Home » Momlife » Welke voeding is de beste voor de ontwikkeling van je ongeboren baby?

Welke voeding is de beste voor de ontwikkeling van je ongeboren baby?

Voedingssupplementen zijn niet te onderschatten. Al mogen we niet vergeten dat ze geen voeding of gezonde voeding kunnen vervangen. Sommige mensen hebben een specifieke noodzaak, ze hebben bijvoorbeeld een tekort van een bepaalde nutriënt. In deze situaties kunnen voedingssupplementen heel volwaardig en nuttig zijn. Het gebruik van voedingssupplementen kunnen dus zeker en vast nuttig en noodzakelijk zijn, al moeten ze wel heel specifiek op maat van de persoon aangeraden worden.

Hoe belangrijk is voeding tijdens de zwangerschap?

Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen, of je nu zwanger bent of niet. Iedereen heeft nood aan gezonde voeding, maar zwanger vrouwen nog net iets meer. Een zwangerschap vraagt heeft veel van een vrouwenlichaam, het is dus belangrijk dat je als vrouw energiek bent, en voldoende van alle noodzakelijk voedingstoffen in je lichaam hebt. Dit is niet enkel belangrijk voor jezelf, maar zeker ook voor jouw kindje aangezien deze ook heel veel nood heeft aan bepaalde voedingstoffen.

Foliumzuur

Als toekomstige mama is het ook belangrijk om te weten dat bepaalde voedingsstoffen essentieel zijn tijdens de zwangerschap. Denk maar aan foliumzuur. Deze voedingsstof is niet enkel tijdens, maar ook voor de zwangerschap zeer belangrijk. Foliumzuur is gedurende de eerste maanden van de zwangerschap heel belangrijk voor de ontwikkelingen van de hersenen, het zenuwstelsel en de ontwikkelingen van de neurale buis van je baby. Foliumzuur is vooral te vinden in verschillende groene groeten zoals broccoli en spinazie. Maar naast foliumzuur zijn er uiteraard nog belangrijke voedingstoffen die de ontwikkeling van de baby in de buik bevorderen. Denk maar aan Choline, ook dit is belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen en het zenuwstelsel. Dit product is vooral terug te vinden in eieren en zalm. Maar ook in multivitaminen producten kan je deze nutriënt terugvinden.

Omega 3

Daarnaast is ook Omega 3 heel belangrijk. Omega 3 vetzuren zijn heel belangrijk voor iedereen, niet enkel voor zwanger vrouwen. Deze nutriënt is voornamelijk te vinden in vette vis of noten. Ondanks dat het in verschillende producten aanwezig is, hebben toch heel wat Belgen een tekort aan Omega 3. Dat is dan ook de reden waarom het vaak terug te vinden is in voedingssupplementen, zoals in die van She+ die getest werden door onze testmama’s. Zij werken met plantaardige omega 3 die te vinden is in visolie. Uiteraard moeten we daar de dag van vandaag mee opletten aangezien heel wat vissen en dus ook visolie microplastics bevatten. She+ staat erom gekend dat zij werken met een gepatenteerd filtratieproces om algen te laten groeien in een gesloten circuit. Zo is er geen kans op vervuiling. Ze gebruiken in hun voedingssupplementen dus enkel zuiver plantaardige producten.

Jodium

Maar ook Jodium is heel belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kindje. Het is vooral belangrijk voor de ontwikkelingen van het schildklierhormoon. Deze nutriënt vinden we vooral terug in keukenzout, maar dit kan je best controleren op de verpakking zelf, aangezien dit niet altijd het geval is. Het is daarom ook heel belangrijk dat dit nutriënt wordt opgenomen in voedingssupplementen.

Calcium

Melk is goed voor elk, althans dit wordt vaak gezegd. Maar het is ook helemaal waar, calcium is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de beenderen en het skelet. Het is niet enkel belangrijk voor de baby, maar zeker ook voor de mama. Een tekort aan calcium kan er voor zorgen dat de mama een grotere kans heeft op een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit noemen we dan pre-eclampsie.

