Home » Expertblog » 4 tips van de fotograaf bij het plannen van een zwangerschapsshoot

4 tips van de fotograaf bij het plannen van een zwangerschapsshoot

Geschreven door huisexpert baby- en kinderfotografe Julie Van Brabant

Jouw zwangerschap is een speciale periode, eentje die je liefst nooit meer wil vergeten en je voor altijd wil koesteren. Na de bevalling hoor je vaak dat mama’s hun bolle buik missen en het gevoel om hun kleintje zo dicht bij hen te hebben. Met mooie zwangerschapsfoto’s heb je een cadeau in handen om dit gevoel altijd even terug te beleven. Ook voor de kindjes is het leuk en waardevol om later terug te kunnen kijken naar foto’s van toen mama en papa nog vol ongeduld uitkeken naar hun komst.

Wil jij ook graag je zwangerschap laten vastleggen? Dan geef ik jou als fotograaf graaf 4 tips mee om aan te denken bij het boeken van een zwangerschapsshoot.

1. Het ideale moment

Het beste moment om een zwangerschapsfotoshoot te doen is vanaf 30 weken zwangerschap tot ongeveer 35 weken zwangerschap. Normaal ben je in die periode nog redelijk mobiel, en is je buikje al mooi rond wat zorgt voor het mooiste resultaat op foto. Op deze manier heeft de fotograaf ook nog voldoende tijd om de foto’s af te werken voor de bevalling.

fotoshoot tips fotograaf zwangerschapsshoot

2. De locatie

Er zijn verschillende soorten zwangerschapsfotografie. Je kan ervoor kiezen om de shoot bij je thuis te laten doorgaan, of op locatie in een studio of buiten in de natuur.

Het grote voordeel om de zwangerschapsshoot thuis te laten doorgaan, is dat je heel wat persoonlijke elementen in de fotoshoot kan verwerken. Denk maar aan foto’s in de kinderkamer of op het grote bed in je slaapkamer. Doordat de shoot in de eigen vertrouwde omgeving gedaan wordt zorgt dit voor een rustige en intieme sfeer.

Een fotoshoot op locatie, in de studio of buiten, kan ook heel mooi zijn. In de studio kan je enerzijds kiezen voor een stijlvolle portretshoot, waarbij je op alle manieren gaat poseren met je bolle buik. Maar je kan ook kiezen voor een lifestyle studio shoot. Deze shoot verloopt iets meer naturel en is ideaal wanneer grote broer, zus en/of de papa ook mee op foto gaan. 

fotoshoot tips fotograaf zwangerschapsshoot

Een maternity shoot buiten in de natuur maak je extra magisch door de foto’s te nemen in het laatste uurtje zonlicht van de dag, ook wel golden hour genoemd. Trek hiervoor naar het strand, de bossen, open velden, of naar een plaats met een speciale betekenis voor jullie.

3. Wat trek je aan tijdens de zwangerschapsshoot?

Plan de outfits goed van tevoren. Wanneer er meerdere personen op de foto gaan zorg je er best voor dat alles mooi samen past. Sommige fotografen, zoals ik, hebben een client closet. Deze bestaat meestal uit enkele mooie jurken die gebruikt kunnen worden tijdens de sessie. Voor de shoot stuur ik ook altijd een styling gids door om jullie enkele tips te geven zodat je goed voorbereid bent. Aarzel niet om je outfits op voorhand al eens door te sturen, ik sta altijd klaar met advies!

Het belangrijkste is dat jij je goed in je vel voelt. Denk op voorhand na of je je blote buik graag wilt laten fotograferen of niet. Een zwangere vrouw is mooier dan ooit, maar sommige mama’s maken zich toch druk over de extra kilo’s op de weegschaal. Voel jij je niet comfortabel in aansluitende kledij? Ga dan voor lossere kledij zoals een maxijurk. Geef deze keuzes en bezorgdheden ook mee aan de fotograaf zodat deze er rekening mee kan houden tijdens de sessie en de styling.

fotoshoot tips fotograaf zwangerschapsshoot

Wanneer je met je blote buik of naakt op foto gaat, draag dan in de uren voor de shoot geen aansluitende kledij zodat er geen kledingafdrukken in je huid staan tijdens de shoot. Zorg bij de shoot voor zowel ‘nude’ ondergoed als voor mooie kanten lingerie.

Het leukste is om tijdens de shoot te wisselen van outfit zodat je een mooie variëteit aan beelden in de galerij hebt. Enkele voorbeelden van kledij om te dragen tijdens een maternity shoot:

 • Een los hemdje die je open laat hangen
 • Een oversized, wollen trui met kol
 • Een losse, kanten maxijurk
 • Een doorzichtige kimono
 • Een nauw aansluitende maxijurk
 • Een nauw aansluitende bodysuit
 • Enkel lingerie

Enkele leuke ‘props’ om toe te voegen aan de fotosessie zijn:

 • Een echo
 • Jullie baby’s eerste knuffeltje
 • De eerste schoentjes
 • Een eerste rompertje
 • Een letterboard met de uitgerekende datum, of een leuke quote

4. Visagie & haarstyling

Als er een moment is waarbij ik het aanraad om een makeup artist aan te spreken, dan is het wel tijdens een zwangerschapsshoot. Niets is mooier dan wanneer het hele plaatje klopt. Tijdens een maternity shoot draait het helemaal rond jou als nieuwe mama, dus des te belangrijker dat jij je op en top mooi voelt tijdens dit intieme moment.

En dan last but not least: ontspan en geniet ten volle van deze laatste mooie momenten voor jullie baby’tje er is. Geniet van het samenzijn, en van de herinneringen die voor altijd vastgelegd worden.  


Julie Van Brabant fotografe expert onder mama's

Julie Van Brabant is baby- en kinderfotografe en staat met haar bedrijf NOIR voor tijdloze fotografie met de nadruk op rust, ruimte en “less is more”. Daarom vind je in haar fotografie en grafisch werk vaak botanische elementen, poedertinten en vrouwelijke accenten terug.

Meer weten over JulieDeel deze post