Home » Zelfzorg » 6 tips om lekker te slapen na je drukke dag

6 tips om lekker te slapen na je drukke dag

Slaaptips voor je baby zijn er genoeg, maar waarschijnlijk kan je zelf ook wel wat handige trucjes gebruiken voor een goede nachtrust. Na een drukke dag is fijn slapen soms extra lastig, terwijl je de extra energie juist dan goed kan gebruiken. In deze blog vind je 6 tips om tot rust te komen na een dag die veel van je heeft gevraagd.

 Tip 1: opgeruimde woonkamer

Liggen de kinderen allemaal in bed en is de rust in huis wedergekeerd? Dan heb je wellicht eerst de neiging om alles weer aan kant te maken in de woonkamer. Doe dat ook maar gewoon even. Het geeft niet alleen meer rust in je hoofd, ook een opgeruimde omgeving maakt je waarschijnlijk rustiger. Put jezelf echter niet te veel uit: als je te moe bent, kan het prima wachten tot een ander moment.

Tip 2: momentje voor jezelf

Vergeet ‘s avonds vooral je zelfzorg niet. Creeër even een momentje voor jezelf waarin je niks moet. Pak een goed boek, zet je favoriete serie aan, ga even mediteren of in je dagboek schrijven om tot rust te komen. Of ga aan de slag met een leuke creatieve of sportieve hobby. Wat je ook doet: je doet dit alleen voor jezelf, dus kies iets waar je blij van wordt.

 Tip 3: avondroutine

Een belangrijke manier om je rust terug te vinden na een drukke dag, is het volhouden van een vaste avondroutine. Daarin maak je natuurlijk niet alleen ruimte voor de dingen die moeten, maar ook voor ontspanning. Doordat je al weet wat de avond zal brengen of wanneer je wat wilt doen, hoef je er niet meer steeds bij na te denken. Dit geeft extra rust. Ook past je biologische klok zich hierop aan, en word je dus rond een vaste tijd moe. Zo slaap je extra makkelijk in!

 Tip 4: op tijd schermen uit

Als je lekker wilt slapen, is het verstandig om niet tot vlak voor het slapengaan achter een scherm te zitten. Het liefst vermijd je blauw licht minimaal een uur voordat je gaat slapen. Door bijvoorbeeld niet meer naar de televisie en je smartphone te kijken, laat je je lichaam alvast wennen aan het idee dat je bijna gaat slapen. Je begint dan eerder met de aanmaak van melatonine, wat ervoor zorgt dat je beter in slaap valt.

 Tip 5: rustige slaapkamer

Fijn slapen doe je in een goed ingerichte slaapkamer. Heb je een rommelige slaapkamer, een overdaad aan accessoires of een felle kleur op de muur? Dit kan je slaap negatief beïnvloeden. Richt je slaapkamer dus in als een oase van rust met neutrale kleuren en niet te veel poespas. Dit komt je nachtrust ten goede.

 Tip 6: fijn beddengoed

Eenmaal in bed nadat je goed tot rust bent gekomen? Je matras en beddengoed kunnen dan nog roet in het eten gooien, bijvoorbeeld wanneer je dekbed te warm of koud is of de stof van je dekbedovertrek te ruw aanvoelt. Zorg er daarom altijd voor dat je je beddengoed wekelijks verschoont en je een dekbed gebruikt dat past bij het seizoen.

 Goede nachtrust

Als moeder wil je het liefst de hele dag klaarstaan voor je kids. Maar met een slechte nacht slaap is dat soms een hele uitdaging. Goed voor jezelf zorgen is daarom iets wat je zeker niet moet overslaan. Hierdoor zit je lekkerder in je vel, wat je dagelijks leven een stuk leuker maakt!

In samenwerking met Smulders textielDeel deze post