Home » Podcast » Podcast #10 Mama én ondernemen, tips en tricks

Podcast #10 Mama én ondernemen, tips en tricks

De volledige aflevering vind je op Apple podcastSpotifyGoogle podcast. Luister en reageer.

In de 10e en laatste aflevering van de Onder mama’s podcastreeks met Sonia Pypaert, verwelkomen wij als slotgaste Hélène Fransen, oprichtster van het boekentassenmerk Jeune Premier. Zij geeft in deze aflevering advies aan andere mama’s, gebaseerd op haar eigen ervaring als mama-onderneemster. En deelt concrete tips en tricks om als mama alle ballen in de lucht te houden.

Hoe begin je aan een avontuur als ondernemer?

Meer en meer mensen experimenteren met een passie of uit de hand gelopen hobby. Dat gaat van tuinieren en klusjes tot het maken van handgemaakte spulletjes voor familie en vrienden. Wil je dit echt gaan schalen en aanbieden aan een grotere doelgroep? Doe dan zeker vooraf voldoende onderzoek en vertrouw niet alleen op je buikgevoel. Verken de markt om er zeker van te zijn dat er geen overaanbod is van je product of dienst. Wat wil je betekenen voor je consument? Wij adviseren om een SWOT-analyse te maken en in kaart te brengen wat de sterktes, zwaktes, bedreigingen en opportuniteiten zijn binnen je onderneming. Vervolgens probeer je een antwoord te bieden op het zwaarste kwadrant. Denk na waar jij het verschil gaat maken: is dat misschien in prijs? In kwaliteit? In marketing? Als dit klaar en duidelijk is dan ga je je het best informeren over het statuut van zelfstandige in bijberoep.

Mama’s hebben een stapje voor

Als mama heb je een aantal vaardigheden ontwikkelt die interessant zijn om het ondernemerschap aan te gaan. Je weet wat het is om in een huishouden alles te regelen en hebt zo geleerd om creatief met tijd om te gaan. Je kan betere beslissingen nemen, denkt meer overwogen na, bent minder impulsief en werkt vaak ook efficiënter. Dat maakt dat je een voordeel hebt als werkkracht binnen een onderneming.

Mama’s weten dat niet altijd alles loopt zoals verwacht en gebruiken deze kracht bij hun ondernemerschap. Buig elke tegenslag om in iets positief en durf vooral te zeggen ‘dit ben ik’. Laat de negatieve sfeer los en laat je omringen door mensen die in je geloven. Niet alleen binnen je onderneming maar ook in je privéleven.  

Work hard, play hard

Voel je niet schuldig om hulp te vragen in je huishouden. Je hoeft de badkamer helemaal niet te staan schrobben nadat je net een hele week hard gewerkt hebt. Je gezin is juist meer gebaat met een mama die meer tijd heeft voor de partner en de kinderen dan eender welke huishoudelijke taak te vervullen.

Maak een lijstje van alle huishoudelijke taken en kijk wat je allemaal kan uitbesteden. Strijk je niet graag? Geen probleem, breng je was naar de strijkwinkel. Poets je niet graag? Tegenwoordig zijn er heel veel poetshulpen die je graag verder helpen en al het poetswerk in huis uit handen nemen. Neem je graag het koken voor jouw rekening, dan kan je er voor opteren om je boodschappen online te doen of een wekelijks kookschema op te maken. Vele handen maken licht werk en op deze manier kan jij optimaal genieten van je kwaliteitstijd met je gezin.

Balans vinden tussen werk en privé

Hier kunnen we verwijzen naar de expertise en ervaring uit aflevering 1 en 2 van de podcastreeks met An-Katrien Casselman. Beluister de podcastafleveringen of lees haar blog en leer om een evenwichtige balans te vinden tussen je gezin en je werk.

In het boek van Onder mama’s krijg je eveneens meer tips en tricks om je voor te bereiden op het moederschap en over hoe je moet omgaan met je relatie, sociale contacten, werk, organisatie en structuur.

Tijd vinden voor het gezin

Je hoeft helemaal niet 24 op 24 bezig te zijn als je efficiënt werkt en je hoeft je al helemaal niet schuldig te voelen als je een dag wat minder uren gewerkt hebt. Denk na over wat je wél gerealiseerd hebt en wat dat zal opbrengen. Probeer ook om elke dag een rustmoment te vinden waarbij je aandacht kan geven aan je partner en kinderen. Volgens Ann Van Elsen heeft iedereen elke dag 20 minuten voor zijn of haar kind. Laat je telefoon even liggen of klap je computer een paar uur dicht tot de kinderen slapen. Als je alles laat bezinken kan je plots ook op nieuwe ideeën komen. Bijvoorbeeld als je aan het koken bent of aan het tuinieren.

Ultieme tip

Nog een laatste tip: doe iets wat je graag doet, want dat straalt ook op je af. Wat maakt je echt gelukkig? En geef vooral nooit op en verlies je drive niet. Als dit je passie is, blijf er dan voor gaan!

In 2021 komen we terug met een verassende nieuwe podcast reeks. Ben je benieuwd en wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of wordt lid van onze community en deel je ervaring onderling met andere mama’s. Want je staat er niet alleen voor!

Beluister het volledige verhaal van Hélène Fransen in aflevering 10 van de Onder mama’s podcast via Apple podcastSpotifyGoogle podcast.


Heb je vragen, opmerkingen of suggesties?

Mail naar info@ondermamas.be of reageer op dit bericht.

Host: Sonia Pypaert
Gast: Hélène Fransen
Eindredactie: Fien Dillen
Podcastproductie: WajooDeel deze post