Home » Featured » Mijn baby huilt: hoe herken ik de verschillende huilsignalen?

Mijn baby huilt: hoe herken ik de verschillende huilsignalen?

Geschreven door huisexpert vroedvrouw Jana Meiresonne

Huilen van jouw baby, iedere ouder wordt er zeker mee geconfronteerd. Alleen is het soms lastig om te herkennen waarom een baby weent en welke zaken kunnen helpen om te troosten.

Een vorm van communicatie

Het huilen van je baby is een communicatiemiddel waarmee jouw baby iets wil vertellen. Echter zijn er natuurlijk ook andere lichaamsgebaren waarmee een baby zich kan uitdrukken om jullie iets duidelijk te maken.

Zo kan een baby die huilt samen met het overstrekken van de benen, slaan met de armen, wijzen op krampen. Ook wanneer hij honger heeft, zijn er eigenlijk al heel wat signalen vooraf aan het huilen, zodat jullie baby duidelijk maakt dat hij honger heeft. Het is een vorm van communicatie die niet uit te zetten valt en waarop baby’s zich altijd kunnen verwoorden. Het is geen aan-en uit knop, het is altijd beschikbaar, hoorbaar en zelf zichtbaar. Sommige ouders linken huilen enkel aan honger of krampen. Maar ze zijn nog zoveel andere redenen waarom een baby wil huilen.

Waarom huilt mijn baby?

Vermoeidheid

Een baby die niet voldoende slaapt, raakt overprikkeld en kan ook een stevige portie huilen. Je hoeft je baby niet extra lang wakker te houden zodat hij beter zal slapen. Dit werkt bij baby’s wel wat averechts. Hoe meer en beter je baby slaapt overdag, hoe beter hij slaapt ‘s nachts. Voor meer informatie over slapen en je baby tijdens de verschillende leeftijdsfases, raadpleeg zeker een babyslaapcoach of goede literatuur die jullie op weg kunnen helpen.

Voeding

Heeft jouw baby honger? Probeer dan goed de signalen alvorens het huilen te ontdekken. Het is echter moeilijk bij borstvoeding om een baby die overstuur is aan de borst te leggen.

Je hebt de vroege hongersignalen: wakker worden, beginnen bewegen en smekken met het mondje. De signalen die jouw baby geeft om aan te tonen dat hij echt wel honger heeft, gaan zich uiten in fellere bewegingen, sabbelen op de handjes en echt liggen te zoeken met zijn mondje. Als jouw baby overstuur is, begint hij te huilen, rood te zien en in sommige gevallen zelf in slaap te vallen. Probeer dit wel te vermijden.

Tip: Probeer geen voedingen uit te stellen met een tuutje, jouw baby volgen, is het beste ritme dat je kan aanhouden. Pin je ook niet te vast op de voorgeschreven hoeveelheden, ga zoveel mogelijk de natuurlijke maaginhoud na, anders zou je wel eens verrast kunnen zijn hoeveel bijkomende klachten overvoeden wel niet kan geven. Vraag raad aan jouw vroedvrouw of persoon met specialisatie in kindervoeding.

Krampen

De eerste 6 weken is het mogelijk dat jouw baby te maken krijgt met krampjes. Zijn spijsverteringsstelsel moet nog goed op gang komen. Stel je geeft kunstvoeding, probeer niet te veel te veranderen want iedere baby moet zeker 14 dagen wennen aan een nieuwe voeding. Toch blijvende krampen? Bespreek dit dan zeker met jouw vroedvrouw. Geef je borstvoeding? Let zeker goed op dat de baby niet te veel lucht hapt. Is er een vermoeden van een bepaald voedingsmiddel die voor de krampen zou zorgen? Neem het een weekje uit en introduceer het nadien terug in jouw voedingspatroon, zo kan je best nagaan of dit echt hetgeen is die de krampen laat toenemen.

Vaak raden we aan om zeker met een goede probiotica te starten, dit zijn de goede bacteriën die zich gaan innestelen in de darmen van de baby. Weet ook dat de wijze en vlotheid van de bevalling, houding van de baby in de buik, een sterke invloed kunnen hebben op krampen. Deze kunnen zorgen voor blokkades in de nek van de baby die dan ook voor krampen zorgen. Aangewezen is om op 6 weken zeker eens een babyosteopaat of chiropractor te raadplegen.

