Home » Expertblog » De impact van endometriose op je leven als vrouw

De impact van endometriose op je leven als vrouw

Als je endometriose zegt, leggen veel mensen gelijk de link met vruchtbaarheid. Als ze tenminste al weten wat endometriose is. Als je uitlegt wat het is, komt ook meestal snel de vraag of je dan wel nog zwanger kan worden. Maar het antwoord op die specifieke vraag is helemaal niet zo eenvoudig.

Endometriose heeft inderdaad een invloed op je vruchtbaarheid. Langs de ene kant heb je een hele grote groep van vrouwen met de diagnose endometriose die gewoon zwanger kunnen worden. Veel van deze vrouwen hebben de diagnose dan ook pas gekregen na de geboorte van hun 1ste of 2de kind. Toen had het dus helemaal geen invloed op het zwanger worden maar wanneer je in gesprek gaat met de groep vrouwen die moeite hebben met zwanger worden, dan heeft maar liefst de helft endometriose.

Endometriose, hoe zit dat nu?

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel in de buik voorkomt op plaatsen waar het niet hoort, dat weefsel reageert op de hormonale cyclus van de vrouw. Het endometriose weefsel komt vaak voor op en rond de eierstokken, eileiders, baarmoeder, darmen en blaas. Ze komen ook voor op andere plekken in de buik, maar deze laten we hier even buiten beschouwing.

Als endometriose rondom je voortplantingsorganen zit dan kan dit wel degelijk invloed hebben op het wel of niet kunnen zwanger worden. Als je eileider bijvoorbeeld dicht zit door de endometriose verklevingen dan lukt de bevruchting natuurlijk niet. Daarnaast speelt ook adenomyose, endometriose in de spierwand van de baarmoeder, bij het zwanger worden en blijven nog een enorm grote rol. Hierdoor kan een innesteling wat lastiger worden, of het innestelen lukt nog wel maar het zwanger blijven daarna dan weer niet.

Endometriose kan dus een flinke stempel drukken op je vruchtbaarheid. Als je hier mee te maken krijgt, zal je op zoek moeten gaan naar andere mogelijkheden.

Endometriose en een kinderwens

“Wanneer je begint aan een fertiliteitstraject met endometriose dan krijg je vaak allemaal vragen waar je eigenlijk helemaal niet op zat te wachten. Moet de endometriose operatief worden verwijderd? Moet ik er niet eerst voor zorgen dat de endometriose ‘rustig’ wordt? Terwijl je eigenlijk gewoon zwanger wil worden.

Bianca

Toch is het belangrijk om je goed te informeren en je zelf de vraag te stellen van wat er nu echt belangrijk is voor jou op dat moment. Dit kan van verschillende factoren afhangen, leeftijd, plek van de endometriose, sociale situatie, hoe reageer je op medicatie, hoe sta je tegenover een operatie. Veel vrouwen en koppels komen op dat moment in een emotionele achtbaan terecht! En dat is natuurlijk ook te begrijpen. Zorg dat je dit met iemand kan delen! Je familie, vrienden of misschien wel een professional kunnen je hierin steunen. Dit is zeker niet iets wat je alleen moet oplossen.

Als het dan eindelijk gelukt is om zwanger te worden en je geen miskraam hebt gehad, dient zich bij de groep vrouwen die veel last hebben van hun endometriose gelijk de volgende vraag aan. Kan ik straks wel voor mijn baby zorgen? Ook dit zijn overwegingen die je moet maken. Zorg eerst voor jezelf, daarna kun je pas goed voor een ander zorgen. Ik zeg niet dat je, als je veel last hebt van je endometriose, dat je dan je kinderwens moet negeren. Zeker niet! Maar je moet wel op zoek gaan naar een goede behandeling waardoor je jezelf beter gaat voelen. De ervaring leert dat je met een goede behandeling ook weer een goede kwaliteit van leven kan krijgen. Het vinden van de juiste behandeling kan, jammer genoeg, lang duren.

Als je endometriose hebt en je hebt een kinderwens, nu of in de toekomst, dan is het belangrijk dat je dit op tijd bespreekt met je behandelaar. Ga dan vooral ook op onderzoek uit bij goede bronnen, zoals bijvoorbeeld de Endometriose Stichting of Freya. Hier vind je veel informatie over bijvoorbeeld behandelmogelijkheden. Bespreek met je behandelaar wat je hebt gelezen en wat jij denkt dat voor jouw een voordeel kan zijn. Blijf in het maken van keuzes dicht bij jezelf. Bepaal samen met je partner wat jullie grenzen en prioriteiten zijn. En bovenal probeer ook van elkaar te genieten.

Voor sommige stellen zal de kinderwens helaas niet in vervulling gaan, niet op de natuurlijke manier en niet via een fertiliteitstraject. Kijk dan ook eens naar andere mogelijkheden om toch ouders/verzorgers te kunnen worden in het leven van een kind. Als dat je niet aanspreekt, is het belangrijk dat je ook de tijd neemt om afscheid te nemen van je diepste wens. Bekijk waar jullie je geluk in kunnen vinden om je leven op een andere manier in te vullen. Wat in dit hele proces belangrijk blijft is met elkaar communiceren, elkaar de ruimte geven, maar er ook wel voor elkaar zijn!

Geschreven door Bianca De Bie, voorzitter Endometriose Stichting



Deel deze post