Home » Expertblog » Zwangerschapsyoga: verlicht zwangerschapskwalen en bereid je voor op de bevalling

Zwangerschapsyoga: verlicht zwangerschapskwalen en bereid je voor op de bevalling

Zwanger zijn is een heel bijzondere periode in het leven van een vrouw. Magnifiek hoe de zwangerschap ontstaat vanuit een heel klein eitje en een heel klein zaadje dat dan uitgroeit tot een prachtige volle buik. De fysieke groei kan je heel gemakkelijk zien: de buik wordt groter, de borsten worden voller en ook het lichaam wordt wat steviger om dit allemaal te kunnen voeden. Maar ook op gevoelsgebied verandert er heel wat: je intuïtie wordt groter, je voelt veel meer en hebt als het ware voelsprieten gekregen zodat je nog beter leert voelen wat goed is voor jou en je baby.

De voordelen van zwangerschapsyoga

Zwanger zijn biedt dus veel veranderingen op zowel fysiek als emotioneel/mentaal niveau. Ontspanning in lichaam en geest brengen is dan ook geen overbodige luxe.

“Zwangerschapsyoga is een ontspannen moment voor jou en je baby, met extra zorg en aandacht voor je zwangere lichaam. Zwangerschapsyoga nodigt je uit om in verbinding te gaan met je kindje, het helpt om jouw lichaam soepel te houden, je geest tot rust te brengen, om de energie goed te laten stromen, om na te gaan wat jij en jouw baby nodig hebben.”

Ons fysieke lichaam is eigenlijk de poort van waaruit we diep naar binnen kunnen gaan. Door oefeningen en houdingen te doen kunnen we contact met ons lichaam maken en de energie vrij laten stromen. Zo creëer je positieve effecten op lichaam en geest. In de reeks zwangerschapsyoga die ik geef beginnen we de les steeds met een ligmeditatie. Door neer te liggen kan je in de yin modus komen, kan je aanwezig komen in je eigen lichaam en contact maken met je baby. Indien we meteen zouden beginnen met oefeningen zou dit veel minder positieve effecten teweeg brengen omdat het contact met jouw lichaam er nog niet is.  

Verlicht zwangerschapskwalen

Nadien doen we een aantal yogahoudingen die aangepast zijn aan de zwangerschap. Tijdens een zwangerschap is er meer vloeistof, meer gewicht en meer bloed in je lichaam waardoor het heel belangrijk is om overgangen heel geleidelijk aan te maken. Je lichaam krijgt op die manier de kans om het evenwicht mooi te creëren. Een ander belangrijk aandachtspunt is een juiste positie en houding van je bekken. Dit kan een hele lijst van zwangerschapskwalen voorkomen en verhelpen want indien je het zwaartepunt teveel naar voor plaatst, je knieën niet ontspant maar overstrekt, komt er meer spanning op je buikspieren. Harde buiken, lage rugpijn, bekkenpijn,… kunnen hieruit volgen. 

Na elke les krijg je dan ook een belangrijke tool mee om thuis te oefenen. Deze tools helpen je om je voor te bereiden op de bevalling. Het hebben van een ontspannen mond tijdens de bevalling is een gouden tip die je meekrijgt. Want wanneer de mond opgespannen is gaan automatisch alle delen van ons lichaam mee in spanning. Er is dan ook een intense verbinding tussen de mond en onze bekkenbodem. Ook binnen de shiatsu is dit een zeer krachtige verbinding. Ook leven vanuit het centrum van jouw lichaam, flow in het lichaam en een diepe buikademhaling komen onder andere aan bod.

Meer weten?

Een reeks bestaat uit 8 lessen die op elkaar voortbouwen, waarvan één met partner. We gaan aan de slag met aangepaste yogahoudingen, ademhaling, relaxatie, geleide meditatie, ontspannende massage en heel veel informatie over arbeid en bevalling. Goed om te weten, je hebt helemaal geen voorkennis van yoga nodig. Starten met zwangerschapsyoga kan vanaf je 14 weken zwanger bent .

Geschreven door Jana Matthys, experte Shiatsu – HypnoBirthing – zwangerschapsyoga – doula


Jana Matthys vroedvrouw

 

Gepassioneerd vroedvrouw sinds 2014 en sinds enkele jaren gefascineerd door de Oosterse geneeskunde. Binnen haar praktijk staat rust, ontspanning, zelfzorg, verbinding met jezelf en vrouwelijkheid centraal. Ze biedt begeleiding voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en bevalling en op elk moment in het leven van een vrouw.

Meer weten over Jana



Deel deze post