Home » Momlife » Thuiswerken met kinderen? 5 tips om dat te managen!

Thuiswerken met kinderen? 5 tips om dat te managen!

Een vergadering voeren terwijl je je baby vasthoudt, al je werk doen tijdens het dutje van je peuter en constant onderbroken worden. Klinkt dat bekend? Je bent zeker niet de enige. Thuiswerken met kinderen rond kan een behoorlijke uitdaging zijn. Op social media zie je vaak foto’s van blije gezinnen die samen aan de keukentafel werken. Maar wat als jij moeite hebt om iets gedaan te krijgen omdat je kind steeds je aandacht wil? Geen zorgen, we geven je wat handige tips om hiermee om te gaan.

Creëer een geschikte werkruimte

Probeer een aparte ruimte te hebben waar je kunt werken zonder te veel afleiding van de kinderen. Een stille werkplek kan je concentratie verbeteren en je productiviteit verhogen. Het is slim om een rustige plek te hebben met een goed bureau, archiefkasten en een deur die dicht kan. Werk liever niet in dezelfde ruimte waar je kind speelt, want zelfs met een koptelefoon die geluid dempt, raak je snel afgeleid. Zo’n koptelefoon is trouwens perfect voor als je moet bellen of een online vergadering hebt. Maak ook afspraken met je partner en collega’s over je werktijden om een goede structuur te behouden.

Flexibele planning

Maak een plan dat mee kan bewegen met je dag. Acht uur achter elkaar werken met kinderen thuis? Dat gaat vaak niet lukken. Stel je voor dat je midden in een vergadering zit en je peuter begint te huilen. Kinderen doen nou eenmaal onverwachte dingen, dus zorg dat je niet te veel plant en begin met wat echt moet. Probeer taken te doen als de kids slapen. Heb je oudere kinderen? Maak dan samen regels voor speeltijd en werktijd, en hang die op. Vertel ze wanneer ze je kunnen storen en neem dan even pauze samen. Werkt dat niet? Laat ze gezellig naast je zitten met iets te eten of een kleurplaat terwijl je werkt. Misschien moet je ‘s avonds nog wat inhalen, maar probeer niet te laat door te gaan. En vergeet niet, ontspannen is net zo belangrijk!

Duidelijke grenzen stellen

Communiceer met je kinderen over wanneer ze je wel en niet kunnen storen tijdens het werk. Maak duidelijke regels en geef aan wanneer je beschikbaar bent om met ze te spelen. Op die manier kun je een goede balans vinden tussen werk en gezinsleven.

Zorg voor vermaak

Het is belangrijk om activiteiten te hebben waarmee kinderen zichzelf kunnen vermaken terwijl je aan het werk bent. Denk aan luisterboeken, knutselactiviteiten of speciale speelgoed waar ze zich mee kunnen bezighouden. Op die manier kunnen ze zichzelf vermaken terwijl jij je kunt concentreren op je werk.

Communicatie met de werkgever

Praat met je werkgever over je situatie thuis en vraag om begrip. Leg uit dat je soms minder kunt presteren vanwege de aanwezigheid van kinderen. Maak ook duidelijk wanneer je bereikbaar bent voor werkgerelateerde zaken en communiceer dit bijvoorbeeld via je e-mailhandtekening. Werk jij ook thuis met kinderen? Hopelijk heb je iets aan deze tips!

In samenwerking met archiefkastenspecialistDeel deze post