Home » Expertblog » Hoe herken en behandel ik een vaginale infectie

Hoe herken en behandel ik een vaginale infectie

Een gezonde vaginale flora is van essentieel belang voor het welzijn van elke vrouw, vooral tijdens de periode van je zwangerschap. Bacteriële vaginose is een veelvoorkomend probleem dat vaak onopgemerkt blijft, maar de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. In deze blog gaan we er dieper op doen hoe je bacteriële vaginose kunt herkennen, wat te doen bij een vermoeden ervan, en waarom het van belang is, vooral tijdens de zwangerschap 🤰🏼

Hoe herken je een bacteriële vaginose?

Een onevenwichtige vagina kan ongemerkt blijven, maar deze symptomen kan je ervaren:

  • Dunne witte of grijze vaginale afscheiding: Een ongewone afscheiding kan een indicatie zijn van een verstoorde vaginale flora.
  • Een droge vagina: Ongemakkelijke droogheid kan een teken zijn van een bacteriële onbalans.
  • Pijn, jeuk of een branderig gevoel in de vagina: Irritatie en ongemak zijn veelvoorkomende symptomen van BV.
  • Sterke visachtige geur, vooral na het vrijen: Een onaangename geur kan wijzen op bacteriële overgroei.
  • Brandend gevoel bij het plassen: Irritatie bij het plassen kan een teken zijn van een onderliggend probleem.
  • Jeuk aan de buitenkant van de vagina: Externe jeuk kan wijzen op verstoorde vaginale flora.
  • Een onprettige geur: Een ongewone geur kan duiden op een disbalans in de bacteriële samenstelling.

Wat kan ik doen bij een (vermoeden van) bacteriële vaginose?

Wanneer je symptomen van opmerkt, is het essentieel om actie te ondernemen. Een bezoek aan je arts, gynaecoloog, of zelfs een darmtherapeut kan de eerste stap zijn. Een professioneel onderzoek, inclusief een test van vaginaal vocht, kan de diagnose bevestigen. Traditionele behandelingen omvatten vaak antibiotica, maar als je de voorkeur geeft aan een darmvriendelijke benadering, kan een zelfafgenomen test en natuurlijke therapie van een darmtherapeut een alternatief zijn.

Intimiteit

Hoewel dit niet wordt beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), is er enig bewijs dat seksuele activiteit, vooral onbeschermde seks met een nieuwe partner, het risico op het ontwikkelen of verergeren van bacteriële vaginose kan vergroten. Seksuele activiteit kan de vaginale pH beïnvloeden en de vaginale flora verstoren, waardoor dit kan ontstaan of verergeren. Het hebben van meerdere seksuele partners kan ook het risico vergroten.

Gezonde microbiële start tijdens je zwangerschap

Een evenwichtige vaginale flora is niet alleen van belang voor persoonlijk comfort, maar het speelt ook een cruciale rol tijdens de zwangerschap. Een verstoorde vaginale flora kan het risico op spontane abortus of vroeggeboorte verhogen. Daarnaast kan het gebruik van antibiotica rondom de bevalling nadelige gevolgen hebben voor de pasgeborene. Een bezoek aan een arts, gynaecoloog, of darmtherapeut kan helpen een bacteriële vaginose en het beschermen van de gezondheid van zowel moeder als kind.

Geschreven door Tinneke Matterne, orthomoleculair darmtherapeut en kindertherapeute


Tinne Matterne darmflorist


Tinneke Matterne is orthomoleculair darmtherapeute en kindertherapeute. En trotse mama van Nikki, Ward en Céline. Tinneke’s praktijk, ‘Darmflorist’, gevestigd in Zeeuws-Vlaanderen, is gespecialiseerd in het optimaliseren van de spijsvertering, darmflora en tekorten aan voedingsstoffen.

Meer weten over Tinneke



Deel deze post