Home » Baby » Flesvoeding

Flesvoeding

Home » Baby » Flesvoeding

Flesvoeding

Moedermelk sluit van nature aan bij wat je baby nodig heeft. Kunstvoeding is een uitstekend alternatief, dat wetenschappers nauwkeurig hebben onderzocht en aangepast, om ervoor te zorgen dat je kindje alle voedingsstoffen die het nodig heeft, binnenkrijgt. Of je nu voor borstvoeding of flesvoeding gaat, is volledig je eigen keuze. Bovendien geef je beter een flesje met veel liefde dan borstvoeding tegen je zin.

flesvoeding onder mama's

Waarom kiezen voor flesvoeding?

Eigen gevoel

Sommige vrouwen voelen zich gewoon niet goed bij het geven van borstvoeding en dat is helemaal oké. Het is jouw lichaam dus jij mag erover beslissen. Er zijn nog tal van redenen waarom vrouwen kiezen voor flesvoeding.

Papa kan ook voeden

Als je kiest voor flesvoeding, of het nu met kunstvoeding of moedermelk is, kan de papa zelf ook voeding geven aan je kindje. Zo kan de papa ook een sterke band opbouwen tijdens het geven van flesjes. Ook papa kan ’s nachts uit bed komen om een flesje klaar te maken, wat jouw nachtrust ten goede komt.

Pijn bij het geven van borstvoeding

Er zijn vrouwen die tijdens het geven van borstvoeding pijn ervaren en dat kan er voor zorgen dat het voor jou helemaal geen positieve ervaring is. Ontstoken tepels, blaren door schuring of een borstontsteking kan het geven van borstvoeding belemmeren. Het kan ook zijn dat je kindje moeite heeft met het aanleggen. Hierdoor kan je kindje niet goed drinken en kan het erg pijnlijk zijn voor jou. Het voeden van je kindje hoort een intiem en rustig momentje zijn, of het nu met flesvoeding of borstvoeding is.

Te veel/te weinig melkproductie

Het kan heel frustrerend zijn voor jou en je kindje wanneer je te weinig melk produceert. Maar ook een te grote melkproductie kan problemen opleveren. Je melkkanalen kunnen verstoppen waardoor je heel pijnlijke en gespannen borsten krijgt. Dit kan zo oncomfortabel zijn dat je wil stoppen met borstvoeding.

flesvoeding onder mama's

Flesvoeding niet ten nadele van de hechting met je kindje

Moederliefde zit niet in de melk die je geeft. Knuffels, huid-op-huidcontact, enzovoort… zorgen ervoor dat je kindje liefde krijgt en voelt. Baby’s worden groot met borstvoeding, flesvoeding en kunstvoeding dus mama’s hoeven zich daar absoluut niet schuldig om te voelen en hoeven zich daar niet voor te verantwoorden. Lees onze blog met enkele flesvoedingstips voor als je ervoor kiest om je kindje te voeden via flesjes.

Kolven

Als je terug begint te werken of eens een avondje weg bent, kan je geen borstvoeding geven. Als je je kindje toch moedermelk wil geven kan je ervoor kiezen om te kolven. Je baby kan dan altijd de afgekolfde moedermelk drinken en jij kan overal kolven waardoor de kostbare moedermelk niet verloren gaat. Op deze manier kan iemand anders jouw kindje ook eten geven.

flesvoeding onder mama's

Tips om afgekolfde moedermelk te bewaren

 

  • Om moedermelk te bewaren zet je ze best meteen in de koelkast of vries je ze in.
  • Bewaar kleine porties. Zo voorkom je dat je overschotjes moet weggooien
  • Melk die in zakjes liggend ingevroren wordt, ontdooit later veel sneller.
  • Schrijf de datum op de zakjes en gebruik de ‘oudste’ moedermelk eerst.

Praat met andere mama’s over flesvoeding

Twijfel je nog aan flesvoeding geven of wil je graag met andere mama’s praten over de ups en downs van jouw of hun flesvoedingsavontuur? Maak je dan lid van ons forum en ga in gesprek met andere (toekomstige) mama’s en deel ervaringen, tips en tricks!

Blogs over flesvoeding

tips kleuter - eetproblemen - kinderen - jasmijn

Hoe kan ik het moeilijk eetgedrag van mijn kindje aanpakken?

In deze blog heeft kinderpsychologe Jasmijn het over eetproblemen bij jonge kinderen en hoe je dit eetgedrag het best kan aanpakken.

eten volgens je menstruatiecyclus

Waarom het een goed idee is om te eten volgens je menstruatiecyclus

In deze blog legt vruchtbaarheidsexperte Rebecca uit hoe je kan eten volgens je menstruatiecyclus. Hierbij maakt ze de vergelijking met de 4 seizoenen.

flesvoeding onder mama's

Enkele tips als je kiest om melkvoeding via flesjes te geven

Starten met flesvoeding? Lees hier enkele tips om je kindje op een juiste en gezonde manier te voeden via flesjes.

  • 1
  • 2
Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief