afleiden wat zijn behoefte is, maar het is vooral een kwestie van een sterke connectie met je baby op te bouwen waardoor jullie elkaar steeds beter begrijpen. Dan kan je zo goed mogelijk reageren op de signalen van je baby. Door echt aanwezig te zijn in de interactie met je baby, niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel, leert hij dat hij op jou kan vertrouwen om voor hem te zorgen en dat hij bij jou veilig is.

In de oertijd was steeds dicht bij de ouders zijn en meegedragen worden een noodzaak om te kunnen overleven. Voor onze baby’s voelt dat nog steeds zo. Zij weten immers nog niet dat we niet meer in grotten leven waar de roofdieren op de loer lagen. Hun brein is nog niet aangepast aan onze moderne levensstijl met veilige, verwarmde huizen, steeds beschikbare voeding en babyfoons met of zonder camera’s.

“Een baby die huilt laat je weten dat hij je nodig heeft. Dat kan zijn voor eten, drinken of hygiëne, maar net zo goed voor verbinding met jou. Die interactie heeft hij nodig om zijn breinontwikkeling te stimuleren.”

Expert Sofie

Uiteraard lukt dat het beste als je zelf ontspannen bent en kan genieten van het samen spelen en zorgen voor je baby. Dat is ook de reden waarom je een baby niet kan verwennen met aandacht en huidcontact. Voor hen is het een basisbehoefte… en voor ons eigenlijk ook nog steeds.

De perfecte, imperfecte ouder

Daarnaast vind ik het geruststellend om te weten dat je als ouder ook niet perfect hoeft te zijn en niet bij elk huiltje meteen hoeft te weten wat je baby nodig heeft. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat minstens de helft van de tijd sensitief en liefdevol reageren op de signalen van je baby volstaat om een waardevolle connectie op te bouwen en zijn hersenontwikkeling alle kansen te geven. Dus kan je hem nu niet oppakken omdat je aan het koken bent of omdat je eventjes met je smartphone bezig bent, dan is dat ook oke. Zolang je nadien maar de verbinding met je baby herstelt.

Dus wat is nu een goede mama? Is dat iemand die ervoor zorgt dat haar kinderen altijd netjes gekleed zijn? Of dat ze nooit honger hebben? Of is dat de mama die sensitief reageert op de noden en behoeftes van haar kind? Waarschijnlijk heeft elke mama haar eigen definitie van wat een goede mama is, dus luister vooral naar wat jij zelf belangrijk vindt en laat je niet leiden door het oordeel van anderen.

Geschreven door Sofie Lobbens, doula en draagconsulent


Sofie lobbens doula, perinataal counselor


In 2017 volgde Sofie een scholing tot draagconsulent. Sindsdien volgde ze allerlei bijkomende opleidingen tot doula en perinataal counselor, zowel in België als in Nederland. Zo verruimde en verdiepte ze haar kennis over zwangerschap, geboorte, mentale en fysieke gezondheid van moeder en kind en ergonomisch dragen.

Meer weten over Sofie



Deel deze post