Ijzer

Het laatste belangrijke nutriënt tijdens de zwangerschap is ijzer. Ijzer zorgt ervoor dat jij je energiek en minder vermoeid zal voelen. Daarnaast zorgt het ook voor een goede ontwikkeling van de rode bloedcellen en van hemoglobine. Dit zorgt er dan weer voor dat zuurstof vlot kan getransporteerd worden is ons bloed en de placenta voldoende zuurstof ontvangt, wat uiteraard essentieel is voor het verloop van de zwangerschap.

Moet een zwangere vrouw eten voor twee?

Het is niet zo dat zwangere vrouwen het dubbele moeten gaan eten van wat ze voorheen aten. Je moet wel twee keer zo goed gaan eten. Een zwangere vrouw moet veel meer aandacht schenken aan de kwaliteit van haar voeding. Als zwangere vrouw moet je er vooral op toezien dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Uiteraard zijn er ook producten die je het beste kan vermijden tijdens de zwangerschap. Een typisch product is bijvoorbeeld kaas, of andere rauwe melkproducten. Deze producten kan je best vermijden omdat het risico op besmetting met de listeriabacterie mogelijk is. Daarnaast kunnen rauwe groeten hier ook besmet mee zijn. Daarom is het heel belangrijk om de groeten voldoende grondig te wassen of helemaal te vermijden.

Anderzijds is er ook toxoplasmose, dit zit voornamelijk in rauw vlees of vlees dat niet goed gebakken of gekookt is, je kan het ook vinden in rauwe groeten. Op of in deze producten zit vaak een parasiet die toxoplasmose kan veroorzaken, die vele dieren en ook mensen aantast. Ook katten kunnen deze parasiet makkelijk overdragen. Het is dus niet aan te raden aan zwangere vrouwen om zelf de kattenbak te verversen.

Het komt er dus vooral op neer om voorzichtig om te gaan met voeding!

podcast 22 blog, onder mama's

Constipatie tijdens de zwangerschap

Constipatie is een veel voorkomend probleem bij zwangere vrouwen. Vaak is de oorzaak van constipatie een combinatie van verschillende zaken. Enerzijds een tekort aan vezels, en aan water drinken en anderzijds een tekort aan beweging. Producten die veel vezels bevatten zijn bijvoorbeeld bepaalde fruitsoorten, maar ook volkoerenproducten zoals havermout, volkoren past en volkoren rijst.

Zijn vitamines goed voor mama en baby?

onder mama's, blog podcast 22

Ja, vitamines zijn goed, zowel voor de mama als voor de baby. She+ is een merk dat gekend en geliefd is bij heel wat mommy’s en mommy’s-to-be. She+ heeft 3 verschillende vitamine formules. Elke formule is bedoeld voor een specifieke fase voor, tijdens en na de zwangerschap.

Bijvoorbeeld de fase van de zwangerschap. Bij deze formule zullen ze vitaminen specifiek bedoeld zijn voor de mama en het kindje. Het bevat essentiële nutriënten die het kindje zeker nodig zal hebben tijden de zwangerschap. Maar, deze formule bevat ook stoffen die goed zijn voor tijdens de periode dat de mama borstvoeding geeft.

Ook na de bevalling zijn voedingssupplementen heel belangrijk. Het is in eerste instantie voor de mama zelf. Een bevalling is heel vermoeiend dus een vrouw kan zeker extra energie gebruiken. Maar ook na de bevalling verandert er veel, er is plots een kindje, nachten worden korter er vormt zich een ander ritme, mama’s hebben last van dunner wordend haar, de huidkwaliteit verandert, …

De voedingssupplementen zorgen ervoor dat deze tekortkomingen een boost krijgen en zullen verbeteren, yay!

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #22 Het belang van vitaminen tijdens de zwangerschap.
Deel deze post