Home » Expertblog » De kracht van voeding bij je postnataal herstel

De kracht van voeding bij je postnataal herstel

Geschreven door huisexpert relaxatietherapeut en perinataal counselor Inge Van Gorp

Eens een keertje ‘niet hoeven te koken’ komt heerlijk van pas tijdens die eerste drukke kraamweken waarin ouders voornamelijk overleven op ‘in love with a baby’ en bitter weinig slaap. Ben je grootouder, vriend of collega: duik even je keuken in voor een origineel cadeau als kraamkost. Succes gegarandeerd!

“Ik vergelijk een bevalling wel eens met 3 keer de marathon lopen. Koppels die bij me in de praktijk komen voor prenatale lessen lachen dan wel eens of kijken me met grote ogen aan.”

Inge Van Gorp

Vermits een geboorte een life-event is, is het niet moeilijk je voor te stellen dat dit een effect gaat hebben op je stresssysteem. De geboorte op zich is al pittig en dan heb ik nog niet gesproken over (on)voorziene extra’s die er wel eens bij komen kijken zoals:

  • een inleiding
  • de harttonen van je baby die wat omlaag gaan
  • je bent in een onbekende omgeving waardoor je je onbewust misschien wat minder veilig voelt
  • je bevalt met een (on)geplande keizersnede
  • er wordt een vacuümpomp gebruikt
  • opstarten van de (borst)voeding

Tijdens de bevalling leveren je lever en je bijnieren een enorme krachttoer

Wat je misschien nog niet wist is dat je bijnieren stresshormonen produceren als adrenaline en cortisol. De bijnieren zijn kleine organen die boven je nieren gelegen zijn. Hierdoor zijn je bijnieren uitgeput na de geboorte. En ze hebben tijd nodig om te herstellen. Dit kan door in de postnatale periode in te zetten op rust (slapen, wandelen, meditatie,…), maar eveneens door je van gezond en ondersteunend voedsel te laten voorzien. Je zal vlotter herstellen hierdoor en het werkt bovendien preventief tegen postpartumdepressie.

Omdat je zoveel adrenaline uitstoot bij de geboorte bereikt dit ook de lever en je hersenen. Wat gebeurt daar? De lever kan de schadelijke adrenaline niet verwerkt krijgen en laat het ontglippen naar de hersenen. Hier tast het de neurotransmitters dopamine en serotonine aan. En deze zorgen er net voor dat je je fit, vitaal en vrolijk voelt. Daardoor kunnen negatieve emoties ontstaan.

Enkele adviezen voor je voeding tijdens je kraamtijd

  1. Drink ’s ochtends meteen een groot glas (0,5l-1l) water op kamertemperatuur met wat citroen en ahornsiroop (het voedt je lever en bijnieren, hydrateert en helpt toxines verwijderen). Om al eens te variëren, kan je er iets aan toevoegen: denk aan muntblaadjes of een stukje ananas in je water, …

2. Framboosbladthee: 1 tot 2 kopjes per dag. Het bespoedigt je herstelproces.

3. Verzorg je lever en bijnieren door elke 90-120 minuten enkele bijniersnacks (enkele partjes, dat hoeven zeker geen hele stukken fruit of groente te zijn) te eten zoals:

  • Appel + selder + dadels
  • Komkommer + avocado + limoensap
  • Banaan + blauwe druiven + rode bladsla
  • Peer + bessen + veldsla
voeding postnataal herstel onder mamas

Kraamkost

Om je gewoon fijn en energiek te voelen hou je best je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk. Zo kom je niet steeds in pieken en dalen terecht (van crazy high van suiker naar een mega-energiedip).

Wanneer je hormonen uit evenwicht zijn en dat in combinatie met een energieniveau dat in het rood staat wegens een chronisch slaaptekort, is een stabiele energiestroom des te meer belangrijk (denk hierbij terug aan de bijniersnacks). Maar langs de andere kant heeft een kersverse, vermoeide mama misschien ook wel zin in wat comfort food?

Enkele ideetjes vind je hier

Powersmoothie met banaan en spinazie

  • 2 rijpe bananen
  • 200g mango (mag uit de diepvriezer)
  • 2 handjesvol verse spinazie
  • 2-3 tassen water (afhankelijk van hoe dik je de consistentie wil)

En blenden maar! Bij voorkeur gebruik je groene bladgroenten. Deze leveren je lichaam veel ijzer, magnesium, calcium en zink aan. Spinazie is zo’n superbron van ijzer (en daar hebben veel vrouwen na de bevalling een tekort aan) en het boost je vitamine D-gehalte: zo ga je je ‘feelgood-hormoon’ serotonine weer aanmaken!

voeding postnataal herstel onder mamas

Granola met rabarbercompote en yoghurt

  • Granola: 2 el havervlokken, 1 el rietsuiker, 2 el amandelschilfers, 2 el gehakte pistachenoten, 2 el gehakte walnoten, 1 el zonnebloempitten, 1 el sesamzaadjes, 2 el water, 3el olijfolie, zout. Meng de ingrediënten en bak ze op een vel bakpapier in een oven van 150°C gedurende 20 minuten
  • Rabarbercompote (of ander fruit): 2 stokken rabarber in stukjes gesneden, 2 el rietsuiker, 1 kl geraspte gemberwortel. Doe alle ingrediënten in een stoofpotje en voeg 5 cl water toe. Zet een deksel op de pan en laat gedurende 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Voeg op het einde van de kooktijd 1 kl maïszetmeel bij.
  • Verdeel de compote, vervolgens de Griekse yoghurt en tot slot het knapperige mengsel in afwisselende laagjes over individuele glazen en versier met aardbeien.

Yummie food is verzekerd!

Wil je nog meer weten over dit thema? Volg de posts van Inge bij @_blauwemaan_  of volg @eva_kupper. Zij is gezondheids-en voedingsconsulente en organiseert over dit thema regelmatig workshops ‘Essential Mama’!


Inge Van Gorp experte Onder mama's relaxatietherapie

Inge Van Gorp is opgeleid als kinesitherapeut met specialisatie in de perinatale en pediatrische periode. Na haar studies werkte ze een twaalftal jaren met baby’s en kinderen met een motorische en/of mentale beperking. Door zelf zwanger te zijn en moeder te worden, ondervond Inge dat deze periode niet zo gemakkelijk is als ze vaak wordt voorgesteld. Deze intens emotionele tijd liet een diepe indruk op haar na waardoor Inge besloot om vroedkunde te studeren. En zo startte ze haar eigen praktijk Blauwemaan op.

Meer weten over Inge



Deel deze post