De ladder in je kousenbroek die je humeur voor de rest van de dag bepaalt. Balen omwille van de gietende regen, net als je een daguitstap met het gezin plande. Een gesprek dat niet liep zoals gewenst. Je kind dat zich in de winkel op de grond gooit. Ontploffen als je huis niet opgeruimd is. Je kind dat zijn broccoli niet wil opeten… klinkt herkenbaar, niet?
En dan hoor je van je omgeving dat je jou niet zo druk hoeft te maken en maar beter leert relativeren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Wat is relativeren?
“Relativeren betekent dat je iets in perspectief kunt plaatsen en neutraal/objectief kunt bekijken. Door te relativeren, kan je de invloed die een gebeurtenis of situatie op je leven heeft, beperken. Het gaat dus over de dingen waarmee je zit, te herleiden tot de juiste proporties.”
Experte
Wat hierbij dus een belangrijke rol speelt is het vinden van een evenwicht tussen hoe belangrijk een situatie is en de mate waarin het je bezighoudt of met andere woorden: is het het waard om er zoveel energie aan te verliezen (en misschien ook verbinding in je relatie met anderen).
Enkele tips om te relativeren
Deze tips helpen je alvast op weg:
- Hoe groot is het probleem?
Vraag jezelf af of het iets is dat morgen, over een week of over een paar jaar nog steeds een probleem is.
- Een nee tegen het ene is een ja voor iets anders
Stel dat je kind aan tafel de groenten niet wil opeten en je voelt dat je geduld op geraakt, maak dan even voor jezelf helder welke behoeftes er meespelen en welke er op dat moment prioriteit mogen krijgen. Groenten ‘moeten’ eten of rust aan tafel.
- Reframe of herkader de situatie
Vraag jezelf bij een baalmoment het volgende: ‘Wat kan ik van de situatie leren?’ of ‘Wat is hier grappig aan?’ Grote kans dat de situatie daarna een stuk luchtiger voelt.
- Kom letterlijk in beweging en ga naar buiten, je zal er als vanzelf ook anders naar gaan kijken.
Wees eerlijk met jezelf: heeft de lading echt te maken met de situatie in het hier en nu? Of komt de emotie uit iets anders voort? Bijvoorbeeld de druppel die een emmertje doet overlopen. En wie is verantwoordelijk voor het ‘leeghouden’ van dat emmertje? Exact: jijzelf. Tijd voor wat zelfzorg?
- Neem afstand
Door op te schrijven of luidop te zeggen waarover je je druk maakt zou het wel eens kunnen dat je op dat moment al inziet dat je het veel groter maakt dan wat het is.
- Bekijk jezelf als je beste vriendin
Probeer je voor te stellen dat dit niet jouw probleem is, maar het probleem van je beste vriendin. Wat zou jij zeggen als dit haar overkomt? Hoe zou je haar opbeuren? Welke raad zou je geven? Door deze afstand te nemen zie je de problemen rationeler. Je kunt meer met je verstand reageren, in plaats van je op te winden.
Ik wens je de moed om te veranderen wat je kan veranderen. Overgave om te accepteren wat je niet kan veranderen. En de wijsheid om het verschil tussen de twee te zien.
Expert Hade
Geschreven door spiegelcoach & bewustzijnsgids Hade Cools
Hade Cools is al meer dan 10 jaar bezig met persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling. Ze leeft ‘bewust ouderschap’ en ondersteunt als spiegelcoach en bewust zijns-gids andere vrouwen met haar DRAAGjeKRACHT groeitraject (1/1 en in groep), LIVE dagen en als kindertolk.