Home » De baby is er » Enkele tips als je kiest om melkvoeding via flesjes te geven

Enkele tips als je kiest om melkvoeding via flesjes te geven

Zal je jouw kindje moedermelk of kunstvoeding via flesjes geven? Lees dan zeker even de onderstaande tips om op een gezonde en hygiënische manier je flesje aan te bieden aan je baby.

Wat is een goede fles?

Voedingsflesjes voor baby’s worden zeer intensief gebruikt dus het is aan te raden om meerdere flesjes aan te kopen zodat je voldoende kan afwisselen. Een flesje met een wijde hals is makkelijker schoon te maken. Je kan ook kiezen voor glazen flessen omdat die langer doorzichtig blijven. Zo’n fles breekt wel sneller dus er zijn ook kunststof alternatieven zonder schadelijke BPA stoffen

Wat is een goede speen?

Welke speen geschikt is voor je kindje, hangt vooral af van zijn/haar voorkeur. De zuigkracht van je kindje heeft hier ook een grote invloed op. Als je baby minder hard zuigt, gebruik je beter een speen met een groter gaatje of 2 gaatjes. Controleer de speen voor ieder gebruik op beschadigingen en gebruik ze niet als fopspeen. Er zijn diverse flesjes op de markt: voor heel kleine baby’tjes, voor iets grotere kindjes, voor baby’tjes met grote zuigbehoeftes, kindjes met reflux… Een vroedvrouw kan je steeds ondersteunen bij het kiezen van de geschikte fles!

Hoe maak ik een fles klaar?

Zorg ervoor dat je altijd je handen hebt gewassen en dat het flesje en de speen proper zijn. In het geval van kunstvoeding kijk je op de verpakking voor de juiste hoeveelheid water en voeding. Vul het flesje met water en verwarm het tot 37° C à 40 °C (tenzij je kindje het liever op kamertemperatuur heeft). Voeg het poeder toe met het schepje dat bij de verpakking zit. Schud het flesje tot het poeder is opgelost. Om de temperatuur te controleren doe je een druppeltje op de binnenkant van je pols. De temperatuur is goed wanneer het ongeveer even warm is als je huid. Laat het afkoelen als het te warm is.

Hoe moedermelk opwarmen?

Een flesje met moedermelk warm je beter niet op in de microgolfoven. Je verhit de moedermelk dan zodanig dat al de essentiële stoffen eruit zijn. De melk au bain-marie opwarmen of met een flessenwarmer is sterk aan te raden. Een temperatuur van 37 °C à 40 °C is ideaal. Je kan de melk ook op kamertemperatuur geven, het is een kwestie van gewoonte en van wat je kindje het liefst heeft.

Hoe geef ik best een fles?

Een juiste voedhouding zorgt ervoor dat je baby rustiger drinkt en dat jullie beter contact maken met elkaar.

flesvoeding onder mama's

Hoe houd je je baby vast?

Een ontspannen houding voor zowel jou en je kindje is een must. Als je je kindje dichtbij houdt en oogcontact maakt, ontwikkelt je lichaam het liefdeshormoon oxytocine. Je zorgt er best voor dat je kindje een beetje rechtop ligt en naar je toegedraaid is. Het hoofdje leg je in de kom van je elleboog. Zo geef je met je arm steun aan je kindje. Wissel af en toe tussen de linker- en rechterarm. Dit stimuleert de oog-handcoördinatie

Hoe houd je de fles?

Houd het flesje bijna horizontaal maar zorg ervoor dat er altijd melk boven het gaatje van de speen is zodat je baby geen lucht hapt. Leg de speen rustig op de bovenlip van je kindje. Je baby doet vanzelf zijn mondje open om aan te happen. De lipjes van je kindje krullen naar buiten rond het brede deel van de speen.

Hoe lang geef je een fles?

Het hoofdje wegdraaien, melk uit de mondhoekjes laten lopen en onrustige bewegingen met de handjes zijn allemaal signalen dat je kindje genoeg heeft.

Is het nodig om te steriliseren?

Volgens expert vroedvrouw en draagconsulente Jana hoeft het niet langer om je flesje na elk gebruik te steriliseren. Voor een eerste gebruik is het wel aan te raden om je flesjes en toebehoren te steriliseren. Nadien is het voldoende om grondig te reinigen. Voor prematuurtjes of ernstig zieke kindjes blijft het nodig tot 3 maanden of langer om alle materiaal te steriliseren.

Hoe reinig je fles en speen?

Een flesje moet altijd proper zijn voor je er je kindje mee voedt. Om het jezelf gemakkelijk te maken spoel je de fles en speen onmiddellijk na de voeding uit zodat er geen restjes achterblijven. Een grondige reiniging van het flesje en speen doe je met heet water en afwasmiddel. Een flessen- en spenenborstel zijn hiervoor aangewezen. Naspoelen doe je opnieuw met heet water. Je kan je flesjes ook in de vaatwasser schoonmaken. Daarbij is het belangrijk om een lang programma te nemen van minimum 60° C.

Mag je klaargemaakte kunstvoeding bewaren?

Het is absoluut niet goed om een klaargemaakt flesje met kunstvoeding te bewaren. Maak zo’n flesje dus altijd vlak voor de voeding klaar. Wil je kindje het niet drinken? Doe de inhoud dan weg en bewaar het niet.



Deel deze post