Home » Zelfzorg » Onder mama’s, de leerschool van het echte leven

Onder mama’s, de leerschool van het echte leven

Geschreven door Onder mama’s oprichter Sonia Pypaert

Elke dag ben ik omringd door zwangere of kersverse mama’s bij Onder mama’s. Mama’s van het digitale tijdperk met uitdagingen eigen aan de tijdsgeest. Want je wordt overal en altijd omgeven door allerlei soorten media. Er is dokter Google, maar is de informatie die je via die weg vindt wel juist? En dit is meteen mijn missie: bijdragen aan de roadmap voor een zorgeloze zwangerschap en machtig moederschap, het krachtig en gelukkig opgroeien van kinderen en aan de blijvende zachtheid van elk moederhart.

Millenial-mama

De leefwereld van een millennial-mama verschilt van die van vorige generaties. Het takenpakket is groter, het tempo ligt hoger, wat maakt dat veel ambitieuze mama’s vandaag nood hebben aan verhalen uit het echte leven. Kijk maar naar de perfecte Instagrammama. Je weet vaak niet wat haar echte verhaal is, maar geloof me: het is overal iets. Eén ding is zeker: wonder mom bestaat niet. En als ze al zou bestaan, zou ze maar saai zijn!

Dat maakt dat mama of papa worden vandaag fundamenteel anders is dan ‘in mijn tijd’. Niemand had me verteld dat mijn lichaam bij een zwangerschap alles uit de kast moest halen en dat er best voldoende vooraf gedacht wordt aan versterking van dat vrouwenlijf vooraleer de krachttoer van de zwangerschap aan te vatten.

En ook ik moest het allemaal alleen uitzoeken toen mijn baby geboren werd met ‘technische defecten’ zoals dat heet in doktersjargon. Ook ik wist het allemaal niet zo goed. En ook ik zocht naar een weg om toch mezelf te blijven, met mijn ambities en dromen, terwijl ik mama was van drie.

Alle vitamientjes aan boord?

Niet alleen je lichaam ondergaat enorme veranderingen, ook emotioneel zorgt een zwangerschap voor een soort van mentale shift die je perspectief op het leven voorgoed verandert. Waar zorgt de natuur voor en wat met mama’s voor wie het allemaal wat minder roze kleurt? Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wij leven hier in het Westen in een haastige maatschappij die weinig connectie heeft met de natuur.

“Hoe kan ik me goed voorbereiden voor, tijdens en na de zwangerschap? Geef ik borstvoeding en hoelang? Heb ik alle vitamines voldoende aan boord om de belangrijkste reis in mijn leven aan te vatten?” Natuurlijk wel! Maar wanneer de natuur een loopje neemt dan kan je best een bondgenoot aan boord halen die je helpt om, naast een grote hoeveelheid gezonde voeding, in een flinke portie extra vitamines voor jou en je baby te voorzien. Je kan je voeding aanvullen met vitamines en voedingssupplementen zodat je lichaam gedurende vier trimesters, jawel 4, alles in huis heeft om je baby op de beste manier te verwekken, te laten groeien en te verwelkomen. Cruciaal om jouw mamalichaam en dat van je baby van voldoende energie te voorzien.

On the road to your baby

Dit zijn mijn vijf handige tips:

  1. Beweeg voldoende.
  2. Doe een medische check up.
  3. Leer je vrouwenlichaam kennen: cyclus, vruchtbare periodes en eisprong kan je herkennen.
  4. Let erop dat je gezond en evenwichtig eet, ook voor je zwanger bent.
  5. Haal versterking aan boord in de vorm van vitaminen, noodzakelijk voor mama en baby.

Hallo baby, hallo mama

En dan… is het moment aangebroken waarop je je materniteitskoffertje maakt. This is it, nu wordt het concreet! Je hebt niet alleen spullen voor jezelf nodig, maar ook voor je kleintje. Vergeet je zwangerschapsvitamines niet want na de geboorte van je baby komt de vierde trimester er immers aan. Een periode waarin je lichaam voor een grote opdracht staat: herstellen en tegelijkertijd zorgen voor een nieuwe baby.

En dan … Babygeluk is van alle tijden. Je baby’tje in je armen, wat een moment van rust, van samen stil genieten en in mekaars ogen kijken, dat is liefde.

Lees meer over de vitamines en voedingssupplementen van She+Deel deze post