Home » Peuter » Jonge kinderen leren weinig van smartphone

Jonge kinderen leren weinig van smartphone

Steeds meer kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone. Inmiddels besteden jonge kinderen al zo’n anderhalf uur per dag aan het gebruik van hun smartphone, televisie, tablet of computer. De schermtijd van kinderen tussen de 0 tot 2 jaar is de afgelopen jaren zelfs behoorlijk gestegen. De jongste kinderen komen dus al bijna vanaf hun geboorte met een scherm in aanraking. Maar heeft dat wel waarde en voegt het iets toe? Experts zeggen dat het een ongunstige ontwikkeling is.

Schermtijd onder kinderen

Steeds meer kinderen tussen de 0 en 2 jaar krijgen te maken met het scherm van de smartphone. Ongeveer de helft van de kinderen kreeg eerst een smartphone in de handen gedrukt. Nu heeft bijna 60 procent van de kinderen in die leeftijd al eens met een smartphone gespeeld. Ruim vier op de vijf kinderen van die leeftijdsgroep heeft al gekeken naar de televisie of maakt gebruik van voorleesboekjes.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek uit Nederland. Medawijzer ondervroeg ruim duizend ouders met kinderen tussen de 0 en 6 jaar naar het gebruik van schermen. Het steeds vroeger gebruik van de smartphone kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Gevaren voor kinderen met een smartphone

Als de kinderen wat ouder worden, gaan ze niet per sé ook verantwoordelijker om met het gebruik van de smartphone. Ze bezoeken sites waar je ze toch nog iets te jong voor vindt, of voeren hun gebruikersnaam en wachtwoord in op een site die door cybercriminelen gemaakt is. De gevaren van het gebruik van een smartphone zijn voor kinderen dus groot. Daarom is het belangrijk om een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Daarmee is het mogelijk om het internetverkeer te versleutelen, zodat cybercriminelen het internetverkeer niet af kunnen luisteren.

Een VPN-verbinding opzetten is erg eenvoudig. Technische kennis is daarom niet nodig. Het enige wat nodig is, is een abonnement bij een aanbieder. Zo’n abonnement is al aan te schaffen voor een paar euro per maand. Daarna is het mogelijk om de app te installeren op de smartphone, tablet, computer of laptop. Het is een kwestie van even inloggen en verbinding maken met de server van de aanbieder. Daarna is het internetverkeer al versleuteld en bescherm je de privacy van je kinderen.

Gebruik van smartphones voegt weinig toe

Volgens een Nederlandse pedagoge, Krista Okma, voegt het gebruik van smartphones op een erg jonge leeftijd ook maar weinig toe. Kinderen leren er namelijk erg weinig van, stellen pedagogen. De kinderen zijn te jong om de wereld te begrijpen en moeten de echte wereld nog leren ontdekken. Alle tijd dat ze bezig zijn op een schermpje, zijn ze daarom niet bezig met het leren kennen van de echte wereld. Om deze reden komt hun ontwikkeling nagenoeg tot stilstand.

Pedagogen stellen dan ook dat kinderen tot twee jaar eigenlijk geen schermtijd zouden moeten hebben. En als het al gebeurt, dan hooguit een paar keer per week op de tablet, maar dan onder toezicht van de ouders. Vanaf twee jaar mag dat maximaal 10 minuten per keer zijn en niet langer dan een half uurtje per dag. Het is belangrijk daarin een goede balans te vinden. Echt verbieden is dus niet nodig. Want vanaf een tablet is het wel mogelijk om iets met emoties te doen. Toch raden pedagogen aan die emoties vooral vanuit ervaringen in de echte wereld te leren kennen.

Grenzen stellen

Ten slotte is het belangrijk om als ouder grenzen te stellen en deze ook duidelijk aan te geven. Vooral rondom het avondeten zijn veel kinderen meer geconcentreerd op hun spelletje of tablet. Het kan daardoor lastig zijn om je kind aan tafel te krijgen. Het is belangrijk om na het avondeten elektronische apparaten zoveel mogelijk uit te bannen. De grens stellen is het belangrijkst bij het slapen gaan. Gebruik geen schermen meer vlak voor het slapengaan, want dan willen kinderen vaak niet naar bed of kunnen ze slechter slapen door de straling van de schermen.

Overdag is het stellen van grenzen evenmin belangrijk. Leer je kind om voordat hij op het internet gaat surfen, eerst de VPN aanzet. Benoem daarbij vooral de voordelen en leg uit waarom online privacy belangrijk is.Deel deze post