Liefde en genegenheid

We geven heel graag mee dat je er zeker mag van zijn dat je jouw baby niet kan verwennen. Jouw baby heeft 9 maanden lang in een warme omgeving gezeten, met een continue hartslag en voldoening van zijn noden en behoeften. Daarom zal jouw baby de eerste maanden hier terug naar op zoek gaan. Een baby’s brein is helemaal nog niet in staat om gewenning te onderscheiden van liefde, warmte en affectie. Als wij een knuffel willen, vragen we die. Baby’s kunnen alleen maar stoppen met huilen als hun knuffel of liefde voldaan is.

Je zal merken dat ook (veilig!) samen slapen heel veel rust en bevrediging van de baby naar boven zal brengen. Dit kan in een co-sleeper, maar ook tussen jullie hoofduiteinde aan het bed. Vraag zeker tips aan jouw vroedvrouw.

Tip: Raadpleeg zeker ook een draagconsulent, zij kan je wegwijs maken doorheen draagzakken en draagdoeken. Zo heb je zeker ook jouw handen vrij en ontdek je de vele voordelen van dragen. Zowel voor mama als voor baby. Een veilige hechting boven alles.

huilen baby onder mama's

Aandoeningen (reflux/koemelkallergie)

Het kan ook echter zijn dat er een andere oorzaak is waarom jouw baby zoveel huilt. Heb je twijfels of het jouw baby echt te veel huilt? Hou dan een huilkaart bij.

Waarom een huilkaart?

  • Een juist en duidelijk beeld scheppen voor jezelf over het huilgedrag van jouw baby.
  • Je partner krijgt een heldere kijk op het probleem.
  • Handig hulpmiddel voor de arts.
  • Er wordt via een grafiek gekeken naar een patroon van huilen bij je baby en zo wordt er vaak wel een oorzaak gevonden.

Een van de mogelijkheden waarom een baby heel fel kan huilen is reflux. Weet ook dat dit een term is die zegt dat jouw baby te veel melk teruggeeft, al dan niet opnieuw inslikt en vaak hevig huilt daarbij door de irritatie van de slokdarm. Er zijn heel wat diverse oorzaken van reflux, wat ook handig kan verholpen worden:

  • Geef je jouw baby niet te veel voeding volgens de natuurlijke maaginhoud? Anders kan je beter frequenter kleine voedingen geven, dan grote hoeveelheden ineens.
  • Ga eens ten rade bij een osteopaat of chiropractor. Zij kunnen vaak voelen of er extra spanning of blokkades zijn ter hoogte van de slokdarm en kunnen eventueel al een stukje reduceren.
  • Zet je baby’s bedje/ park/ weg wat schuiner zodat er minder kan terugvloeien en hou hem zeker een lange tijd na de voeding recht.
  • Gebruik een draagdoek of draagzak, zo blijft je baby goed rechtzitten om te kunnen inslapen.
  • Probeer zeker niet te gaan experimenteren met verschillende kunstvoedingen als je borstvoeding geeft. Vertrouw op je moedermelk. Hou meerdere kleine voedingsmomenten en begin je moedermelk niet in te dikken, moedermelk is daar eigenlijk niet voor bestemd. Vraag raad een een vroedvrouw met expertise hierin!
  • Ruikt je baby toch zuur en heb je echt alles al geprobeerd? Het kan verstandig zijn om een kinderarts te raadplegen. Zij kijken dan verder om te achterhalen vanwaar de terugvloei van de melk komt.

Naast reflux is het ook, jammer genoeg, soms een trend dat er heel wat baby’s zijn met koemelkeiwitallergie. Weet dat reflux hierbij een zeer aanwezige klacht is, verder met hevige krampen en heel veel huilen.


Jana Meiresonne Vroedvrouw praktijk Nieuw Leven expert onder mama's

Jana Meiresonne studeerde Bachelor in de vroedkunde aan de Artevelde Hogeschool Gent. Na deze studies volgde ze enkele bijkomende opleidingen als draagconsulent en in babymassage. Na haar studies ging ze aan de slag als projectverpleegkundige in de thuiszorg en bouwde ze haar ervaring op als vroedvrouw op de materniteit en het operatiekwartier.

Meer weten over Jana



Deel deze post