“De roze wolk, daar zat ik op in de materniteit. Maar op dag 3 wist ik niet wat me overkwam. Ik kon alleen maar huilen. Ik had schrik dat ik nooit een goede moeder zou worden. Ik begreep er niets van. Ik had nu toch alles waar ik zo naar verlangde? En toch voelde ik me helemaal niet gelukkig.”
Mama Sofie
Net als Sofie ervaart ongeveer 80% van de mama’s 3 tot 5 dagen na de bevalling de babyblues, ook wel kraamtranen genoemd. Ze worden overspoeld door heel wat emoties en dit kenmerkt zich door huilbuien, die uit het niets lijken te komen en ook angst of paniek veroorzaken.
Wat is de oorzaak van babyblues?
Een van de oorzaken van kraamtranen zijn de hormonale veranderingen die samengaan met de bevalling en dus ook het beëindigen van de zwangerschap. In combinatie met vermoeidheid na de bevalling en slaapgebrek zorgt dit voor een overgevoeligheid, waarbij emoties veel feller beleefd worden.
♥ Mamatip: ook al kan het vrij intens aanvoelen, toch is de babyblues een normaal verschijnsel en verdwijnt dit meestal na enkele dagen. Belangrijk is om in de mate van het mogelijke voldoende rust te nemen!
Aangezien dit bij 80% van de mama’s voorkomt, kunnen we dit als een normale transitie beschouwen die doorgaans vanzelf verdwijnt. Het is belangrijk om hier met je partner, vriendinnen, moeder, vroedvrouw, … over te praten en niet alleen te blijven met je gevoelens. Wees niet bang om hen in te schakelen voor extra hulp tijdens deze intense periode. Zo kan je vragen om boodschappen te doen, iets lekker te koken of je was te doen. Alle beetjes helpen op dit moment om je te ontlasten.
Parentale aanpassingsfase
Daarnaast ervaren jonge ouders vaak na enkele weken mentale last. Ze voelen zich soms somber, futloos en eenzaam. Ze ervaren tijdelijk weinig of geen gevoelens van geluk in het ouderschap. Ze twijfelen aan zichzelf als ouder en verlangen soms naar hun oude leven. Dit wordt ook wel de parentale aanpassingsfase genoemd. De mentale last komt met ups en downs en start meestal rond 4 a 6 weken.
“Het is in feite een gezonde reactie op het afscheid van je leven voor de baby. Onrealistische verwachtingen en zorgeloosheid worden losgelaten en samen met je een partner zoek je je een weg in jullie nieuwe leven als ouders.”
Psychologe Sara
Heb ik een postnatale depressie?
Ook al wordt de parentale aanpasssingsfase soms gekenmerkt door sombere gevoelens, toch is het geen postnatale depressie. Bij een postnatale depressie overheerst de somberheid en ervaart mama geen plezier meer en dit voor minstens twee weken. In dat geval is er wel opvolging nodig bij een psycholoog, eventueel ondersteund met medicatie (wat ook kan bij borstvoeding). Het onderscheid tussen beide is niet altijd zo makkelijk te maken. In geval van twijfel bespreek je dit best met je huisarts, vroedvrouw of psycholoog.
Geschreven door Sara Maeyaert, psychologe, die behoort tot het team van Mom+