Home » Mamablog » Mamablog: 10 tips om stressvrij te reizen met je kindjes

Mamablog: 10 tips om stressvrij te reizen met je kindjes

Als nomadisch gezin hebben wij geleerd hoe we met zo min mogelijk stress kunnen reizen met onze kleintjes, wat essentieel is als je met je kinderen op wereldreis vertrekt. De start van ons verhaal lees je hier. Vliegen, tijdsveranderingen, nieuwe locaties en meer kunnen voor spanning zorgen – maar weten hoe je deze moet aanpakken maakt het verschil!

1. Start goed: zo boek je je reis het best

Als je met het vliegtuig gaat, boek je vlucht dan zo veel mogelijk op voorhand. Zo heb je het meeste keuze qua vluchten en zitplaatsen. Voor een lange vlucht verkies ik persoonlijk nachtvluchten – de kans is groot dat je kindje dan het grootste deel zal slapen. 

Als je met een baby vliegt, contacteer je luchtvaartmaatschappij om een reiswieg (bassinet) aan te vragen. Deze is beschikbaar voor baby’s tot een bepaalde leeftijd en gewicht (check welke grens dit is voor jouw maatschappij). Zo’n reiswieg is heel handig om je baby te slapen te leggen en je handen vrij te hebben. Bassinets zijn wel beperkt in aantal, dus het is niet zeker dat je er eentje gaat krijgen maar goed op voorhand aanvragen vergroot je kans!

2. Ik ga op reis en neem mee..

Wist je dat je je buggy gratis mag meenemen en die helemaal tot de ingang van het vliegtuig mag? Handig om de luchthaven mee te doorkruisen, maar ook voor dutjes ‘on the go’ op je bestemming. Als je kindje nog klein is, vind ik een draagzak ook heel makkelijk, zowel voor op het vliegtuig als tijdens de reis.

Een ‘hack’ die ik heb voor het inpakken van kinderkleren: ik gebruik hiervoor een ‘deur organizer’ (een filmpje vind je hier). Zo moet ik niets uitpakken en heb ik een handig overzicht ter plaatse. Voor mijn eigen spullen gebruik ik ‘packing cubes’ om alles overzichtelijk te houden.

Bij je handbagage raad ik aan om het compact en overzichtelijk te houden. Te zware of rommelige tassen zorgen voor stress en ongemak.

Mama Gosia

3. Vervelen onderweg, daar doen we niet aan mee

Neem speelgoed mee voor onderweg. Hou bepaalde speeltjes apart en haal die alleen boven als je op reis gaat, zo hou je ze interessant. Wat onze kleuters van 4 en 2 het beste bezighoudt zijn waterkleurboekjes, tekenpads en stickers. Leesboekjes zijn altijd leuk en download filmpjes op voorhand op je tablet. Een koptelefoon is ook handig om medepassagiers niet te storen.

4. Een stukje thuis reist mee

Een stukje thuis kan een wereld van verschil maken voor kinderen, vooral tijdens een reis. Laat ze hun favoriete knuffel, deken of ander vertrouwd item meenemen. Dit kan hen helpen zich veilig en op hun gemak te voelen, zelfs in een onbekende omgeving.

5. Snacks to the rescue

Zorg dat je kindje – en jijzelf – niet hangry worden tijdens de reis! Neem veel en verschillende snacks mee die makkelijk en ‘smosvrij’ te eten zijn. Tip: pak ook enkele snacks mee die je kan inzetten op “noodmomenten”, bij ons zijn dat snoepjes wanneer de vermoeidheid toeslaat. 😉

6. Hou het comfortabel 

Comfort is essentieel voor een ontspannen reis. Kleed je kinderen in comfortabele kleding met schoenen die makkelijk aan en uit te doen zijn. Wij laten ze in pyjama reizen, dit vinden ze super.

Ga voor laagjes, zodat je je kan aanpassen aan de temperatuurverschillen in het vliegtuig. Neem ook een extra set kleding mee per kind én volwassene voor het geval er ongelukjes gebeuren.

Mama Gosia

7. Timing is everything

Een van de grootste stressfactoren bij reizen met kinderen is tijdsdruk. Plan ruim de tijd in voor het inchecken, de veiligheidscontrole en andere procedures op de luchthaven. Kinderen hebben vaak meer tijd nodig dan je denkt en het vermijden van haast kan veel stress voorkomen.

8. Maak gebruik van kinderfaciliteiten op de luchthaven

Wist je dat de meeste luchthavens speciale faciliteiten voor kinderen hebben? Vaak is dit een ruimte met speelgoed, tafeltje met kinderstoelen, verschoontafel en microgolfoven (o.a. in Zaventem). Daarnaast vind je ook vaak een speelruimte aan de gates. Maak er gebruik van, zodat je kindjes wat stoom kunnen afblazen voordat ze aan boord gaan. 

9. Zo pak je een jetlag aan

Bij aankomst op je bestemming is het belangrijk om zo snel mogelijk over te schakelen naar de lokale tijd. Blootstelling aan natuurlijk licht helpt ook heel goed om jetlag tegen te gaan. Wanneer ze ‘s nachts wakker worden, hou het licht gedimd en de activiteiten rustig.

10. Betrek je kindjes!

Last but not least, betrek je kindjes zoveel mogelijk bij het reisproces. Laat ze mee hun koffer inpakken, mee kiezen wat ze willen meenemen en bespreek wat ze willen doen op de bestemming. Wij halen ook geregeld foto’s boven van vorige reizen om herinneringen op te halen en we vertellen op voorhand over de nieuwe bestemming om er samen naar uit te kijken!

Hopelijk zijn deze tips nuttig voor jouw volgende reizen. Ik wens jou en je gezin alvast prachtige herinneringen toe!

Meer lezen

Gosia’s tips en verhalen vind je ook op haar Instagram en ze biedt online begeleiding aan voor gezinnen die willen beginnen reizen of emigreren. 


Hartelijk dank aan mama Gosia voor het delen van haar verhaal. Ook jouw verhaal delen op onze mamablog? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@ondermamas.be en wie weet featuren we jouw ervaring op onze website.Deel deze post