Als je moeder wordt, dan kan je partner wel eens het gevoel krijgen dat hij op de tweede plaats komt. Of zelfs op de derde, als je jezelf ook meetelt in het rijtje naast je kinderen.
We-time
Sommige zaken die jullie vroeger deden, lukken nu om tal van redenen, niet meer. Misschien hadden jullie een gezamenlijke hobby die nu tijdelijk wat on hold staat, gingen jullie uit eten als het goed uitkwam, was er in het weekend tijd voor elkaar, maar steken de kids hier een stokje voor. Het is nu eenmaal een feit dat we-time praktische organisatie en timing vraagt. En er één of meerdere “behoeftige” kindjes aandacht en tijd opslorpen.
Wat handig kan zijn, is om voorbij de “oude” mogelijkheden naar nieuwe mogelijkheden te gaan zoeken. En jullie zelf te gaan stretchen door wat uit comfort te durven gaan, nieuwe dingen uit te proberen en de kleine en korte momentjes van verbinding meer te gaan eren.
Elkaar ontmoeten buiten de gangbare manieren
Iets wat leeft bij vrouwen, zonder te willen veralgemenen, is dat zij meer behoefte hebben aan verbinden via woorden en diepgaande gesprekken, dan hun partner.
“Ja, maar, het is geen babbelaar.” Herken je misschien wel…
Stel jezelf eens de vraag wat jouw lievelingsstrategie van verbinden is. Neem nu dat dat praten is. Weet dat dat ook vaak jouw comfortstrategie is, waar je jezelf “sterk” in voelt. En waarbinnen je je kwetsbaarheid of zachte vrouwelijke kant misschien minder makkelijk bloot geeft. Besef ook dat, als je je te weinig of niet verbonden voelt met je partner, de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Hoe verbonden ben ik met mezelf en mijn innerlijke wereld?
Als je de moed hebt om elkaar te gaan ontmoeten buiten de gangbare manieren, dan ontmoet je elkaar ook weer op een andere laag. Een diepere laag. Een verrassende laag.
Het vuur in jullie relatie terug aanwakkeren
Nieuwe strategieën helpen ook om weer de magie ‘van in het begin’ te voelen, de vlinders in de buik, het spannende, het ‘durf ik wel’. Dat kan het vuur in jullie relatie terug helpen aanwakkeren. Want geef toe, met de komst van kinderen, durft die vlam nogal eens in een waakvlammetje te veranderen… .
Enkele suggesties:
- elkaar 5 minuten in stilte in de ogen kijken
- aanraken, heel zacht en traag, zonder dat daar seks aan moet gekoppeld worden
- delen waarvoor je dankbaar bent
- self disclosure, waarbij je deelt wat er in jou leeft, zonder dat de ander reageert, oplost, adviseert, … .
- dansen
- bewust aandacht geven aan elkaars liefdestaal, beluister de podcast van Hade over liefdestaal op spotify
- Beluister onze podcast #23 over seks en relatie na de bevalling voor meer tips.
Volg je gevoel
Benieuwd wat dit met je / jullie doet. Of dit nieuwe deuren opent, een nieuwe vibe kan brengen?
En als dit (te) spannend is, laat dan verwachtingen los. Het kan niet mislukken, jullie mogen gewoon in de ervaring stappen.
Go for it!
Geschreven door spiegelcoach & bewustzijnsgids Hade Cools
Hade Cools is al meer dan 10 jaar bezig met persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling. Ze leeft ‘bewust ouderschap’ en ondersteunt als spiegelcoach en bewust zijns-gids andere vrouwen met haar DRAAGjeKRACHT groeitraject (1/1 en in groep), LIVE dagen en als kindertolk.