Home » Expertblog » Emoties, onze GPS van het leven

Emoties, onze GPS van het leven

Geschreven door spiegelcoach & bewustzijnsgids Hade Cools

Emotie – energy in motion

Emoties, wat zijn dat nu eigenlijk? Eigenlijk is een emotie energie. Energy in motion, ofwel energie in beweging. En dat “in beweging zijn” is belangrijk: in beweging wil zeggen dat het een tijdelijke situatie is. Emoties, hoe onaangenaam ze soms ook zijn, blijven dus niet duren. Oef!

Toch is het belangrijk om mee te nemen dat (jonge) kinderen nog geen besef van tijd hebben. Op het moment dat ze een bepaalde emotie hebben, is dit voor hen heel erg overweldigend en weten ze niet dat dit gevoel over gaat. Nabijheid van ons als ouder en de geruststelling dat dit tijdelijk is, is op zo een moment cruciaal.

In beweging wil ook zeggen dat je de keuze hebt over hoe hard of zacht die beweging is. Kwaadheid wordt bijvoorbeeld nog steeds geassocieerd met roepen of slaan. Het is inderdaad een hevige energie in beweging, maar je kan ze perfect op een zachte manier leren kanaliseren naar buiten.

Emotie – fysieke sensatie

Emoties zijn fysieke sensaties. We geven er wel woorden aan, maar vergeten soms dat we ze ook letterlijk in ons lichaam kunnen voelen. Of we voelen ze helemaal niet meer, omdat we constant op automatische piloot door ons leven rushen en de signalen niet meer oppikken. Tot we lichamelijke klachten krijgen die niet meer te negeren vallen en ons lichaam om aandacht schreeuwt.

Een tip om je kindje te helpen in zijn emotionele groei, is fysieke sensaties en woorden aan elkaar te koppelen: “Ik zie dat je jouw vuistjes balt, voel je je kwaad?”, “Op schoolreis gaan, dat is spannend hé, zijn er kriebels in je buik? Voel je je wat zenuwachtig?”

Emotie – iets van jou

Een en dezelfde situatie kan bij verschillende personen totaal verschillende gevoelens opwekken: emoties zijn dus persoonlijk en van jou, niet van de ander. Jij kan nooit verantwoordelijk zijn voor een ander zijn emoties. Een ander is nooit verantwoordelijk voor jouw emoties. Het gedrag van een ander of wat iemand zegt, kan hoogstens een trigger zijn.

Ook als je kind emotioneel is, zegt dat iets over zijn of haar behoeftes of over het feit dat het een bepaalde ontwikkelingsfase doorgaat. Het zegt niet rechtstreeks iets over hoe jij het als ouder doet.

Emoties zijn niet positief of negatief

Positief en negatief zijn beide geladen met oordeel. Echter: alle emoties zijn helemaal oké. Er is wel een verschil tussen emoties die aangenaam zijn en onaangename gevoelens. Die eerste geven ons informatie over vervulde behoeftes, of dingen die ons ‘geluk’ doen ervaren. Die laatste zeggen iets over onvervulde behoeftes of pijnstukken die geraakt worden.

Emoties zijn onze GPS

De laatste jaren is er een enorme verschuiving in hoe men naar emoties kijkt, ook bij kinderen.

Het principe dat emoties of traantjes zo snel mogelijk gestopt moeten worden, is gegroeid naar: emoties mogen er zijn en ruimte innemen. Meer nog: tranen hebben een helende werking. Die ontwikkeling is zeer waardevol. En tegelijk ben je nog maar halverwege, als je jezelf ‘alleen maar’ toestaat om te voelen. Dat is zoals je GPS aanzetten en een route ingeven, maar die dan niet volgen. Je emoties zijn die route. Ze geven jou aan of je on of off track van ‘jouw mooiste leven’ bent. Ze geven informatie over hoe het gesteld is met jouw behoeften en waarden, of die vervuld zijn of niet.

Dus een potje huilen of eens goed kwaad zijn, kan deugd doen. Maar zolang je niets doet met de informatie, die je onderbewuste jou via het uiten van emoties je probeert te geven, zal je telkens dezelfde situaties tegenkomen.

Als jou iets raakt, als je emotioneel wordt of dingen voelt (aangenaam of onaangenaam), kan je jou volgende vragen stellen:

  • Ik zit in een bepaalde situatie.
  • Wat raakt er mij? Wat vind ik (niet) leuk? Hoe voel ik me daarbij?
  • En hoe komt dat? Welke behoefte wordt er (niet) vervuld? Wat vind ik belangrijk waaraan nu (niet) tegemoet gekomen wordt? Of welk pijnstukje van vroeger wordt hier aangeraakt? Waar word ik aan geraakt dat mij doet herinneren aan iets uit mijn kindertijd?
  • Wat heb ik nu nodig?

Benieuwd naar meer? Het vervolg van deze blog lees je hier.


Hade Cools is al meer dan 10 jaar bezig met persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling. Ze leeft ‘bewust ouderschap’ en ondersteunt als spiegelcoach en bewust zijns-gids andere vrouwen met haar DRAAGjeKRACHT groeitraject (1/1 en in groep), LIVE dagen en als kindertolk.

Meer weten over Hade



Deel deze post