Home » Expertblog » Zorgzaam voor jezelf en je baby: het belang van een postpartumplan

Zorgzaam voor jezelf en je baby: het belang van een postpartumplan

De komst van een nieuwe baby is een tijd van blijdschap, maar kan ook gevoelens van onzekerheid en overweldiging met zich meebrengen, de zogenaamde broze wolk. Het is een tijd waarin je zowel fysiek als emotioneel herstelt en jullie elkaar als nieuwe ouders en als gezin leren kennen. Je kan deze periode aangenamer maken door bewust na te denken over wat jij nodig hebt en waar je de juiste ondersteuning kan vinden. Je kan dit neerschrijven in een postpartumplan zodat je steeds jouw handvaten voor een fijnere kraamperiode bij de hand hebt.

Wat is een postpartumplan?

Een postpartumplan is niet zozeer een strikt schema, maar meer een leidraad voor de eerste weken na de bevalling. Het helpt je na te denken over wat jij en je baby nodig zullen hebben en hoe je dit het beste kunt organiseren. Zo zal je beter voorbereid zijn en je meer gesteund voelen in de eerste weken na je bevalling. Het bevat jouw wensen en verwachtingen voor deze periode en helpt je bij het plannen van de nodige ondersteuning. Je kan het vergelijken met een geboorteplan. Het draait allemaal om jouw welzijn en dat van je baby, zodat jullie tijd samen zo rustig en liefdevol mogelijk kan verlopen.

Hoe stel je een postpartumplan op?

Denk na over jouw behoeften: wat heb jij nodig om je goed en comfortabel te voelen? Dit kan variëren van praktische zaken zoals maaltijdvoorbereiding en huishoudelijke taken tot emotionele ondersteuning en voldoende rust krijgen. Ook weten bij wie je terecht kan met jouw vragen over je baby kan bijzonder helpend zijn.

Beschouw je partner als teamlid: betrek je partner bij het maken van het plan zodat jullie beiden weten wat je van elkaar kunt verwachten. Denk vooraf samen na over dingen zoals het werk hervatten, ’s nachts opstaan voor de baby, samen slapen met de baby, hobby’s buiten de deur, kraambezoek…

“Regel praktische hulp: maak een lijst van taken die anderen kunnen overnemen, zoals boodschappen doen, koken, schoonmaken en de was doen.”

Experte Sofie

Vrienden en familie willen vaak graag helpen, dus schaam je niet om hulp te vragen! Zo kan je bijvoorbeeld vragen aan bezoekers om jouw bestelling bij de supermarkt eerst op te halen of een verse maaltijd mee te brengen. Je kan ook kraamkost vragen als geboortecadeau of een meal train laten organiseren.

Plan rustmomenten: zorg ervoor dat je tijdens de dag enkele rustmomenten hebt gepland waarop je kunt ontspannen en bijtanken. Wissel af met je partner en vrienden zodat je niet in je eentje voor de zorg van je baby hoeft in te staan.

Professionele ondersteuning

Het kan ook nuttig zijn om professionele ondersteuning in te schakelen

  • Een zelfstandige vroedvrouw kan aan huis komen om jou en je baby niet alleen medisch op te volgen, maar ook om tips en informatie te geven over verzorging, voeding, slapen, huilen…
  • Een draagconsulent is geschoold in advies rond het ergonomisch dragen van je baby. Zo kan je je kindje de nabijheid geven die hij of zij nodig heeft maar heb je toch je handen vrij.
  • Een postpartumdoula kan je bijstaan met deskundig advies en praktische hulp. Ze kunnen je ondersteunen bij de verzorging van je baby, het geven van borstvoeding en focussen in het bijzonder op jouw herstel.
  • Een kraamhulp is veel meer dan een poetshulp. Ook zij hebben bijzonder veel kennis over de verzorging en noden van je baby.

Zorg voor jezelf

Vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen. Warme versterkende en gezonde maaltijden, voldoende rust en momenten van ontspanning zijn essentieel voor jouw welzijn en herstel. Jouw lichaam heeft nu nood aan warmte, steun en rust. Het kan ook heel fijn zijn om aan te sluiten bij een moedergroepje in jouw buurt. Daar vind je andere mama’s die pas bevallen zijn en graag hun ervaringen met jou delen. Vaak worden deze begeleid door een hulpverlener zoals een vroedvrouw of kraamhulp.

lieve mama, onthoud dat elke bevalling uniek is, net als elk postpartumplan. Het belangrijkste is dat je luistert naar je eigen behoeften en die van je baby, en dat je hulp durft vragen om aan die behoeften te voldoen. Door vooruit te plannen en de nodige ondersteuning te regelen leg je de basis voor een positieve en gezonde postpartumperiode voor jou en je nieuwe gezin.

Geschreven door Sofie Lobbens, doula en draagconsulent


Sofie lobbens doula, perinataal counselor


In 2017 volgde Sofie een scholing tot draagconsulent. Sindsdien volgde ze allerlei bijkomende opleidingen tot doula en perinataal counselor, zowel in België als in Nederland. Zo verruimde en verdiepte ze haar kennis over zwangerschap, geboorte, mentale en fysieke gezondheid van moeder en kind en ergonomisch dragen.

Meer weten over Sofie



Deel deze post