Home » Momlife » Hoe kan je geliefden blijven naast het ouderschap?

Hoe kan je geliefden blijven naast het ouderschap?

Hoe kunnen we geliefden blijven, naast het ouderschap? Die vraag krijg ik regelmatig. En het is een topic waar ook ik in mijn relatie bewust aandacht aan besteed. Het is een utopie dat een relatie er nog kan uitzien zoals voor de kinderen. Toch kunnen kleine dingen het verschil maken en de verbinding behouden of verdiepen.

Betekenisvolle muziek 🎵

Maak een playlist met nummers die voor jullie een bepaalde betekenis hebben of herinnering oproepen. Luister er bewust naar op een date night, of leg het op als achtergrondmuziek en zie wat naar boven komt: misschien fijne gesprekken over toen, een spontane dans, dankbaarheid voor, …

Probeer het eens zonder woorden

De een is een prater, de ander niet. De een kan makkelijk dingen verwoorden, de ander blokkeert er op. Je hoort het vaak in relaties. Maar je kan ook perfect verbinden zonder. En daarmee is soms ook meer gezegd (of gevoeld) dan met woorden.

Wat kan je doen?

  • Maak oogcontact, kijk elkaar bewust enkele minuten in de ogen.
  • De handendans: zit of sta in stilte tegenover elkaar. Houd je handen rechtop voor je en leg lichtjes je vingertoppen tegen die van je partner. Sluit nu jullie ogen en wees met jullie aandacht helemaal bij jullie handen. Voel hoe jullie handen langzaam in beweging komen en als het ware gaan dansen. Probeer om de beweging niet te regisseren, maar slechts te volgen met je aandacht. Ervaar wat dit met jullie doet.
  • Hartsverbinding: Sta of zit tegenover elkaar. Leg je ene hand op het hart van de ander. En omgekeerd. Leg je andere hand op de hand van de ander, de hand die op jouw hart ligt. Houd hierbij oogcontact. Voel wat het met je doet, wat het raakt. Misschien voel je hoe er energie gaat stromen tussen jullie. Of misschien is het spannend of ongemakkelijk. Er is geen goed of fout. Stel jullie open voor de ervaring.
  • Maak tijd en ruimte om elkaar te masseren, zonder woorden. Bespreek op voorhand wel wat je wenst (welke lichaamsdelen, welke olie, hoelang, …) en spreek af of er ruimte is voor meer of niet. Dat maakt het voor beide duidelijk en zorgt ervoor dat er meer veiligheid en overgave is om te genieten.

“Ik hoor sommigen nu al denken: “maar die van mij gaat daar niet voor open staan hoor.” Dan zeg ik altijd NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Stel voor, neem initiatief en ga in de ervaring, zonder torenhoge verwachtingen.”

Expert Hade

Eer en ‘onderhoud’ de kleine dingen.

Een knuffel bij het opstaan, een zoen bij vertrek en thuiskomst, waardering uitspreken voor dingen die evident zijn. Bijvoorbeeld dat hij de kids in bad stak terwijl jij de vaatwas leegde… Het zijn kleine dingen die er ongemerkt van tussen schieten, in de drukte van elke dag. Maar ze zijn zo belangrijk en maken wel degelijk een verschil.

Ook rond intimiteit hoef je niet meteen tot seks te komen, om het vuurtje te blijven aanwakkeren. Een extra lange zoen, een speelse blik of mopje, babbelen over wat jullie leuk vinden, een massage, … zorgen dat het ‘lijntje’ er nog is, ook al is er misschien tijdelijk minder ‘echte seks’.

Is het libido wat lager dan vroeger? Zoek dan manieren om die op te wekken, zonder dat het geforceerd wordt. Een prikkelend berichtje overdag, een boodschap in de lunchtas, een romantische setting, ‘per ongeluk’ iets van lingerie laten slingeren, … wees creatief!

Ken elkaar liefdestalen ❤️

Een liefdestaal is een manier waarop je jouw liefde aan de ander kan uiten.

De 5 liefdestalen zijn

  1. Positieve woorden
  2. Lichamelijke aanraking
  3. Dienstbaarheid
  4. Tijd en aandacht met elkaar
  5. Cadeautjes

Het komt vaak voor, dat jouw favoriete liefdestaal niet die van je partner is. En we hebben de neiging de ander te tonen dat we hem/haar graag zien, in onze eigen liefdestaal.

“Zijn cadeautjes voor jou belangrijk om je geliefd te voelen? Maar is dat voor je partner niet zo, dan zou het best wel kunnen dat je hem/haar er geen plezier mee doet en dat hij/zij er gewoon niet aan denkt, omdat het minder relevant lijkt vanuit het eigen perspectief (het is dus niet van niet willen…).”

Expert Hade

Tip: daarom is het dus bijzonder handig om elkaars favoriete liefdestaal te kennen en er rekening mee te houden.

En nog een laatste, misschien wel de belangrijkste: om te kunnen verbinden met een ander, moet je eerst in verbinding staan met jezelf. Dus als het niet flowt, kijk dan niet meteen naar je partner, maar vraag je af: waar ben ik uit verbinding met mezelf?

Geschreven door spiegelcoach & bewustzijnsgids Hade Cools

Hade cools experte momfidence onder mama's

Hade Cools is al meer dan 10 jaar bezig met persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling. Ze leeft ‘bewust ouderschap’ en ondersteunt als spiegelcoach en bewust zijns-gids andere vrouwen met haar DRAAGjeKRACHT groeitraject (1/1 en in groep), LIVE dagen en als kindertolk.

Meer weten over HadeDeel deze post