Home » Expertblog » Boost je innerlijke vrouw met deze 5 tips

Boost je innerlijke vrouw met deze 5 tips

Geschreven door huisexpert vruchtbaarheidsbegeleiding Rebecca Verhofstede

Heb jij jezelf ooit al eens de vraag gesteld wat vrouw-zijn voor jou betekent? Misschien heb je daar al met andere vrouwen over gesproken? Of is dit een thema dat absoluut niet aan bod komt bij je vriendinnen? Ben je gelukkig met je vrouw-zijn? Of zijn er dingen die je mist? In deze blog kan je lezen wat de rol en het belang is van vrouwelijke energie en hoe je die een ferme boost kan geven!

Jij bent bijzonder

Als vrouw ben jij uniek. Je hebt je eigen talenten, verlangens, behoeftes, dromen, karaktereigenschappen, sterktes en zwaktes. Bovendien schuilt in jou een vrouwelijke energie; een eeuwenoude bron van kracht die jouw drijfveer is naar creativiteit, plezier en die jou een gevoel van geluk geeft in jouw zoektocht naar verbondenheid, intimiteit, liefde en levenservaring.

Het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke energie

Iedereen heeft mannelijke en vrouwelijke energie in zich. De meeste vrouwen hebben echter een sterkere vrouwelijke kern en de mannen een sterkere mannelijke kern. Bij mannelijke energie komen vooral doelgerichtheid, prestatie, competitie en efficiëntie naar voor terwijl vrouwelijke energie eerder als intuïtief, creërend, liefdevol en ontvankelijk beschouwd wordt.

Door het ontstaan van hormonale anticonceptie, de sleur van het dagelijks leven en de eerder mannelijk ingerichte maatschappij, zijn velen onder ons losgeraakt van die vrouwelijke energie. Daardoor wordt de vrouwelijke cyclus eerder vanuit de mannelijke manier van doen benaderd. Vrouwen worden verwacht  hun hele cyclus door hetzelfde te zijn en op een constant niveau te blijven presteren. Als gevolg nemen we niet de rust en de ruimte die we nodig hebben tijdens onze menstruatieperiode, terwijl dat net hetgeen is dat ons lichaam nodig heeft. Als we terug gaan naar het voorbeeld van de vrouwelijke cyclus, zou dit betekenen dat vrouwen eigenlijk meer intuïtief zouden moeten handelen en hun productiviteit laten afhangen van hun zwaktes en sterktes doorheen de cyclus.

boost vrouwelijkheid innerlijke vrouw tips advies blog

Wat vrouw-zijn voor vrouwen betekent

In een kleinschalige bevraging werd bij vrouwen nagegaan wat vrouwelijkheid voor hen betekent.
De beschrijvingen waren erg uiteenlopend:

  • Mezelf zijn en mezelf goed genoeg vinden;
  • Afgaan op mijn intuïtie en mijn gevoel volgen
  • Authentiek zijn;
  • Emoties toelaten;
  • Kinderen baren zoals het goed voelt voor mij;
  • Leven op het ritme van mijn cyclus;
  • Mooi zijn door te zijn wie ik ben;
  • Beschermen;
  • Communiceren.

Je authentieke zelf kunnen zijn, en leven vanuit je hart, is een andere mooie beschrijving om te spreken van vrouwelijke energie.

Boost je vrouwelijkheid

Hoe kan je nu als vrouw switchen van die mannelijke doen-energie naar je intuïtieve en ontvankelijke vrouwelijke energie? Hieronder staan 5 manieren beschreven hoe je vanaf vandaag jouw gevoel van vrouw-zijn kan verhogen.

1. Leer je menstruele cyclus te begrijpen

De menstruatie is slechts één fase van je cyclus, maar er zijn nog drie weken waarin je geslachtshormonen van alles beïnvloeden: stemming, behoeftes, motivatie, focus, energie zelfvertrouwen, hoe je lichaam reageert op stress. Als je begrijpt hoe je cyclus werkt, kun je met je innerlijk ritme samenwerken in plaats van ertegen. Meegaan met je vrouwelijke cyclus kan een enorme boost geven aan je productiviteit, niet alleen om rekening te houden met de moeilijke dagen, maar vooral om optimaal gebruik te maken van de positieve effecten zoals jezelf op en top vrouw voelen en dichter bij je authentieke zelf komen. Lees hier meer over de fases van je menstruatie.

2. Ga van je hoofd terug in je lichaam

Omdat we het grootste deel van de dag in ons hoofd zitten, is het belangrijk om uit ons hoofd te komen. Probeer te bewegen, in een flow. Dansen is bijvoorbeeld een heel goede manier om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Zoek wat privacy op waar je zo wild of sensueel kan dansen zoals je zelf wil. Zet je lievelingssong op, sluit je ogen, en druk met je lichaam de muziek uit.

3. Wees creatief

Vrouwelijke energie wordt geassocieerd met creëren. Zoek iets waarbij je jouw creativiteit de vrije loop kan laten gaan. Denk bijvoorbeeld aan schrijven, fotografie, dansen, tekenen, schilderen, kledij maken, koken, gasten ontvangen, schrijven, theater, entertainen, tuinieren. Neem wekelijks of zelfs dagelijks de tijd om iets te ‘creëren’.

4. Ga de natuur in

“De natuur is het perfecte medicijn om de drukte en de overdreven mannelijke energie in jezelf of je omgeving tegen te gaan. Geniet van de zon op je snoet, de wind die door je haren waait, de geur van bloemen of vers gemaaid gras, de frisse lucht die je inademt, het geluid van de vogels. Geniet van de sensaties die alleen de natuur je kan brengen.”

Expert vruchtbaarheidsbegeleiding Rebecca Verhofstede

5. Probeer meer naar je lichaam te luisteren

Door de stressvolle en haastige maatschappij waarin we leven, vergeten we om naar ons lichaam, gevoel of intuïtie te luisteren. Bij het maken van een keuze of het oplossen van een probleem zijn we geneigd steeds te ‘denken’ hoe we dit het beste en slimste zullen aanpakken. Probeer je eens los te koppelen van het denken en terug te gaan naar je intuïtie en gevoel. Stel jezelf de vraag bij het maken van keuze: ‘Wat voelt goed voor mij?’ in plaats van ‘Wat is goed voor mij als ik hierover nadenk?’.


Rebecca Verhofstede vruchtbaarheidsbegeleiding onder mama's expertenteam

Rebecca Verhofstede studeerde af als vroedvrouw en behaalde een Master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Ze werkte haar doctoraatsonderzoek in de Sociale Gezondheidswetenschappen met succes af en sedert de geboorte van haar oudste dochter ging ze zich verdiepen in het onderwerp vruchtbaarheid en startte ze haar eigen project Vrouw en Vruchtbaarheid op.

Meer weten over RebeccaDeel deze post