Home » Baby » Slaaptips: met je kindje op vakantie

Slaaptips: met je kindje op vakantie

Eindelijk, vakantie! Hopelijk kunnen jullie ook genieten van wat welverdiende rust (in hoeverre dat kan met kinderen in huis!) en het reisje dat al 3x werd uitgesteld. Slaap op vakantie kan soms een kleine uitdaging worden; de slaapomgeving is anders en jullie gaan misschien af en toe op uitstap, waardoor het ritme een beetje overhoop kan gaan liggen. Daarom geef ik je graag enkele tips, zodat je ook op vakantie ontspannen kan omgaan met de slaap van je baby of kind!

Tip 1: neem de slaapomgeving van thuis mee

Stel de slaapomgeving op vakantie zodanig in, dat die zoveel mogelijk op de slaapomgeving van thuis gelijkt:

  • Maak de kamer donker met behulp van vuilzakken, aluminiumfolie of draagbare verduisteringsdoeken
  • Neem alle knuffeltjes en tutjes mee van thuis, waar je kind gewoonlijk mee slaapt
  • Neem eventueel een gebruikt hoeslakentje van thuis mee, zodat je baby de geur van thuis kan herkennen
  • Zal je baby in een reisbedje slapen? Oefen hier dan thuis al een paar nachten mee, zodat je baby hier aan kan wennen
  • Neem je witte ruistoestel mee om eventuele omgevingsgeluiden te camoufleren

Tip 2: behoud jullie vaste slaapritueel

Een vertrouwd slaapritueel zal je baby herkennen en kan het slapengaan makkelijker maken. Als jullie thuis dus steeds een badje geven, een boekje lezen en nog een liedje zingen voor het slapengaan, dan kan je dit op vakantie best voortzetten in de mate van het mogelijke. Op die manier creëer je toch een zekere voorspelbaarheid, ook al zijn jullie in een nieuwe, andere omgeving. Hoe meer voorspelbaarheid, hoe veiliger je kind zich zal voelen bij het slapengaan op de nieuwe locatie.

Tip 3: probeer één dutje in bed te laten doorgaan

Doet je baby nog meer dan één dutje per dag? Probeer dan best één van de dutjes te laten doorgaan in zijn bedje. Idealiter laat je het ochtenddutje nog in jullie vakantiewoning/hotel doorgaan, op die manier creëer je toch al een goede buffer voor de rest van de dag. Het middagdutje en/of namiddagdutje kan je dan gerust op verplaatsing laten doorgaan in de draagzak, de buggy, of in de auto. Als je kindje maar één dutje meer doet, zou ik dit zoveel als mogelijk proberen respecteren, zodat je in de late namiddag niet met een oververmoeide peuter zit die om de haverklap een meltdown krijgt!

Tip 4: let it go

Hoewel je met de beste wil van de wereld het ritme van je kindje zal proberen respecteren, lukt dit gewoonweg niet altijd op vakantie. En dat is eigenlijk helemaal niet zo erg! Het zou kunnen dat de nachten van je baby of kind even wat woeliger verlopen, maar dan weet je gelijk ook wat de oorzaak daarvan is.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne zomervakantie toe!


Geschreven door baby- & kinderslaapcoach Ana De Plus

Door de onderbroken nachten van haar tweeling gedurende het eerste jaar en een half startte ze met de opleiding tot Kinderslaapcoach bij een internationaal erkende opleidingsvertrekker (Baby Sleep Consultant Training). Sinds begin 2021 mag ze zichzelf “Gecertificeerd Kinderslaapcoach” noemen en helpt ze dus baby’s en kinderen tussen 0-5 jaar aan meer slaap.

Meer weten over AnaDeel deze post